Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Драматично стање медија у Крагујевцу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

22. 07. 2016.

Извор: Данас

Драматично стање медија у Крагујевцу

Суочени са драматичном ситуацијом и питањем опстанка медија у Крагујевцу, а све због чињенице да градска управа не поштује законске обавезе и од увођења пројектног суфинансирања јавног интереса у медијима не расписује медијски конкурс.

Принуђени смо да вам се обратимо и укажемо на чињеницу да се грађанима Крагујевца и Шумадије грубо ускраћује право на потпуно и истинито информисање, наводи се у јучерашњем отвореном писму уредника водећих крагујевачких медија - Телевизије Канал 9 и недељника "Крагујевачке новине" упућеном Одбору за културу и информисање Скупштине Србије, те посланичким групама свих парламентарних странака.

У писму које су у знак подршке угроженим крагујевачким медијима и новинарима потписале и њихове колеге, махом из престоничких, војвођанских и иностраних штампаних и локалних медија наводи се и да су руководства и уредници Канала 9 и "Крагујевачких новина", али и других медијских кућа, од градоначелника Крагујевца Радомира Николића тражили одговор да ли ће Крагујевац расписати конкурс за суфинансирање пројеката у области информисања ради остваривања јавног интереса и ако хоће - када ће то учинити?

- Одговор који смо добили, након што смо били принуђени да организујемо протест, пошто смо пре тога игнорисани, гласио је: градоначелник је свестан да крши закон, али новца у буџету нема. Да апсурд буде већи, у буџету града Крагујевца билансирана су значајна средства за ове намене - за 2015. годину шездесет милиона динара, а за 2016. осамдесет милиона. Међутим, до сада медији од тога нису добили ни један динар, јер нису били у прилици да своје пројекте јавно кандидују.

Поједини градски функционери објашњавали су да је новац намењен медијима потрошен за неке друге, по њима прече ствари, за исплату дуговања просветним радницима, а сам градоначелник Николић, на састанку са крагујевачким новинарима и представницима струковних удружења, рекао је да би се и грађани, ако би их питао, пре определили да новац усмери на обданишта, него за медије, истиче се у обраћању крагујевачких новинара надлежном скупштинском одбору и народним посланицима. Притом се констатује да је утврђено да је градска власт," на врло сумњив и политичким интересима опредељен начин", током 2015. године и почетком 2016, проследила око сто милиона динара Радио-телевизији Крагујевац, прво као јавном, а потом као приватном предузећу.

Како у три највеће редакције у Крагујевцу (Радио-телевизији Крагујевац, "Крагујевачким новинама" и телевизији Канал 9), новинари месецима волонтирају, а у другим мањим редакцијама смањује се број запослених, како држава од крагујевачких медија очекује да своје обавезе (доприносе, порезе, таксе према РЕМ-у, Емисионој техници...), измирују на време, а сама нема санкције за кршење закона, очекујемо од вас, поручују крагујевачки новинари надлежнима и посланицима у Скупштини Србије, да реагујете.

 

Коментари (2)

Остави коментар
нед

24.07.

2016.

Neša... [нерегистровани] у 20:25

Hm...

Projektno finansiranje, 'leba bez motike u ime interesa "javnosti" i "potpunog i istinitog" informisanja. Novinari "ne" kleče.

Одговори
пет

22.07.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 22:06

šta to rekoste

Da li vi to rekoste da novinari u pojedinim redakcijama ne primaju plate, ili rekoste da je raspodela novca po konkursu važna za istinito i pravovremeno informisanje gradjana! Ipak je važnija plata i to od državnih para, a ne ovo drugo, je l' da.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси