Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Од 98 самоуправа само 12 даје више од 1 одсто буџета за медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

12. 04. 2016.

Извор: УНС

Од 98 самоуправа само 12 даје више од 1 одсто буџета за медије

Од 98 локалних самоуправа које су ове године расписале конкурсе за суфинансирање производње медијских садржаја од јавног значаја, само њих дванаест издвојило је више од 1 одсто буџета за те намене. Према подацима Удружења новинара Србије (УНС), у прва три месеца ове године расписани су конкурси у вредности од око 720 милиона динара, што је више него у целој прошлој години, када су локалне самоуправе за суфинансирање медијских пројеката издвојиле око 560 милиона динара.

 

Процентуално највише у односу на буџет којим располаже издвојила је општина Димитровград која је предвидела 2,4 одсто буџета за медије, а затим Трговиште са 2,1 одсто буџета.

Сврљиг је определио 1,8 одсто за суфинансирање медијских садржаја, Обреновац 1,64, док су Ћуприја и нишка градска општина Пантелеј издвојиле по 1,4 одсто буџета. Књажевац је предвидео 1,3 одсто за медије, док је Жагубица издвојила 1,25 одсто.

Шабац и Шид издвојили су по 1,1 одсто буџета за медијске пројекте, а Бела Црква и Медвеђа по 1 одсто.

Најмање је до сада издвојила Сента која је буџетом предвидела само 0,04 одсто новца за суфинансирање производње медијских садржаја од јавног значаја.

Подсетимо, УНС заговара издвајање од најмање 2 одсто буџета локалних самоуправа за суфинансирање медијских садржаја у области јавног информисања. Према истраживању УНС-а, просечан износ који су општине и градови издвојили за суфинансирање производње медијских садржаја у 2015. години није прешао један одсто локалних буџета.

У прошлој години 104 локалне самоуправе расписале су конкурсе за пројектно суфинансирање медијских садржаја, а објављено је укупно 119 конкурса. Ове године, до средине априла, 98 локалних самопурава расписало је конкурсе, а укупно је објављено њих 99, пошто је општина Житорађа расписала два конкурса.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

13.04.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 10:46

Trgoviste

Proverite podatak za Trgoviste jer je ukupan iznos na poslednjem konkursu 800 000 DINARA, a ako je to 2,1 posto iz budzeta odvojeno za medije onda je BUDZET OPSTINE 40 000 000... Inace Trgoviste je poput Arandjelovca do sada raspisivalo a nije sprovelo do kraja 2 konkursa (gore navedeni iznos odnosi se na treci), odnosno dva puta su medije pravili da ne kazem sta....

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси