Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Тасовац данас саслушава медијску комисију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

14. 07. 2016.

Аутор: Л. Рокнић Извор: Данас

Тасовац данас саслушава медијску комисију

Министар културе и мформисања Иван Тасовац разговараће данас са члановима стручне Комисије за електронске медије, јер сматра да су спорне њихове одлуке о расподели буџетских средстава за електронске медије (радио, телевизија), нарочито у домену интернета.

 

Тасовац ће тражити „појашњења о критеријумима којима се руководила комисија“ приликом расподеле новца. 

Тасовац није желео да потпише одлуку комисије о расподели новца, па је зато тражио да објашњења од комисије, а то је и разлог зашто одлука комисије још није јавна. Спекулише се да је главни разлог овог саслушања пред министром то што новац нису добих медији блиски власти, односно владајућим напредњацима. Наиме, Комисија је један део средстава пребацила са позиција телевизије на позиције интернета, пошто те телевизије блиске напредњацима нису имале довољно добре пројекте. 

Такође, комисија је од министарства тражила образложене примедбе у вези са одлукама комисије, али их није добила. Стручна комисија је завршила свој посао половином јуна, али сви чланови комисије нису потписали записник - Оливера Зекић (РЕМ), а Михајло Ковач (НУНС) је чак писао изјаву Министарству културе и информисања зато што му више пута, уз разноразне изговоре, није било омогућено да потпише записник. 

На конкурс министарства стигла је укупно 271 пријава електронских медија. Пројектима је тражено 232 милиона динара, док је у буџету било предвиђено 82,9 милиона динара. Комисија је предложила да се суфмансира 96 пројеката, укупне вредности 82,94 мибона динара. 

Комисију сачињавају: Динко Грухоњић (НДНВ), Далила Љубичић - (Асоцијација медија), Михајло Ковач (НУНС), Сибина Голубовић (независна стручњакиња) и Оливера Зекић (РЕМ). 

Динко Грухоњић, председник комисије, каже за Данас да су предлози одлука донети након професионалног, савесног и стручног рада. 

- ВШ смо непријатно изненађени чињеницом да је министарство одлучило да с нама комуницира путем омаловажавајућих саопштења за јавност. Покушаћемо да разговарамо са министром и чујемо због чега нам нити у једном моменту није писаним путем доставио те примедбе. Не долази у обзир било каква измена предлога одлука. То ћу сматрати покушајем недвосмисленог политичког притиска на мене, као што сматрам да је и досадашња комуникација министра Тасовца била у сврху политичког притиска да изменимо предлоге одлука - наглашава Грухоњић.

Он додаје да је министар Тасовац непрестаним покушајима да га провуче кроз блато настојао да себи обезбеди још један мандат, „чиме ме је изложио правој негативној кампањи таблоида, почев од Информера, па све до Политике, а због чега су ми упућене и озбиљне претње физичким насиљем“.

Коментари (2)

Остави коментар
чет

14.07.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 21:10

Ko je imenovao istu tu komisiju

Zakon je jasan i zna se ko imenuje komisije za vrednovanje projekata, od lokala do Republike. Trbalo je o tome voditi brigu pre nego su izabrani članovi komisije, a sudeći po njenom sastavu jasno je kako su vrednovali projekte. Ako je ministar hrabar da se izbori sa ovim problemom, biće to znak da i na lokalu ne mogu da vršljaju samo članovi NUNS-a i njihovih satelita, koji su najdrčniji za državni novac, a svim silama su izgurali državu iz medija. Dokle više LICEMERI.

Одговори
чет

14.07.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 11:03

saslusava

Mislim da je pregrub naslov i suvise tabloidan za nase udruzenje. Postovani UNS , kada nesto objavljujete vi govorite i u ime svih nas, da li se svi slazemo ili ne to sada i nije vazno, ali cemu ovako tendenciozni naslovi. I sami znate kao jedni od kreatora Zakona o medijskom sufinansiranju odnosno pravilnika da Ministar, Predsednik Opstine itd imaju pravo da se ne slazu sa odlukama komisije. U 90 posto slucajeva je tako.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси