Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Конкурс општине Бечеј за суфинансирање медијских пројеката
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

12. 04. 2016.

Конкурс општине Бечеј за суфинансирање медијских пројеката

На основу члана 19. Закона о јавном информисању и медијима („Службени гласник РС“ број 83/2014, 58/2015 и 12/2016 – аутентично тумачење), члана 4. став 1. и члана 5. Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања („Сл.гласник РС“ бр.16/16), члана 95. Уредбе о правилима за доделу државне помоћи („Службени гласник РС“ број 13/2010, 100/2011, 91/2012, 37/2013, 97/2013 и 119/2014), члана 16. став 1. тачка 36. и 52. став 1. тачка 1. Статута општине Бечеј („Службени лист општине Бечеј“ број 2/2014-пречишћен текст и 14/2015), члана 8. Одлуке о буџету општине Бечеј за 2016. годину („Службени лист општине Бечеј“ број 15/2015) и одлуке о расписивању Конкурса за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Бечеј број II 022-53/2016 од 30.03.2016. године, Председник општине Бечеј објављује

ЈАВНИ ПОЗИВ

за учешће на конкурсу за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Бечеј у 2016. години

I

Конкурс се расписује за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Бечеј у 2016. години, и то ради пружања финансијске подршке :

  • медијским садржајима који доприносе  остваривању јавног интереса у области јавног информисања, истинитом, непристрасном, правовременом и потпуном информисању свих становника општине Бечеј, заштити и развоју људских права и демократије, унапређивању правне и социјалне државе, слободном развоју личности и заштити деце и младих, развоју културног и уметничког стваралаштва, очувању културног и језичког идентитета припадника националних мањина на територији општине Бечеј, развоју образовања, укључујући медијску писменост као део образовног система, развоју науке, спорта и физичке културе, заштити животне средине и здравља људи, унапређивању медијског и новинарског професионализма и осталих медијских садржаја који доприносе задовољавању потреба грађана за информацијама и садржајима из области живота без дискриминације.
  • медијским садржајима који омогућавају остваривање права припадника националних мањина на информисање на сопственом језику и неговање сопствене културе и идентитета на територији општине Бечеј;
  • медијским садржајима који доприносе заштити интереса особа са инвалидитетом на територији општине Бечеј и обезбеђују њихово равноправно уживање права на слободу мишљења и изражавања.

Износ средстава којим ће се суфинансирати пројекти за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Бечеј у 2016. години је 4.000.000,00 динара, а опредељен је у члану 8. Одлуке о буџету општине Бечеј за 2016. годину („Службени лист општине Бечеј“ број 15/2015) на позицијама раздео 4, глава 12, програм 15: локална самоуправа, програмска активност: 0602-0006 информисање, функција 830, позиција 319, конто 423 услуге по уговору-услуге информисања.

Најмањи износ средстава који се може одобрити по пројекту износи 100.000,00 (сто хиљада динара) динара, а највећи износ средстава  који се може одобрити по пројекту износи 1.500.000,00 (милион и пет стотина хиљада динара) динара.

Средства ће се додељивати у складу са Уредбом о правилима за доделу државне помоћи („Службени гласник РС“ број 13/2010, 100/2011, 91/2012, 37/2013, 97/2013 и 119/2014), по правилима за Државну помоћ мале вредности (de minimis државна помоћ).

II

Право учешћа на конкурсу имају:

1)    издавач медија чији медиј је уписан у Регистар медија, односно Регистар јавних гласила који се води у Агенцији за привредне регистре, са подацима уписаним у складу са Законом;

2)    правно лице, односно предузетник, који се бави производњом медијских садржаја и који има доказ да ће суфинансирани медијски садржај бити реализован путем медија који је уписан у Регистар медија.

Право учешћа на конкурсу немају издавачи медија који се финансирају из јавних прихода.

Право учешћа на конкурсу немају лица која су у претходном периоду добила средства намењена пројектном суфинансирању од Општине Бечеј, а нису поднела наративни и финансијски извештај о реализацији пројекта.

За сваку од наведених области конкурса, учесник конкурса може конкурисати само са једним пројектом.

Под пројектом се подразумева заокружена програмска целина или део целине (жанровска и временска), којом се доприноси остваривању јавног интереса, у складу са Законом.

Издавач више медија има право учешћа на конкурсу, с једним пројектом за сваки медиј.

Учесник конкурса може поднети захтев за суфинансирање највише до 80% вредности пројекта.

III

Критеријуми за оцену пројеката

  1. мера у којој је предложена пројектна активност подобна да оствари јавни интерес у области јавног информисања;
  2. мера пружања веће гаранције привржености професионалним и етичким медијским стандардима

На основу критеријума из става 1. тачка 1) овог члана, посебно се оцењује:

1. Значај пројекта са становишта:

  • остваривања јавног интереса у области јавног информисања;
  • остваривање намене конкурса;
  • усклађености пројекта са реалним проблемима, потребама и приоритетима циљних група; 
  • идентификованих и јасно дефинисаних потреба циљних група;
  • заступљености иновативног елемента у пројекту и новинарско истраживачког приступа.

2.Утицај и изводљивост са становишта:

  • усклађености планираних активности са циљевима, очекиваним резултатима и потребама циљних група;
  • степена утицаја пројекта на квалитет информисања циљне групе;
  • мерљивости индикатора који омогућавају праћење реализације пројекта;
  • разрађености и изводљивости плана реализације пројекта;
  • степена развојне и финансијске одрживости пројекта (позитивни ефекти пројекта настављају се након што се оконча подршка).

3. Капацитети са становишта:

  • степена организационих и управљачких способности предлагача пројекта;
  • неопходних ресурса за реализацију пројекта;
  • стручних и професионалних референци предлагача пројекта, које одговарају предложеним циљевима и активностима пројекта.

4.Буџет и оправданост трошкова са становишта:

  • прецизност и разрађености буџета пројекта, који показује усклађеност предвиђеног трошка са пројектним активностима;
  • економске оправданости предлога буџета у односу на циљ и пројектне активности.

На основу критеријума из става 1. тачка 2) овог члана посебно се оцењује:

(1)  да ли су учеснику конкурса изречене мере од стране држаних органа, регулаторних тела или тела саморегулације у последњих годину дана, због кршења професионалних и етичких стандарда;

(2)  доказ о томе да су након изрицања казни или мера предузете активности које гарантују да се сличан случај неће поновити.

IV

Документација:

Учесник конкурса је обавезан да достави следећу докуметацију:

1. Попуњен и оверен пријавни Образац 1 у четири примерка:

  • попуњен предлог пројекта и
  • попуњен буџет пројекта.

Образац се преузима на сајту Општине Бечеј.

2. Копије следећих докумената у једном примерку:

  • решење о регистрациjи правног лица или предузетника у  Агенциjи за привредне регистре;
  • решење о регистрацији медија у Регистру медија који се води у Агенцији за привредне регистре, са подацима уписаним у складу са Законом о јавном информисању и медијима;
  • дозвола за емитовање радио и/или ТВ програма издата од Републичке радиодифузне агенције;
  • биланс стања и биланс успеха из 2014. године;
  • потврда Народне банке Републике Србије да нема евидентиране основе и налоге у принудној наплати (да нема блокиран рачун);
  • кратке биографиjе кључних учесника проjекта (наjвише 3 учесника);
  • оверена изjава/сагласност медија или више њих да ће програмски садржаjи бити емитовани/објављен у том медију (обавезно само за правна лица и предузетнике регистроване за продукциjу телевизиjског и радиjског програма);
  • визуелни приказ предложеног медијског садржаја (примерак новина, трејлер, џингл итд).

V

Рокови: Пријаве на Конкурс подносе се у року од 15 дана од дана објављивања јавног позива у дневном листу „Дневник“.

Датум објављивања Конкурса у дневном листу „Дневник“, биће објављен на сајту Општине Бечеј.

Одлука о расподели средстава доноси се најкасније у року од 90 дана од дана закључења конкурса.

Корисник средстава је дужан да извештај о реализацији утрошених средстава достави до 31.12.2016. године.

VI

Позивају се новинарска и медијска удружења, регистрована најмање три године пре датума расписивања конкурса, да предложе чланове конкурсне комисије. Уз предлог за члана комисије, новинарска и медијска удружења, прилажу и доказ о регистрацији тог удружења у Регистру удружења. Позивају се и медијски стручњаци заинтересовани за учешће у раду комисије да се писаним путем обрате Општини. Уз предлог за чланове Комисије доставити и кратке биографије.  Предложена лица не смеју бити у сукобу интереса нити обављати јавну функцију , у складу са правилима о борби против корупције.

Удружења и појединци, предлоге за члана комисије могу послату у року од 15 дана од дана објављивања Конкурса у дневном листу „Дневник“ Општини Бечеј.

Предлоге слати до закључења конкурса на адресу: Општина Бечеј, Трг Ослобођења број 2, 21220 Бечеј или на емаил адресу predsednik@becej.rs.

VII

Јавни позив и образац за пријаву се објављују на Интернет страници Општине Бечеј где су видљиви и доступни све време трајања конкурса.

Решење о суфинансирању пројекта по расписаном конкурсу, биће објављено на интернет страници Општине Бечеј и достављено свим учесницима конкурса у електронској форми.

Конкурсни материјал се не враћа.

Пријаве које стигну ван прописаног рока или на погрешном обрасцу, неће бити разматране.

Приjаве слати на адресу: Општина Бечеј, Трг Ослобођења бр. 2, 21220 Бечеј, са назнаком: за Конкурс за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања. Додатне информациjе се могу добити радним даном од 11-12 до часова на телефоне: 021/6811-843 и 064/89-59-077

Република Србија

Аутономна Покрајина Војводина                                            ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ

Општина Бечеј

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ                                                             мр Вук Радојевић

Број: II 022-53/2016

Дана: 30.03.2016. године

Б  Е  Ч  Е  Ј

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси