Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Новинарска и медијска удружења: Град Нови Сад наставља са кршењем медијских закона
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

06. 04. 2016.

Извор: Новинарска и медијских удружења

Новинарска и медијска удружења: Град Нови Сад наставља са кршењем медијских закона

Новинарска и медијских удружења са жаљењем констатују да Град Нови Сад наставља са праксом кршења медијских закона у поступку конкурсног суфинансирања јавног интереса у области јавног информисања.

Читав процес и ове године карактерише потпуна нетранспарентност, а удружења су морала позивањем на Закон о доступности информација од јавног значаја да дођу до података који су морали да буду доступни целокупној јавности, између осталог и до податка ко су чланови стручне комисије за оцену квалитета предлога пројеката.

Коалиција констатује да је стручна комисија скоро у потпуности идентична прошлогодишњој, чији су рад карактерисали нетранспарентност и низ контроверзних одлука. Као ни прошле, ни ове године не знамо одговор на питање ко су предлагачи чланова комисије, и на основу којих параметара је она одабрана.

Иако су репрезентативна новинарска и медијска удружења, окупљене у Коалицију новинарских и медијских удружења, предложила своје кандидате у складу са Законом, и ове године, као и прошле, они нису изабрани, а именовани су они које су предложиле јавности непознате организације.

Из претходног искуства у праћењу процеса спровођења медијских закона, удружења сада већ са великом сигурношћу могу да кажу да нетранспарентност процеса коју прате и, најблаже речено, нејасни критеријуми за избор чланова стручне комисије – неизоставно води и контроверзним одлукама, а наретко се новац по конкурсу додељује за рекламирање рада органа власти, што је у оштрој супротности са духом закона.

Репрезентативна удружења су прошле године позвала градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића да одговори на неколико питања везаних за конкурс за јавно информисање, међу којима је и на основу којих параметара су одабрани "медијски стручњаци" који су били чланови стручне комисије. Нажалост, до данас одговор нисмо добили.

Удружења подсећају да су прошле године поједине организације добијале новац по неколико основа, а по свему судећи су имале чланове комисија, као и да јавност никада није сазнала садржај подржаних пројеката, те да ли су реализовано и како.

У том смислу, захтевамо од Града Новог Сада да састанци "стручне комисије" не буду скривени од јавности, односно да се омогући представницима организација цивилног друштва да прате процес вредновања и одлучивања, како би се отклонила сумња да чланови комисије треба само да спроведу одлуке које су донесене на неком другом месту.

Удружења упозоравају да кршењем закона велики градови у Србији урушавају и обесмишљавају медијске реформе, због чега је неопходно да реагују надлежна министарства, пре свега Министарство културе и информисања и Министарство државе управе и локалне самоуправе, која би морала да пронађу механизме за санкционисање драстичних кршења медијских закона.

Независно удружење новинара Србије (НУНС)

Независно друштво новинара Војводине (НДНВ)

Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ)

Асоцијација локалних независних медија Локал Прес (ЛП)

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси