Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

12. 09. 2016.

Извор: sinos.rs

СИНОС и ПРОУНС: Подршка Бабушници

Синдикат новинара Србије (СИНОС) и Професионално удружење новинара (ПРОУНС) позивају представнике општине Бабушнца да чланове Комисије за оцењивање медијских пројеката одаберу према стручним и професионалним референцама кандидата и да не прихвате наметнуте дежурне „стручњаке“ скромног образовања.

СИНОС и ПРОУНС осуђују тон и речник којим се нерегистрована медијска коалиција (УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес) обраћа свима који јој се супротставе. Самопроглашена „репрезентативна“ скупина  даје себи овлашћења већа од оних које је некада имао Централни комитет Савеза комуниста. Они одлучују ко ће добити државне паре, они туже, они пресуђују. Управо су новац и лични интерес једини мотив које ове самозване борце за слободу медија држи на окупу.

Медијска коалиција најодговорнија је за катастрофалан положај медија у Србији. Они су захтевали излазак државе из медија и обмањивали јавност да је то демократска тековина, а прећутали да све земље са демократском традицијом имају регионалне и локалне јавне сервисе. Њихови представници су надзирали писање „реформских“ медијских закона којим је омогућено да медије купују фирме из „оф шор“ зоне, чиме је легализовано нетранспарентно власништо, монополизација тржишта. Медијска коалиција имала је своје чланове радне групе, помоћника министра и државног секртара за „реформу“ коју данас критикују.

Медијска коалција издејствовала је да само њихове чланице могу да предложу кандидате за комисије и медијске функције. Они су поделили новац медијским тајкунима које сада, лицемерно, прозивају.

Примера ради комисија у Димитровграду у којој су већину чинили представници медијске коалиције, доделила је Радоици Милосављевићу 107.500 евра за медији који је купио за шест пута мању суму. Такву праксу медијска коалиција спровела је и у другим градовима где је Радоица пазарио медије. Њиховом заслугом, само у Пиротском округу, угашени су Радио Пирот, Радио Бела Паланка, Радио Бабушница. Медијска коалиција је омогућила Радоици Милосављевићу да са две купљене телевизије буде медијски монополиста у том округу.

Уместо да се стиде ефеката своје “реформе” они и даље деле лекције другима који сносе последице њихових катастрофалних одлука. Мала, сиромашна Бабушница управо је захваљујући овој интересној скупини остала без иједног електронског медија. Они који су криви за гашењена десетине локалних и регионалних медија, усудили су се да Министарству културе И информисања пријаве општину Бабушница.

И то зато што се “дрзнула” одбије пријаву без печата, без икаквих доказа. И да одговоран посао одлучивања о додели пројеката у укупној вредности од 600.000 динара препусти комисији у којој ће уместо “експерата” средњошколаца медијске коалиције бити колеге са релевантним биографијама, са дипломама, научним радовима, новинари из Пиротског округа.

О колико моћној и беспризорној коалицији је реч, можда најбоље илуструје чињеница да, без обзира што се јавно оптужују и једни другима  броје донаторе и плаћене функције, у комисијама Министарства културе и информисања складно функционишу и – пуне своје џепове. Све чланице медијске коалиције доделиле су себи средста из буџета у висини од милион до два и по милиона динара.

СИНОС И ПРОУНС сматрају да је крајње време да државни органи крену у испитивање начина на који  функционише пројектно суфинансирање медија и да се све неправилности санкционишу, а кривци за овакво стање буду адекватно кажњени.

 

 

Коментари (1)

Остави коментар
пон

12.09.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 18:48

podrška

Važno je da javnost u Srbiji što više sazna o famoznoj medijskoj koaliciji koja se ponaša kao kadija. O licemerju, bahatosti,aroganciji, beskrupuloznosti i pohlepi, prosto je nemoguće više ćutati i prenebregavati činjenice, koje su medijsku sliku Srbije potpuno obesmislile.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси