Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  НУНС и НДНВ тврде да их Тасовац кажњава због критика
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

28. 07. 2016.

Аутор: Маја Николић Извор: Н1

НУНС и НДНВ тврде да их Тасовац кажњава због критика

За финансирање медијских пројеката Министарство културе издвојило је више од 150 милиона динара. Лично министар Иван Тасовац одлучио је, међутим, да не уважи мишљење стручне комисије и да њихових девет предлога промени. Некима је дао више, некима мање, а некима ништа.

Без новца су тако остали пројекти које су предложили НУНС, Медија центар и Независно друштво новинара Војводине. И док они верују да је то својеврсна казна због њихових критичких ставова, ресорни министар им одговара да су лармаџије чију су лицемерност резултати конкурса, како каже, оголили.

“Новинари под притиском, претња демократском процесу” - за тај пројекат НУНС је од државе тражио 3,5 милиона динара, стручна комисија предложила милион и 700 хиљада, а министар лично дао им је нула динара. Шта је узрок томе, Драган Јањић из НУНС-а нема дилеме.

“Мислим да је то могуће схватити једино тако да они који имају критички интониране ставове о медијској сцени у Србији, не могу рачунати на помоћ из буџета”, сматра Јањић.

Од Ивана Тасовца нула динара и за војвођаско новинарско удружење, јер је, образлаже министар, њихов пројекат површан и неиновативан - иако стручна комисија мисли супротно. Зато је, кажу у НДНВ-у, на делу слом медијске реформе.

Члан тог друштва и уједно председник Комисије за електронске медије Динко Грухоњић тврди да нема личног сукоба с Тасовцем, јер их не занима он као појединац, већ институције.

“Ова власт је сада већ отишла предалеко у рушењу институција, а господин технички министар се у то само уклопио. Он је на овај начин заправо легализовао принцип да новац медијима у Србији додељују политичари у складу са својом неконтролисаном вољом, а не медијски експерти”, оцењује Грухоњић.

У одговору наслова "Права слика медијских слобода" новинарским удружењима чији су представници били и чланови стручне комисије, иако их је сам бирао, министар сада поручује: Пропао вам је покушај да Министарство увучете у свој добро разрађени механизам "ја теби сердаре, ти мени војводо" или, појашњава, "свима по мало, а нашима мало више".

“Резултати конкурса су оголили лицемерност добро познатих лармаџија на нашој медијској сцени, који већ две године, не толико из идеолошких колико из финансијских уверења, критикују стање медијских слобода у Србији и све време се жале на тобож свеприсутну цензуру... Лако је од комарца направити слона; а још лакше је све време викати 'вук!' - или, од милоште: 'вучић!'”, наводи Тасовац.

Никада се досад није десило да ресорни министар мења предлог стручне комисије, чиме је садашњи министар обесмислио све медијске законе, став је и Асоцијације онлине медија. Управо супротно, Тасовац је уверен да Влада Србије, између осталог, и овим демантује тврдње о медијској цензури.

 

Коментари (1)

Остави коментар
чет

28.07.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 21:09

koristi svoje pravo

Ministar je iskoristio svoje pravo i možete histerično dizati halabuku sve do poslenje planete. Uostalom, već je svima u Srbiji jasno da su NUNS iNDNV udruženja samo formalno, a suštinski i funkcionalno su političke organizacije, koje imaju svoje medije. Nisu oni stručnjaci, oni su secikese najgore vrste.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси