Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Новац Владе Србије или грађана Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

03. 08. 2016.

Аутор: Јелена Јанковић Извор: Инсајдер

Новац Владе Србије или грађана Србије

Након спроведених конкурса за суфинансирање пројеката из области јавног информисања и културе, главно питање у јавности није какви су пројекти подржани, већ колико су новца из буџета добили медији или културни радници познати по свом критичком ставу према власти.

Потенцирајући чињеницу да су доделили новац и онима који им нису наклоњени, представници власти су показали да не разумеју да новац предвиђен за конкурсно суфинаснирање није њихов, већ припада свим грађанима Србије, да је циљ оваквих конкурса задовољење јавног интереса и да он не искључује, већ најчешће подразумева, критичко сагледавање ствари. 

Још крајем прошле године, у интервјуу за ТВ Прва, садашњи мандатар, а тада премијер, Александар Вучић, одговарајући на питања о ситуацији у медијима, навео је као пример слободе изражавања серијал Славише Лекића “Медији у Србији: Хроника пропадања”, пројекат који је преко конкурса Министарства културе и информисања субвенционисан 2015. сa 800.000 динара.

„Јесте ли видели да сам платио и оне што су све најгоре ствари о мени изговарали, а то смо платили из Владе. Платили смо да нас критикују“, рекао је тада Вучић.

Министар културе Иван Тасовац недавно је, коментаришући резултате овогодишњег конкурса за суфинансирање медијских садржаја, посебно истакао да су новац добили и пројекти које су предложили критичари власти.

„Међу подржаним пројектима налази се завидан број пројеката предложених од стране медија и појединаца који су изузетно критични према Влади Републике Србије. То је једно од мерила успеха овог конкурса и права слика медијских слобода у нашој земљи” навео је Тасовац у свом саопштењу.

Своје мишљење о резултатима конкурса изнео је и званичник СНС-а Владимир Ђукановић, члан скупштинског Одбора за информисање.

“Ово је пет пута већа пљачка грађана Србије јер се дају средства за идиотске пројекте које нико никад није видео. Да ствар буде гора, на конкурсу пролазе сорошевске организације које учествују у пројекту Не да(ви)мо Београд. Само погледајте њихове сајтове на којима постављају снимке и обавештења о скуповима. Имамо ненормалну ситуацију да држава финансира своје рушење”, рекао је Ђукановић.

Оно што није речено је да постоји јасна процедура за доношење решења о суфинансирању пројекта од јавног значаја. Новац се на конкурсима додељује на основу критеријума прописаних законом и правилницима. Међу тим критеријумима нема оних који се односе на политичке аспирације аутора пројеката, њихов став према представницима власти или мишљење о Београду на води.

Доказ демократичности неке власти не би смела да буде чињеница да су критичари те власти добили новац из буџета, већ поштовање закона и процедура у одлучивању. У случају конкурсног суфинансирања, задатак државних функционера је да спроводе одлуке које доноси комисија коју чине стручњаци из одређене области.

Накнадним оцењивањем подржаних пројеката на основу личних критеријума политичке подобности представници власти су показали неразумевање за чињеницу да буџетски новац, којим само тренутно располажу, није у њиховом власништву.

 

Коментари (2)

Остави коментар
сре

10.08.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 12:26

Arandjelovac

Arandjelovac, podeljena sredstva, komisiju cinila 3 clana istog udruzenja i to pomoravsko udruzenje novinara. Od 10 miliona po 4 miliona podeljeno dvema tv. U resenju ne pise zasto nekima nisu dodeljena sredstva osim navoda da nisu ispunjavali uslove(a pritom nisu trazene dopune dokumentacije nikome). Mislim da UNS mora i treba da da podjednaki akcenat svakom konkursu jer koliko je vazno 100 i nesto miliona od minisarstva isto tako je vazno i 10 miliona na lokalu.

Одговори
сре

03.08.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 20:46

Pojašnjenje

E, da nije ovako razložno objašnjeno, ostali bismo uskraćeni za saznanje šta je javni interes, šta je projektno finansiranje, zašto država mora da uvaži stavove "stručnih komisija" i čije su pare koje dobijaju mediji. Sad nam je baš sve jasno, naročito to, zašto se diže toliko prašine oko raspodele para. Zašto bi neko morao da veruje oceni"stručne komisije" i zašto su oni jedini koji znaju šta je javni interes.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси