Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Тасовац инсистирао да се другачије расподеле 82 милиона
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

15. 07. 2016.

Аутор: А. Рокнић Извор: Данас

Тасовац инсистирао да се другачије расподеле 82 милиона

Министар културе и информисања Иван Тасовац разговарао је јуче скоро четири и по сата са члановима стручне Комисије за електронске медије, покушавајући да их убеди да промене одлуку о додели 82,94 милиона динара, сазнаје Данас.

Према изворима нашег листа, спорно је то што у сфери електронских медија буџетски новац нису добиле телевизије блиске напредњацима, а министар Тасовац сматра да су спорне њихове одлуке о расподели буџетских средстава за девет пројеката, међу којима су пројекти НУНС-а, агенција Бета и Фонет, Медија центра, Јужних вести... Такође, поједини чланови петочлане комисије су пружили додатна објашњења на министрову молбу да се образложи спорних девет пројеката којима је комисија доделила средства, нарочито оних на позицији интернета.

Како објашњава наш саговорник упућен у рад комисије, остало је нејасно зашто је од 271 пројекта спорно баш ових девет, на шта је министар рекао да су то само примери, а да таквих спорних пројеката има још. Комисија је тек јуче добила списак спорних пројеката, због чега су чланови комисије протестовали код министра.

Састанку су поред министра Тасовца и државног секретара Саше Мирковића присуствовали и Снежана Печенчић, начелница Одељења за нормативне послове, пројектно суфинансирање и евиденцију страних дописника и дописништава у Министарству културе и информисања, службеници из Сектора за информисање Министарства, као и петочлана медијска комисија - Динко Грухоњић (НДНВ), Далила Љубичић - (Асоцијација медија), Михајло Ковач (НУНС), Сибина Голубовић (независна стручњакиња) и Оливера Зекић (РЕМ). Истовремено, на крају састанка било је предложено да се изда и заједничко саопштење за јавност, али се с тим министар Тасовац није сагласио.

Динко Грухоњић, председник комисије, каже за Данас да је епилог састанка јучерашњег састанка са министром Тасовцем да су четири од пет чланова комисије још једном поновили да остају при предлогу одлука које су донели и да је министар на крају састанка рекао да је у његовом мандату да донесе коначну одлуку.

- Апеловали смо да одлука буде донета што пре, с обзиром на економску ситуацију у којем се медији налазе и с обзиром да им је новац потребан за реализацију пројеката. Нисам добио одговор зашто је министарство одлучило да комуницира са комисијом путем саопштења за јавност, а нарочито зашто сам ја био главни предмет њихових потпуно неоснованих спекулација и оптужби - истиче Гругоњић.

Стручна комисија је предложила да се суфинансира 96 пројеката, укупне вредности 82,94 милиона динара.

Коментари (4)

Остави коментар
пон

18.07.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 21:03

briga

Da li to gospodin Gruhonjić brine o realizaciji projekata, ili o finansijskoj injekciji za medije, koji ne mogu opstati, kad reče da bi trebalo što pre raspodeliti novac. A gle čuda i kojim medijima. Ministre, poništite ovu odluku, a u buduće, vodite računa ko će sedeti u komisiji za vrednovanje projekata. Ovi su sramota za srpsko novinarstvo, a zakljinju se u slobodu mišljenja, govora, nepristrasnost, objektivnost, demokratičnost.... dovoljno. Poznati su nam jako dobro.

Одговори
пет

15.07.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 17:41

sta to bi

U svim komisijama ovog skandaloznog konkursa MInistarstva nekulture bilo je sukoba interesa i otvorene pljacke, pa nikom nista. Konkurs treba ponisititi.

Одговори
пет

15.07.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 12:43

svima na ravne casti

Ako je komisija toliko brizna za medije, zasto nije svim medijima dala po 500 000 dinara , 271 projeka x 500 000 = 135 000 000 . Nego nekima milione i milione a nekima 0.

Одговори
пет

15.07.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 11:32

APR

Niko od gradova i opstina nije dostavio registru medija izvestaje o dodeljenim sredstvima. A kada bi to uradili(a po Zakonu moraju) videli bi milione i desetine miliona dodeljenih pojedinim medijima . Jos jedno pitanje zar nije sukob interesa da clan komisije ispred nekog udruzenja dodeli novac bas tom udruzenju.Minisarstvo po hitnom postupku mora da zahteva od svih faktora da dostave izvestaje o dodeljenim sredstvima da bi javnost odnosno komisije morale da uzmu u obzir da su pojedini mediji dobili milione a da neki pak nisu dobili nikad nista.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси