Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  УНС да преузме одговорност за своје одлуке
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

29. 07. 2016.

Извор: Министарство културе и информисања

УНС да преузме одговорност за своје одлуке

Један од показатеља дубоке кризе која погађа српске медије су произвољна обавештења за штампу којим поједина новинарска удружења замагљују нашу стварност. Ако удружења нису у стању да у својим обраћањима јавности испоштују ни минимум професионалне одговорности, ако чињенице третирају као необавезујуће, а цитате као материјал за селективно прерађивање, онда је то тужна потврда да „таблоидизација” у Србији више није проблем само жуте штампе.

 

Удружење новинара Србије (УНС) ме је јуче упозорило да је моја „свађа” са НУНС-ом и НДНВ-ом „само врх леденог брега када је реч о драстичним неправилностима у трошењу буџетског новца за медије”; да сам „са закшањењем открио да мала новинарска удружења... имају несразмерно велики утицај у комисијама за суфинансирање медијског садржаја” и да сам заборавио да је „те комисије формирало министарство на чијем сам челу.”

Ја не знам ко пише саопштења УНС-а, нити ко иза њих стоји, пошто су она заштићена ореолом политбировске колективности која укида личну одговорност. Али се питам: шта се десило са новинарским занатом? И са чињеницама које би требало да буду свете?

Предводници УНС-а су ове године својевољно одустали од договора постигнутог прошле године са Медијском коалицијом, коју чине УНС, НУНС, НДВН, АНЕМ и Локал прес, да медијска удружења заједно са Асоцијацијом медија сама одреде квоте својих представника у комисијама Министарства културе и информисања.

За разлику од прошлогодишњег конкурса, УНС је овог пута инсистирао да самостално именује већи број чланова комисија на очигледну штету осталих удружења.

Закон и Правилник, међутим, не познају појам „малих и великих новинарских удружења” него прописују да се већина чланова комисија именује на предлог новинарских и медијских удружења која су регистрована најмање три године пре датума расписивања конкурса.

Министарство не може да се меша у односе унутар и између новинарских удружења, али одбија да буде колатерална штета међусобних неслагања и сујета њихових вођа.

Пошто је УНС одбацио предлог Министарства да и ове године одлуку о броју представника појединачних удружења донесе сама медијска заједница, Министарство се држало прошлогодишњих квота: УНС, НУНС, АНЕМ и Асоцијација медија су имали четири представника; Локал прес и НДВН - три; а РАБ - два. Чланови комисија на предлог УНС-а су били: Нино Брајовић, Петар Јеремић, Оливера Ковачевић и Владимир Радомировић.

Зато је не само нелогично већ и крајње непрофесионално што ме непозната лица из УНС-а сад позивају да преузмем одговорност за начин на који су формиране комисије и оптужују да „перем руке од одлука које је донело” Министарство културе и информисања. 

Министарство не скида одговорност са себе и ја не „перем руке” — мада то редовно чиним, не толико због бремена одговорности које носим, већ, пре свега, због личне хигијене. За мене и моје сараднике су сви чланови медијских комисија као и сви учесници медијских конкурса равноправни у правима и обавезама. Без обзира на то како прваци УНС-а доживљавају сами себе и своју организацију, ја на јавној сцени не делим своје саговорнике у актере првог и другог реда.

Министарство културе и информисања подржава медијски плурализам и поштује закон, али Министарство нити може нити жели да буде медијатор у стручним, финансијским или имовинским споровима међу медијским удружењима.

Они који би желели да медијске конкурсе уређују по свом приватном нахођењу, а истовремено споплићу једни друге, уместо да се боре за професионалне и етичке стандарде у својој бранши, наносе велику штету сами себи, али још већу — грађанима Републике Србије.

Иван Тасовац, министар културе и информисања

Коментари (3)

Остави коментар
пон

01.08.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 11:27

КОРИ КОЗА ОВЦУ

Уместо да сте заједничким снагама УНС,НУНС,СИНОС,ПРОУНС,Министарство културе ,....пронашли решење и паметно спровели процес приватизације у Србији ,сада је УНС-у,НУНС-у и ресорном министарству преостало само још ово што тренутно раде-препуцавање око одгоровности ко је у већој или мањој мери допринео уништавању медија у Србији.А уништили сте их.За нас, запослене , који смо остали без посла , на улици ,није важно име, важно је само то да сте нас оставили без хлеба.А ВИ поштована господо уместо да Вас неко позове на одговорност или макар из елементарних обзира и људскости поднесете оставке, Ви се препуцавате саопштењима и бацате нам со на живу рану.Свака част и Вама и онима који Вас држе на позицијама са којих нас убеђујете да је приватизација успела.Мало боље кад размислим ,можда и јесте ако је то значило затварање ртв , стотине незапослених и коначан мрак.УСПЕЛИ СТЕ . ПА САДА НЕКА КОРИ КОЗА ОВЦУ

Одговори
пет

29.07.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 17:32

Новинарски занат и чињенице

Ако су подаци које износи тачни , онда је министар Тасовац у праву.
Не улазим у то какви су односи између новинарских удружења или унутар самих удружења, али сам се не једном могао уверити да код нас често недостаје неопходни професионализам, поштен однос према свом занату, како код појединаца, тако и код неких медија у целини. Много се лаже, опањкава, навија.... Нажалост!
Б.М.

Одговори
пет

29.07.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 17:00

Taso, sedi, jedan!

I ovaj prljavac se oglasio, sto je na svim konkursima Ministarstva u komisijama sam odredio svoje ljude koji su se debelo oparili na racun drugih. Ceo taj konkurs treba ponistiti, ali niko nema hrabrosti.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси