Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Јужне вести и City радио траже нови конкурс у Нишу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

13. 05. 2016.

Извор: Бета

Јужне вести и City радио траже нови конкурс у Нишу

Интернет портал Јужне вести и City радио (Сити радио) организовали су јуче у подне у центру Ниша протест "Знам за јадац" на коме су тражили да се поништи конкурс за суфинансирање медијских пројеката у Нишу.

Представници тих медија затражили су расписивање новог конкурса, али уз претходно одређивање прецизних критеријума за оцену пројеката и избор чланова комисије.

Они су такође затражили да новац који град Ниш планира да ове године издвоји за суфинансирање медијских пројеката буде битно смањен уз образложење да огромним новцем актуелна власт жели да медије претвори у своја средства пропаганде. На скупу је истакнуто да је овогодишњим буџетом града Ниша за информисање грађана предвиђено око 100 милиона динара, с тим што би 68,2 милиона требало да буде подељено путем конкурса за суфинансирање медијских пројеката.

Главни уредник Јужних вести Предраг Благојевић изјавио је да би издвајања из градске касе за медије требало да буду смањена на 20 милиона динара, колико су износила до пре две године.

Према речима Благојевића, износ од 95 милиона динара који је предвиђен за медије у буџету града осам пута је већи од оног који се издваја за особе са инвалидитетом, а три пута већи од издвајања за рад Народне кухиње у Нишу.

"Да ли медији онда могу да буду независни од власти? Не могу. То је дефиниција страначког гласила", рекао је Благојевић. Председник Независног удружења новинара Србије Вукашин Обрадовић на скупу је поручио грађанима Ниша да не смеју да дозволе да новац који треба да служи њиховом информисању буде искоришћен за финансирање инереса странака на власти, појединаца или интересних група.

"Медијском реформом ми смо уместо државних добили партијске медије. Тражићемо од новог Министарства културе и информисања да размотри прописе за медијско суфинансирање", казао је Обрадовић.

Подршку Јужним вестима и City радију дали су представници Локалног антикорупцијског форума, Бироа за друштвена истраживања, асоцијације Локал-прес и Удружења председника скупштина станара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси