Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Radio City: Лесковац да поништи решење о суфинансирању медијских пројеката
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

21. 04. 2016.

Извор: НУНС

Radio City: Лесковац да поништи решење о суфинансирању медијских пројеката

Решењем о расподели средстава по конкурсу града Лесковца за суфинасирање медијских пројеката у 2016. години грубо је повређен Закон о јавном информисању и медијима, сматра редакција нишког Radio City и тражи да се то решење “одмах поништи”.

“Решењем о расподели средстава по расписаном Конкурсу за суфинасирање пројеката за остаривање јавног интереса у области јавног информисања на територији града Лесковца у 2016. години учинили сте грубу повреду Закона о јавном информисањи и медијима, Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања и самог Конкурса за суфинасирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања територији града Лесковца у 2016. години.

У образложењу Вашег Решења стоји да пројекти који не испуњавају формалне услове, а међу њима и пројекат заинтересованог лица Radio City ОД Ниш, нису ни разматрани од стране комисије. Притом, проверу техничке исправности документације, односно испуњења формалних услова је вршила сама комисија, што не спада у њену законску надлежност.

У глави 5. (Рокови за пријаву) Конкурса који сте расписали, стоји да проверу поднете докуменације и испуњеност услова за учешће на Конкурсу и поштовање рокова врши Градска управа за друштвене делатности, а не комисија. Такође, даље се наводи да учесник конкурса који је поднео пројекат са непотпуном или непрецизно попуњеном документацијом, се обавешртава да недостатак отклони у накнадно одређеном року. Пројекат учесника конкурса који у накнадо одређеном року не достави тражену документацију, неће се узети у разматрање.

С обзиром да учеснике конкурса код којих су уочени недостаци нисте обавестили о томе да у одређеном року доставе потребну документацију, починили сте дискриминацију учесника конкурса чији пројекти нису узети у разматрање, а међу којима је и заинтересовано лице  Radio City ОД Ниш.

Подсећам да члан 17. Закона о јавном информисању и медијима прописује обавезу органа јавне власти да средстава из буџета опредељена за остваривање јавног интереса у области јавног информисања распореди на основу принципа о додели државне помоћи и заштити конкуренције, без дискриминације.

Коначно, члан 24. Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања обавезује руководиоца органа који је расписао конкурс, да уколико уочи да је комисија дала предлог супротно одредбама овог правилника и конкурса, или да садржи другу очигледну грешку, затражи од комисије да исправи неправилности или грешке у одређеном року.

Због свега наведеног, позивамо руководиоца органа који је одговоран за спровођење овог конкурса на територији Града Лесковца, да одмах поништи Решење о расподели средстава по расписаном конкурсу за суфинасирање пројеката за остаривање јавног интереса о области јавног информисања на територији града Лесковца у 2016. години и поступи у складу са законом.

Такође Radio City О.Д. Ниш ће у прописаном року пред надлежним судом повести управни спор против органа који је расписао Конкурс за суфинасирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања територији града Лесковца у 2016. години, а о начину на који је конкурс реализован, обавестити Министарство културе и информисања и сва медијска удружења у Србији”, наводи се у допису нишког Radio City.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси