Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  По тужби Јужних вести поништен и "медијски конкурс" у Нишу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

20. 12. 2016.

Аутор: Б.Г. Извор: Јужне вести

По тужби Јужних вести поништен и "медијски конкурс" у Нишу

Због бројних неправилности у прошлогодишњем конкурсу за суфинансирање јавног интереса у Нишу, које су утврђене по тужбама Јужних вести и радија Банкер, Управни суд је поништио одлуку градских власти и наложио да понове процедуру.Тако ће уз поништење конкурса, због погрешних потеза градских власти порески обвезници у Нишу морати да плате и судске трошкове од још око 140.000 динара.

Суд је прихватио тужбе Банкера и Јужних вести у којима је, између осталог, наведено да приликом одлучивања о расподели новца грађана градске власти нису јасно образложиле због чега коме дају колико новца, али и да су поједини чланови конкурсне комисије били у сукобу интереса, јер су истовремено радили за неке од медија који су учествовали на конкурсу.

За сада нема јавне реакције градских власти, па није познато шта ће се даље дешавати.

Подсетимо, на овом конкурсу одлуку о расподели новца доносила је трочлана комисија којом је председавао Горан Владковић, власник ОК радија из Врања, а у њој су били и новинар Новости Душан Стојановић и новинарка агенције БЕТА и лесковачког портала ЈугМедиа Биљана Љубисављевић.

Они су највећи део суме од 50 милиона динара намењених јавном информисању у Нишу, према оцени Локалног антикорупцијског форума (ЛАФ), расподелили на веома дискутабилан начин.

Наиме, више од 86 % новца доделили су Телевизијама Белами, Зона, Коперникус иНТВ, и Народним новинама, медијима који су у извештају Савета Владе Србије за борбу против корупције означени као медији који су "власнички, финансијски или уређивачки блиски властима".

Сви поменути медији су током суђења тврдили да је одлука градских власти о расподели новца потпуно законски исправна, и предлагали суду да тужбу одбаци.

Посебно је спорно што уз огромно интересовање јавности градске власти нису објавиле критеријуме на основу којих је новац расподељен, нити образложење саме конкурсне комисије.

Конкурсна комисија која је одлучивала о расподели скоро пола милиона евра одлучила је да јавности не дозволи увид у свој рад, правдајући се тврдњом да би то "успоравало рад".Иначе, Управни суд је прошле недеље већ поништио и прошлогодишњи "медијски конкурс" у Лесковцу, такође по тужби Јужних вести.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси