Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Медијски конкурс у Смедереву – Град закаснио, па окривио новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

04. 10. 2016.

Аутор: К. К. Извор: УНС

Медијски конкурс у Смедереву – Град закаснио, па окривио новинаре

Иако је све рокове за спровођење медијског конкурса Смедерево прекорачило крајем јула ове године, градоначелница Јасна Аврамовић за кашњење је оптужила новинаре.

 

 На недавној седници Скупштине Града, на којој је, иначе, вређала смедеревске новинаре београдских редакција  и назвала их “човекомрсцима и несрећним новинаркама које имају грозоморне снове”, градоначелница Аврамовић изјавила је и да “новац није дала медијима зато што комисија није хтела да ради без пара”.

Најпре, Коалиција новинарских и медијских удружења коју чине УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес тражила је почетком септембра од Града Смедерева да одговори шта се дешава са медијским конкурсом који је расписан још у марту, а чији је рок за спровођење – 90 дана - истекао у јулу ове године. 

У документацији коју је Град доставио Коалицији налази се допис једног од именованих чланова комисије Зорана Ћулафића који је 30. јуна захтевао да му се плате путни трошкови, односно дневнице за прошлогодишњи рад у комисији, као и ново решење послато члановима комисије 2. септембра да присуствују састанку комисије заказаном за 6. септембар. 

Иако је и 6. септембра већ увелико истекао рок за спровођење конкурса, Град Смедерево Коалицији је навео да је “захтев Ћулафића разлог за одлагање поступка доделе средстава, тј. настали застој”.

Градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић за УНС је истакла да има проблема, да “су чланови комисије тражили новац за путне трошкове и дневнице што није предвиђено буџетом Града Смедерева” и да је због тога “цео процес” застао.

“Послаћемо допис Министарству културе и информисање и тражити да нам кажу шта сада да радимо”, рекла је Аврамовић.

Новинар Зоран Ћулафић каже за УНС да не зна „има ли смисла полемисати са градоначелницом која не поштује сопствену реч и дата обећања?“

„Прошле године сам био у комисији у Смедереву са Новицом Савићем и Урошем Урошевићем и градоначелница је тада обећала да ће члановима комисије исплатити по две општинеске дневнице и путне трошкове за два дана рада комисије. Сама је тада рекла да нико не може да очекује од новинара да долазе и раде у комисији без надокнаде. Ми нисмо условљавали рад у комисији. Кад су ме летос обевестили да сам именован за члана комисије, подсетио сам градоначелницу да није испунила своје прошлогодишње обећање и замолио је да га испуни пре заказивања седнице комисије“, рекао је Ћулафић.

И Зоран Ћулафић изабран на предлог НУНС-а и НДНВ-а, али и други чланови комисије - Оливера Милошевић на предлог УНС-а и Марија Обреновић на предлог АНЕМ-а и Локал преса сагласни су да се комисија не може окривити за грешку Града.

“Град Смедерево је допустио да сви законски рокови истекну и због тога не бих пристао да потпишем било какав предлог о расподели средстава по том конкурсу. Ако је градоначелници лакше да кривицу свали на мене или на целу комисију, нека буде по њеном, али у било каквој озбиљној и пристојној расправи требало би да се окрене чињеницама и говори истину. За ове две године био сам члан више комисија и никада нисмо условљавали рад исплатом дневница и путних трошкова. Отприлике две трећине локалних самоуправа није исплатиоло ниједан динар за рад у комисијама”, рекао је Ћулафић.

Оливера Милошевић наглашава да “не може Град да окриви комисију за то што му је истекао законски рок да спроведе конкурс и не може комисија да сноси одговорност за ову случајну или намерну грешку“.

„Нисам тражила никакав новац и долазим у ситуацију да колеге из Смедерева мене идентификују као разлог због којег нису добили новац”, каже за УНС Милошевић.

Марија Обреновић из Локал преса рекла је за УНС да ју је Град контактирао када је донето Решење о именовању комисије и тек следећи пут неколико дана пре заказане седнице 6. септембра, када је рок већ истекао.

 

Коментари (1)

Остави коментар
сре

05.10.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 17:22

pitam se

Šta je sa ovom ženom, jel ona na nekim lakim drogama? Što god čitamo u medijima o njoj, samo nas skandalizuje. Ko nju drži?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси