Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

02. 04. 2016.

Аутор: Х. Д. Извор: Данас

Транспарентно о пројектима

Прва година пројектног суфинансирања медија у Србији показала да поједине локалне самоуправе нису направи начин разумеле сврху таквог механизма што води потенцијалним злоупотребама које и даље остављају широко поље утицаја на уређивачку политику медија, саопштила је Агенција за борбу против корупције.

Агенција је навела да се због тога појављују проблеми као што су спровођење конкурса који нису увек у складу са законом, непрописно и неадекватно састављање конкурсних комисија и нетранспарентни конкурсни поступци.

У Националној стратегији за борбу против корупције између осталог предвиђено је испуњавање циља који се односи на транспарентно финансирање медија и Агенција поводом тога "позива све органе јавне власти у Србији да обезбеде пуно поштовање стратешких докумената и законских прописа у области конкурсног суфинансирања медија". 

Агенција је истовремено подржала захтев Локалног антикорупцијског форума Ниш да се у рад Стручне комисије за оцену медијских пројеката, који су пристигли на овогодишњи нишки конкурс уврсти грађански посматрач који је иначе предвиђен Локалним планом за борбу против корупције, за чије је спровођење надлежан ЛАФ. 

Она је позвала и нишке органе јавне власти да "створи услове за примену Локалног плана", подсећајући да је Ниш један од првих градова у Србији који је усвојио такав Локални план и формирао самостално и независно тело надлежно за његову реализацију.

Стручна комисија за оцену медијских пројеката на нишком конкурсу је прошле седмице већином гласова одбила предлог ЛАФ-а, да у њеном раду учествује грађански посматрач, без права гласа при одлучивању. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси