Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  У предлогу буџета 440 милиона динара више за медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

04. 12. 2016.

Аутор: А. Радовановић Извор: УНС

У предлогу буџета 440 милиона динара више за медије

У Предлогу закона о буџету за 2017. годину, који је из Владе стигао у Народну скупштину, у делу који се односи на медије предвиђено је 4.7 милијарди динара, односно 440 милиона динара више него што је усвојено буџетом за прошлу годину. Од овог увећања 400 милиона динара намењено је за изградњу зграде Радио-телевизије Војводина. У односу на претходни буџет, сва ранија давања су незнатно смањена, али се појављују и три нова.

 

„Подршка раду установе за новинско – издавачку делатност „Панорама““ финансираће се, уколико овакав буџет буде усвојен,  у износу од 38.66 милиона динара.

У опису овог програма стоји: „У оквиру ове програмске активности спроводе се активности на остваривању јавног интереса у области јавног информисања путем издавања, на српском језику, недељних новина „Јединство” и часописа „Стремљења” за потребе информисања становништва на подручју АП Косово и Метохија.“

Друга ставка која се први пут јавља у предлогу буџета је „Пројектно финансирање јавних медијских сервиса“ у износу од 400 милиона динара. Овај новац биће уложен у изградњу нове зграде РТВ Војводине.

У буџету је, као и претходне године, предвиђено четири милијарде динара за финансирање Јавних сервиса.

„Билатерална сарадња између Републике Србије и Народне Републике Кине“ се такође нашла у овом одељку, а финансираће се са 1.6 милиона динара. У опису ове ставке стоји да је „Меморандумом о разумевању прихваћена обавеза Републике Србије и НР Кине да се сваке године организује билатерална сарадња представника медија.“

У односу на претходну годину буџет за пројектно суфинансирање медија мањи је за 69 хиљада динара и износи 186.5 милиона динара.

За пројекте медија са Косова и Метохије (8.25 милиона динара), медија на српском језику у земљама у окружењу (20.32 милиона динара), информисања припадника националних мањина (40.36 милиона динара) и особа са инвалидитетом (10.36 милиона динара) издвојено је укупно 79.29 милиона динара, што је за  141 хиљаду динара мање него претходне године.

На фотографијама у прилогу можете упоредити буџет из 2016. са предлогом буџета за 2017. годину под одељком „Систем јавног информисања“.

 

 

Коментари (1)

Остави коментар
нед

04.12.

2016.

Новинар [нерегистровани] у 23:13

БЕ, БЕЕ, БЕЕЕ, БЕЕЕЕ

Супер, ми из Крагујевца, Лесковца, Бора, Врања, Ниша, Јагодине, да плаћамо да финасирамо регионални јавни сервис у Новом Саду. А нама је то забрањено! Па то је баш супер, хвала УНС-у и медијској коалицији! БЕЕ, БЕЕЕ, БЕЕЕЕЕ ...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси