Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Комисија за контролу: ТВ Апатин није прекорачила дозвољену државну помоћ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

06. 10. 2016.

Аутор: К. К. Извор: УНС

Комисија за контролу: ТВ Апатин није прекорачила дозвољену државну помоћ

Комисија за контролу државне помоћи у уторак је утврдила да Телевизија Апатин није прекорачила износ de minimis државне помоћи, односно да за три године није добила више од 23 милиона динара за пројектно суфинансирање. То је епилог апсурдне провере наложене од Општине Апатин како би прекинула финансирање локалног медија.

 

Комисија је утврдила да је овом медију за три године, од како се примењује Закон о јавном информисању и медијима, на име de minimis државне помоћи одобрено 22.972.000 динара.

„Општина Апатин на име уговора о пројектном суфинансирању Телевизији Апатин дугује више од 7 милиона динара, тако да је, практично, Телевизија Апатин за три године добила око 15 милиона динара“, речено је УНС-у у Телевизији Апатин.

Председник Извршног одбора УНС-а Петар Јеремић у име УНС-а присуствовао је седници Комисије.

 “Драго ми је да је Комисија за разлику од тумачења Општине Апатин Закон тумачила онако како и треба, а то је да у de minimis државну помоћ улазе само уговори који су потписани у складу са новим Законом о јавном информисању из 2014. године, а којим је прописано пројектно суфинансирање медијског садржаја, а не као што је тумачила Општина Апатин да се у обзир узимају и уговори из година пре новог Закона”, рекао је Јеремић за сајт УНС-а.

Подсетимо, председник Општине Апатин Радивој Секулић на конференцији за штампу одржаној почетком септембра саопштио је да је Комисија затражила од Општине да обустави исплату новца ТВ Апатин на основу уговора о пројектом суфинансирању због сумње да је ова телевизија прекорачила дозвољени износ на име de minimis државне помоћи.

Међутин, Комисија је обуставу исплате новца до краја поступка контроле затражила на основу Захтева пуномоћника Општине Апатин Адвоката Мр. Божидара М. Грбе.

ОО СНС из Апатина, чији је Секулић повереник, у саопштењу објављеном 8. септембра навео је и да је “Влада Републике Србије званично забранила локалној самоуправи да даље финансира ТВ Апатин наводећи као разлог што им је општина претходне три године исплатила преко 23 милиона динара – што није у складу са законом”.

Међутим, на молбу УНС-а да достави доказ за ту тврдњу, Секулић је наводе ОО СНС-а за УНС демантовао.

„Каква забрана Владе, нисмо ништа добили. Не знам зашто је ОО то написао, то није тачно, не могу да испратим све што пишу”, рекао је Секулић.

Иако од покрајинских избора и формирања нове власти Општина Апатин није на основу Уговора о пројектном суфинансирању ТВ Апатин уплатила ниједан динар, тек након три месеца затражила је од Комисије да провери да ли је ТВ Апатин дoбила више од дозвољене државне помоћи.

Тако је Општина покушала да злоупотреби Комисију која је због поступка контоле и званично морала да тражи обуставу суфинансирања и Општини Апатин поклонила још један месец за непоштовање Закона и неисплаћивање новца.

Запослени у ТВ Апатин су због оваквог поступка Општине већ пет месеци без зарада. 

“На најгрубљи начин је злоупотребљена Комисија јер су јој предочени нетачни подаци о исплаћивању државне помоћи ТВ Апатин и тако је издејствовано од Комисије, само на основу сумње, да она затражи обуставу даље исплате. Парадоксално је да председник Општине и Општина пријављује контролу себе као даваоца помоћи само да би уништила свој локални медиј. То се у Србији до сада није десило. Сви уговори су у Општини и у динар се зна колико је дато. Ради се о уништавању медија од стране председника Општине Радивоја Секулића и питање је шта ће даље да смисле, јер се претње запосленима и онемогућавање њиховог рада наставаља”, кажу у ТВ Апатин.

Председник Општине Апатин Радивој Секулић раније је за УНС изјавио да је Општина „само послала допис Комисији да испита да ли је ТВ Апатин прекорачила средства“.

„Општина је у озбиљној финансијској кризи, многа предузећа још увек нису добила новац, гледамо како све да исплатимо и исплаћујемо селективно“, рекао је Секулић.

Подсетимо, Телевизија Апатин и раније је трпела притиске од стране локалне власти. Последњи пут у мају ове године када је извештавала о томе да су локални напредњаци киднаповали носиоца листе Српске радикалне странке у Апатину Миодрага Павловића испред зграде Општине.

 

Коментари (2)

Остави коментар
суб

08.10.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 09:42

Sve se može proveriti

Ne treba se oslanjati na priče po gradu, sve se može proveriti, zar ne? Očigledno je nešto drugo, da Popov nije po volji nekim ljudima i u toku je hajka protiv njega. TV Apatin je usputna šteta... Popov će se snaći, ali šta će biti sa TV stanicom?

Одговори
пет

07.10.

2016.

Apatinac [нерегистровани] у 07:35

Preplaceni su itekako

Nisu dobili 23 miliona vec 22 i 972 hiljade, nije sija nego vrat. Neka dobiju tih 28.000 dinara sto nedostaje, ali pre nego napuste nas lepi grad neka objasne koliki je tiraz knjige Milenijum i da li su tu ispunili svoje obaveze. Prica se po gradu da je g. Popov uzeo preko milion dinara a otstampao svega 3 knjige!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси