Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Тасовац одбио пројекте НУНС-а и НДНВ-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

27. 07. 2016.

Аутор: Вишња Аранђеловић Извор: Политика

Тасовац одбио пројекте НУНС-а и НДНВ-а

Министарство културе објавило је резултате конкурса из области јавног информисања на којем су 176 пројеката подржали износом од 151.410.000 динара. Ова сума распоређена је између штампаних и електронских медија, као и независних продукција. Три комисије састављене од медијских стручњака дале су претходно своје предлоге, о којима је, затим, одлучивао ресорни министар. На коначно решење чекало се дуже него што је законом планирано, будући да је камен спотицања био предлог који је Комисија за електронске медије, на чијем челу је био Динко Грухоњић из Независног друштва новинара Војводине (НДНВ), поднела министру Ивану Тасовцу.

Листа добитника и губитника потврдила је оно о чему се спекулисало – да је министар као спорне оценио предлоге ове комисије из домена интернета.

Тако је изменио девет њихових предлога за финансирање медијских пројеката – неки су одбијени, другима је умањен износ, али било је и оних према којима је министар био дарежљивији од комисије. Без новца су овога пута остала три пројекта чији су носиоци Независно удружење новинара Србије (НУНС), Медија центра (чији је оснивач НУНС) и НДНВ.

За пројекат „Злоупотреба политичког утицаја – политичке странке као највећи послодавци у Србији” који је поднео Медија центар комисија је предложила 1.900.000 динара уз образложење да та тема „погађа суштину политичке стварности”. Међутим, министар Тасовац је пројекат одбио због „неиспуњавања услова конкурса” и објаснио да не припада категорији интернет медија, већ продукцији. Исто образложење дао је и за НУНС-ов предлог „Новинари под притиском, претња демократском процесу” за који је медијска комисија предложила 1.700.000 динара.

Док су у комисија сматрали да је пројекат којим је НДНВ учествовао на конкурсу „Новинари против дискриминације” заправо „добро постављена тема о антидискриминацији” и да је „добро дефинисана циљна група”, из министарства је стигао хладан туш. Наиме, оцењено је да пројекту приступљено површно, те да отуда „губи квалитет и смисленост, која би га препоручила за подршку”. Председник НУНС-а Вукашин Обрадовић, иначе власник „Врањских новина” које су на истом конкурсу добиле милион динара, није желео да коментарише одлуку министра Тасовца. Без коментара био је и Грухоњић.

После министрове ревизије новинским агенцијама Бета и Фонет припало је по милион динара мање од предложене суме – 1.662.000, односно 2.536.122 динара. Нишка агенција „Сити маркетинг центар” уместо 840.000 динара добила је пола милиона, а портал „Јужне вести” милион што је за 700.000 динара мање од комисијског предлога. За неке учеснике конкурса министарство је било шире руке него комисија.

Портал „Seecult” уместо пола милиона динара добио је двоструко више, јер је оцењено да „доприноси обогаћивању медијских садржаја из области културе”. И удружење „Еутопија” је имало више среће – уместо првобитно предложених 950.000 динара за „Узбуњиваче против корупције”, Тасовац им је доделио 1.500.000 динара.

Због „уочених бројних нелогичности” почетком месеца министар Тасовац је од председника Комисије за електронске медије, Динка Грухоњића (НДНВ) и њених чланова Далиле Љубичић (Асоцијација медија), Михајла Ковача (НУНС), Оливере Зекић (РЕМ) и независног стручњака Сибине Голубовић затражио да појасне критеријуме којима су се водили приликом одлучивања. Након тога је уследио рат саопштењима.

Тасовац је оптужио Грухоњића да је свом удружењу доделио милион динара, док је НДНВ оптужио министра да довођењем у питање објективности комисије, заправо приноси „дарове Вучићу” како би опстао у Влади.

Пре две недеље одржано је и суочавање министра са члановима комисије, али ниједна страна није хтела да попусти.

УНС: Ово је први пут да министар не уважи мишљење комисије

Генерални секретар Удружења новинара Србије (УНС) Нино Брајовић осврнуо се на објашњење министарства према којем је комисија појединим пројектима новац доделила за интернет, а да је заправо реч о продукцији.

– Уколико пројекат има ту врсту недостатка министарство је дужно да да рок подносиоцу да допуни документацију и исправи недостатке, што се није десило. Ово је први пут да министар не уважи мишљење комисије. То је преседан који може да буде злоупотребљен нарочито када су у питању локални конкурси у општинама и градовима Србије. Наиме, правилник о суфинансирању пројеката каже да се предлог комисије може променити ако садржи „очигледну грешку” – упозорава Брајовић.

Наш саговорник подсећа и да се први пут десило да се сви чланови комисије нису сагласили. Наиме, Оливера Зекић из РЕМ је одбила да потпише предлог комисије.

– Састав комисије није зависио само од предлагача, будући да је и ту коначну одлуку доносило министарство. Међу њима није било представника УНС као најзначајнијег новинарског удружења и, то сматрам пропустом – истиче Брајовић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси