Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

18. 04. 2016.

Аутор: Снежана Ковачевић Извор: Политика

Медији и политика

Радио-телевизија Војводине представиће у својим програмима све изборне листе на покрајинским изборима 24. априла, изузев листе „Александар Вучић – Србија побеђује”. РТВ је пренео да су представници те листе одустали од права на то да изнесу свој програм. „Политика” је већ известила да су напредњаци, који предводе ову листу, оптужили РТВ да је то представљање тенденциозно замишљено. Сматрају да питања сугеришу промену уставноправног поретка Србије и да се из њих наслућује угроженост националних мањина у Војводини.

Утисак нису делили остали учесници састанка на коме су се у РТВ-у договарали око представљања. У вези са тим су гласали, а у томе није желео да учествује представник СНС-а.

РТВ је пред изборе поново доспео у жижу јавности, након што је новинарка тог јавног сервиса Светлана Божић-Краинчанић кажњена смањењем плате за 20 одсто због питања постављеног премијеру Александру Вучићу на конференцији за новинаре 1. априла.

 

Казну је разрезао генерални директор РТВ-а Срђан Михајловић, који је саопштио да није реч о питањима цензуре и слободе медија, већ да је на сцени политизација једне новинарске грешке. Ту грешку видео је у томе што је новинарка поставила Вучићу питање са списка који је представницима медија претходно поделила НВО Иницијатива младих за људска права, на протесту испред зграде владе: шта он данас мисли о политици „велике Србије” итд. Када је сазнао за казну, Вучић је рекао да је „Пајтићев и Чанков директор РТВ-а казнио Светлану; срам да га буде”.

То није и први пут да је РТВ довођен у везу с Демократском странком. Социјалиста Душан Бајатовић је 2013. рекао да је та кућа подређена ДС-у и запретио да ће СПС, ако се то хитно не промени, тражити смену њених руководећих људи. Чуо је, казао је тада, да „ту неки имају већу плату и од њега, а то је, признаћете, јако тешко”.

Кисела пошалица најплаћенијег политичара у Србији није дала одговор о платама у РТВ-у.

Социјалисти су се после тога поново жалили, на једној од седница програмског одбора РТВ-а, чији је члан Павле Будаков (СПС) прокоментарисао да у политичким емисијама на тој телевизији није једнако учешће свих опција из Скупштине Војводине. После разговора с директором Михајловићем то се, како је „Политици” рекао Будаков, донекле променило.

РТВ је последњих година имиџ градио на новинарским именима Б92, али и Независног друштва новинара Војводине, које се, осим еснафским питањима, бави и политичким, углавном у вези са аутономијом Војводине. Једнообразни ставови најизраженији су на порталу НДНВ-а „Аутономија”.

Покрајинска власт у РТВ-у није имала оштрог критичара. У медијима је, уопште, по мишљењу аналитичара Бранка Радуна, било мало критичких написа.

„Занимљиво је да у протеклој деценији владавине демократа у покрајини, годинама и у републици, није било довољно медијске пажње и критике ни у великим медијима, па је ДС у тој заветрини радио опуштено”, каже Радун за „Политику”.

Да медији „подбацују у производњи критичке јавности” оценила је покрајински омбудсман Анико Мушкиња Хајнрих у свом извештају за 2014. годину, али тај утисак она нема и за РТВ. У новом извештају, за 2015, њених оцена о цензури и аутоцензури, о којима је говорила годину раније, такође нема.

Једини лист на српском језику и ћирилици – новосадски „Дневник”, који је после приватизације 2004. остао делом у власништву покрајине, запао је финансијске потешкоће када је отвореније почео да критикује покрајинску власт.

Критичких текстова било је и у ранијем периоду, али је лист заоштрио став 2013. године, после митинга напредњака у Новом Саду пред зградом покрајинске владе, коју су оптужили за сепаратизам и затражили повлачење Декларације о уставним и законским правима Војводине.

Касније је председник покрајинске владе Бојан Пајтић поручио да је „Дневник” променио уређивачку политику, али да му новац из буџета Војводине, ето, није ускраћен, него је преусмерен „Дневник холдингу”, мањинском власнику листа.

Лист више није могао да прође ни на конкурсу покрајинског секретаријата за културу и информисање.

Покрајина је прошле године дала око 53 милиона динара за пројекте у области јавног информисања, по спроведеним конкурсима. Већи део тог новца, око 30 милиона, Секретаријат за културу и информисање уплатио је приватним предузећима. Највише је добио недељник „Нин” – 1,89 милиона („Нин Војводина”). Листу „Данас” исплаћено је 1,72 милиона („Толеранција, суживот и европски пут Војводине”), а недељнику „Време” 1,67 милиона (Веб ТВ емисија „Зумирање”).

За суботичку ТВ Ју еко („Одрастање у хранитељским породицама”) издвојено је 1,6 милиона, за новосадски Радио 021 („Војводина на једном месту”) 1,56 милиона, а за зрењанински ТВ Сантос („Вести”) 1,55 милиона. За унапређење појединих рубрика недељнику из Новог Сада „Породични круг” припао је 1,1 милион.

Око 785.000 динара добила је агенција „Бета” за „професионалну продукцију агенцијског сервиса у служби остваривања јавног информисања грађана Војводине”.

Још 6,2 милиона динара додељено је невладиним организацијама, међу којима највише НДНВ-у (портал „Аутономија”, „Антидискриминационо новинарство”) – 950.000 динара. НДНВ-у је припало још милион динара на конкурсу за унапређење професионалних стандарда, за пројекат под називом „Интеркултуралност, вишејезични и медији на мањинском језику у контексту имплементације медијских закона”.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси