Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Отворено писмо ПРОУНС-а и СИНОС-а УНС-у и НУНС-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

11. 04. 2016.

Извор: sinos.rs

Отворено писмо ПРОУНС-а и СИНОС-а УНС-у и НУНС-у

ОТВОРЕНО ПИСМО

ОТВОРЕНО ПИСМО

ПРЕДСЕДНИЦИ УНС ЉИЉАНИ СМАЈЛОВИЋ

ПРЕДСЕДНИКУ НУНС ВУКАШИНУ ОБРАДОВИЋУ

Поштовани,

Професионално удружење новинара Србије (ПРОУНС) и Синдикат новинара Србије (СИНОС) позивају вас да објавите списак чланова СВИХ конкурсних комисија у 2015. и 2016. години који су именовани на предлог медијске коалиције чије су чланице удружења на чијем сте челу.

Захтевамо, такође, да јавно саопштите на основу којих критеријума сте предлагали чланове комисија, да ли су појединци били чланови три, па и више комисија, да ли су, и ако јесу, колико и на који начин су били плаћени за посао који су обављали.

Овај захтев вам упућујемо због бројних жалби на неправилности у раду комисија на које указују наши чланови али и остале колеге, као због и чињенице да су највећа средства из буџета Министарства културе и информисања, али и градских каса, отишла локалним тајкунима. Новинари и медијски радници у приватним или приватизованим медијима нису добили ни делић буџетског новца нити им је побољшан радно-правни статус.

Врло често комисије раде без присуства јавности, негде се то право ограничава и антикорупцијским телима. Као најупечатљивије примере неопходно је преиспитати дешавања у комисијама из Димитровграда, Крушевца, Апатина, Краљева, Ћуприје, Зајечара, Сомбора, Београда, Новог Сада, Бора, Кладова, Жагубице, Прешева, Пирота, Малог Црнића, Владичиног Хана, Новог Пазара, Ниша... Генерално, ситуација је слична у читавој Србији.

Дужни сте да јавности дате одговор и на питањеда ли су представници УНС-а, НУНС-а, АНЕМ-а и ЛОКАЛ ПРЕСС-а као чланови комисија Министарства културе и информисања дали буџетски новац својим удружењима. Да ли је било сукоба интереса код појединих чланова комисија на републичком и општинским нивоима? Да ли је "комисија за штампу" Министарства културе и информисања у којој је члан био Веран Матић доделила 2015. године фирми Надежде Гаће

"Агенда 2012" 1,2 милиона динара за пројекат "Социјални дијалог у Србији, разговор глувих". Да ли је истовремено, бивша председница НУНС-а, иста та Надежда Гаће, била члан "комисије за продукцију" Министарства културе и информисања која је фонду Б92, на чијем је челу Веран Матић, одобрила 3,88 милиона динара за пројекат о филантропији?

Како је могуће да телевизија Цариброд из Димитровграда буде купљена за 18.600 евра, а да након тога као приватни медиј у власништву Радоице Милосављевића добије општински пројекат од чланова комисије из УНС-а и АНЕМ-а у вредности од 107.500 евра? Да ли је у Новом Пазару телевизија продата за мање од 100.000 евра, а из општинске касе јој је одобрен трогодишњи пројекат од 1,2 милиона евра? Како је могуће да у Сомбору добије пројекат фирма из Апатина на чијем челу је повереник једне политичке странке, када је његова фирма у том тренутку била у блокади за већи износ од износа добијеног пројекта, а условима пројекта је предвиђено суфинансирање?

Таквих примера има широм Србије и они показују да је приватизација извршена буџетским новцем. На основу којих критеријума општине бирају чланове комисије када постоји више кандидата? Јавно тражимо и да се саопште сви пројекти на локалном нивоу који су буџетски подржани прошле године, који је њихов садржај и да ли су реализовани. Да ли је било комисија које су додељивале средства медијским кућама за које раде њихови чланови? Какви су ефекти реализованих пројеката. Да ли су тражени и објављени извештаји о начину трошења новца? Да ли је тачно да се састанци комисија у појединим општинама одржавају у тајности?

ПРОУНС и СИНОС подсећају да су медијски закони писани под директном контролом медијске коалиције  и да је у Закону о јавном информисању прецизирано да чланове конкурсних комисија могу да делегирају ИСКЉУЧИВО медијска УДРУЖЕЊА. Синдикату новинара Србије, као медијској ОРГАНИЗАЦИЈИ, та могућност је ускраћена што је незабележено у земљама са демократском традицијом, али и у региону.

На инсистирање ваше коалиције то право одузето је и ПРОУНС-у,  медијском удружењу  основаном непосредно после доношења сета медијских закона 2. августа 2014, које је окупило колеге незадовољне медијском политиком коју су водила постојећа удружења. Подзаконским актима накнадно је  дефинисано да чланове конкурсних комисија могу да предлажу медијска удружења која постоје НАЈМАЊЕ ТРИ ГОДИНЕ.

Будући да представници Министарства јавно поручују да спроводе политику медијске коалиције имате и ОБАВЕЗУ да о свему обавестите јавност. ПРОУНС и СИНОС позивају вас да што пре, а најкасније у року од 15 дана, објавите тражене податке.

У Београду 11. априла 2016.

Председница ПРОУНС Јелена Вучићевиић

Председница СИНОС Драгана Чабаркапа

 

Коментари (1)

Остави коментар
уто

12.04.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 10:41

Jadare sa Studija B

Ova Jelena Vučićević izgleda piše jer je nezadovoljna što je RTV Studio B gde je inače njena sestra direktorka a gde je takođe i Ona sama zaposlena tj. vodi emisiju Sputnik , pa im krivo što nisu dobijali novac koliko i ostali mediji po Srbiji, malo im je 23 miliona dinara koje su najviše dobili nego i ko a bune se što je nek dobijao mnogo manje novca a više nego što je koštala kupovina medija...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси