Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Удружења: Тасовац обесмислио медијске реформе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

27. 07. 2016.

Извор: НДНВ

Удружења: Тасовац обесмислио медијске реформе

Одлука техничког министра културе и информисања Ивана Тасовца, да по сопственом нахођењу преправи предлог стручне комисије за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја у категорији електронских медија, представља чин озбиљног угрожавања и обесмишљавања медијских реформи у Србији.

Два стуба медијских реформи – излазак државе из медијског власништва и суфинансирање јавног интереса у сфери јавног информисања кроз стручне комисије – сада су се потпуно урушила: државни медији су постали партијски, а министар је легализовао да новац медијима додељују политичари у складу са својом неконтролисаном вољом, а не медијски стручњаци.

На локалном нивоу је и иначе било огромних проблема са спровођењем конкурсног суфинансирања и у прошлој и у овој години. Овом одлуком технички министар је послао поруку нижим нивоима власти да су медијски закони и стручне комисије само украс за међународну заједницу и шарена лажа за домаћу јавност и да се не треба придржавати њихових одлука, што ће, сигурни смо, бити дочекано са великим одобравањем од стране локалних власти.

Независно удружење новинара Србије (НУНС)
Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ)
Независно друштво новинара Војводине (НДНВ)
Пословно удружење Локал прес

Коментари (8)

Остави коментар
пет

29.07.

2016.

anonymousМ.Ј.Ч [нерегистровани] у 16:15

Опет Рашка за пример

И опет, за председавајућу комисије за оцену медијских пројеката по конкурсу општине Рашка за другу половину 2016. године постављена је шефица председника општине Игњата Ракитића, госпођа или госпођица Мирјана Вујанац. Случај више није безазлен. Сав новац, око 9 милиона динара, ће отићи у Ниш, власнику ТВ Коперникус који је купио локалну ТВ Рашку. Један напредњачки општински већник, пред продају локалне ТВ Рашка је јавно дао до знања јавности да ће општина Рашка продати локални медиј ономе ко буде прихватио да ради онако како им ”заповеди” странка ( напредњачка и спс ) на власти. Заповеђено - испуњено, програм никакав - у служби листања и читања новина и представљања власти. Нигде живота и стварности из народа.

Одговори
пет

29.07.

2016.

Alexandar [нерегистровани] у 13:03

koalicija :)

To što je zakuvano... Pa, to i kusaj. Zbog vašeg zezanja i pohlepe sam bez posla. Sažaljevam, ali JBG, želim vam sudske izvršitelje na vratima ili kako se to već sada zovu. Pozdravite Mirkovića u moje ime.

Одговори
чет

28.07.

2016.

Deki [нерегистровани] у 10:27

Re: Stvarno

Zna se ko ovde prosipa demagogiju. I kako neko moze da bude optuzen da se krije iza zakona? O, zemljo Srbijo!

Одговори
чет

28.07.

2016.

Deki [нерегистровани] у 10:25

Re: Bas

E, to je demokratski. Inace, ovde je sve obesmisljeno.

Одговори
чет

28.07.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 09:44

Re: odluka je dobra

...samo nam pojasni još ko bira i postavlja te komisije?

Одговори
чет

28.07.

2016.

anonymousМ.Ј.Черењски [нерегистровани] у 08:04

Рашка за пример

Брука, на локалу је хаос, што се локалних електронских медија тиче. У већини случајева локалне телевизије су купили они који о том медију не знају ништа, али умеју добро да од локалних политичара узимају паре без икаквог критеријума јер у комисијама за пројектно финансирање не седе стручњаци него лица која раде по налогу председника општине или начелника локалне управе. Тако је за председницу комисије у општини Рашка за оцењивање медијских пројеката по конкурсу за прву половину 2016 године била постављена, нико други, него шефица кабинета председника општине Рашка, Игњата Ракитића. И, шта рећи за ово?

Одговори
сре

27.07.

2016.

Neša... [нерегистровани] у 21:29

...

Pomenuta udruženja su obesmislila demokratiju i slobodu mišljenja i izražavanja. Putin bi to davno zabranio.

Одговори
сре

27.07.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 21:05

odluka je dobra

Ovom odlukom ministar je samo razgolitio pojedine "stručnjake", koji bezobzirno dele novac sebi bliskim medijima i još gore, medijima u sopstvenom vlasništvu. Kako se to zove gospodo Zašto se krijete iz medijskih zakona i odmah hvatate za medijske slobode. Vi ste kreirali šarenu lažu od medijskih zakona, onakvu kakva vam odgovara. Da država izadje iz medija, a vi da putem projekata i vaših komisija, čerupate njen novac i novac gradjana i prosipate demagogiju. U ovom slučaju bravo za ministra.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси