Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Финансирање медија под утицајем политике
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

28. 04. 2016.

Извор: РТВ, Маглочистач

Финансирање медија под утицајем политике

Новац пореских обвезника на медијским конкурсима у Суботици добијају и организације блиске појединим политичким странкама, а током избора пројеката за финансирање дешавају се политички притисци, објавио је данас портал Маглочистач.

 

Истраживање тог портала показало је да су у Суботици од 2014. године новац за исти медиј, лист Дани, добијала три различита подносиоца предлога пројекта.

Маглочистач је објавио да је конкурс за суфинансирање пројеката у области јавног информисања расписан 23. марта 2015 године, а на њега је пристигла 31 пријава. Укупно је дато 25.796.200 динара, за 20 медијских пројеката. Највише новца, осам милиона динара, добила је Фондација Панонија, оснивач РТВ Паннон, иза које следе Еуро Алфа, као оснивач RTV CITY, са око четири милиона динара и RTV YU ECO са 3,8 милиона динара.

Како се наводи у истраживању, четврто медијско предузеће по висини додељеног новца – Магазин Дани – добило је 2,5 милиона динара. Био је то трећи покушај оживљавања истоименог листа који не излази од 2011. године.

Милутин Митрић, у то време хонорарни сарадник Дана, био је председник трочлане Комисије која је одлучивала о расподели средстава.

На питање да ли је било притисака приликом одлучивања о додели средстава, Митрић је рекао за портал Маглочистач да је било "тешког додворавања" и притисака на чланове Комисије, али им они нису подлегли.

Градоначелник Јене Маглаи потврдио је да је било озбиљних политичких притисака на Комисију, као и "да су апетити многих суботичких медија веома високо подигнути".

"Морам још једном нагласити да је било веома озбиљних притисака везано за те паре, људи из Комисије су одрадили посао савесно, одговорно и стручно", рекао је Маглаи.

Фондација Панонија за пројекат "Општеобразовни програм о дешавањима у граду Суботици" добила је осам милиона динара на конкурсу из 2015. године, у време када Савезу војвођанских Мађара (СВМ) припадају неке од најбитнијих полуга власти у граду. У 2014. години Панонија је добила 5,7 милиона динара.

Неки оснивачи Фондације Панонија, наводи се у истраживању, су сада бивши функционери СВМ-а, који су се прикључили удружењу Мађарски покрет, основаном у августу 2015. године.

На последњем конкурсу 2015. године, 170.000 динара за ТВ продукцију Бајмочка хроника добија Буњевачки културни центар Бајмок, чији је заступник Бранко Покорнић, члан одборничке групе СПС-а у локалној скупштини. Ово удружење, које раније није добијало новац на конкурсима у вези са медијском делатношћу, редовно добија новац на конкурсима за финансирање програма и пројеката у култури.

Од 2013. године на конкурсима новац добија и Борис Бајић, син заменика председника Скупштине и председника Савеза бачких Буњеваца Мирка Бајића, наводи се на порталу Маглочистач.

У истраживању се додаје и да је новооснована Хрватска удруга новинара Cro-news за пројекат ЦрОнлине добила 200.000 динара на конкурсу из 2015. године. Удруга новинара Cro-info, чији је један од заступника одборник Демократског савеза Хрвата у Војводини (ДСХВ) Иван Ушумовић, за ТВ програм на хрватском језику Хрватска панорама добија 710.000 динара.

Истраживање Маглочистача показало је да нови медијски закони нису решили све проблеме у финансирању медија и да је утицај политике на расподелу новца присутан.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси