Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Удружења: Град Нови Сад крши законе и обмањује јавност
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

07. 04. 2016.

Извор: Удружења

Удружења: Град Нови Сад крши законе и обмањује јавност

Новинарска и медијска удружења изненађена су политикантским одговором Града Новог Сада на наше саопштење у којем смо аргументовано показали да ова локална самоуправа крши медијске законе, потпуно нетранспарентно додељује новац за медијске пројекте и практично извргава руглу реформу медијског сектора, која би требало да се заснива на стручности, независности и отворености целокупног процеса суфинансирања јавног интереса у сфери јавног информисања.

Управа Града Новог Сада није понудила одговор нити на једно питање које смо поставили, нити на један наш аргумент, али нас је зато оптужила да вршимо притисак на рад комисије, што је нетачно и бесмислено. Нико од нас, наиме, не зна ни када се ова комисија састаје, ни шта одлучује, ни ко је поднео предлоге пројеката, ни шта су теме пројеката...

Бесмислена је ова оптужба и због чињенице да нико од удружења, потписница саопштења, није поднео предлог пројекта Граду Новом Саду, а питамо се да ли су то учинили представници организација чији су кандидати изабрани у комисију! Једини притисак који вршимо јесте да се процес спроведе по закону, да буде транспарентан, да се штити јавни интерес у сфери информисања, због чега је веома важна стручност и независност комисије која процењује предлоге пројеката.

Уместо да се политичким триковима скреће пажња јавности са главног проблема, а то је противзаконито деловање и трошење новца пореских обвезника на нетранспарентан начин, било би добро да Град Нови Сад одговори на неколико питања.

Прво, зашто су за чланове стручне комисије изабрани и представници појединих удружења чије је деловање углавном непознато јавности, а о њиховом „активизму“ сведочи и податак да немају ни веб-презентацију, а да притом није одабрао предлоге пет репрезентативних удружења окупљених у Коалицију новинарских и медијских удружења?

Зашто о избору чланова комисије није обавештена јавност већ смо ту информацију добили тек позивањем на Закон о слободном приступу информација од јавног значаја? Да ли је тачно да се састанци комисије одржавају у тајности? Да ли ће Град Нови Сад омогућити присуство организацијама цивилног друштва да мониторују овај процес, како смо захтевали у свом претходном саопштењу? Да ли ћемо сазнати који су пројекти подржани прошле године, који је њихов садржај и да ли су реализовани? Да ли ћемо то знати ове године? Како је избегнут сукоб интереса у раду комисије, с обзиром на то да су поједине организације добијале новац по више основа, а били су заступљени у „стручној комисији“? Да ли је тачно да је комисија прошле године доделила средства продукцији која је у власништву једног од чланова? Питање које се поставља је и да ли су сви предлагачи чланова комисије имали законско право да то и буду.

Док не добијемо одговоре на ова питања, сматраћемо Градску управу Новог Сада недовољно озбиљном да настављамо ову расправу у јавности.

И ову прилику користимо да упозоримо јавност да кршењем закона велики градови у Србији урушавају и обесмишљавају медијске реформе, због чега је неопходно да реагују надлежна министарства, пре свега Министарство културе и информисања и Министарство државе управе и локалне самоуправе, која би морала да пронађу механизме за санкционисање драстичних кршења медијских закона.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси