Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Председник скупштине или уредник информативно-пропагандног ТВ програма?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

14. 03. 2017.

Извор: kolubarske.rs

Председник скупштине или уредник информативно-пропагандног ТВ програма?

Председник Скупштине града Милорад Илић расписао је, супротно законима, јавни позив за прикупљање понуда за праћење активности Скупштине града у 2017. години путем аудио-визуелних медијских услуга за које ће из буџета бити плаћено пет милиона динара.

Јавни позив је "обликован у четири партије" где се, поред "праћења активности Скупштине града" како је насловљен јавни позив, тражи и "праћење рада месних заједница, рада одборника на матичним теренима, рада јавних предузећа и служби чији је оснивач Град". 

Власт се досетила да изигра закон и да са пет милиона динара из буџета финансира услуге информисања што је супротно законима.

У јавном позиву наводи се да ће са три милиона динара бити финансирано "праћење и видео извештавање рада Скупштине града и њених тела као део посебног програмског ТВ сегмента, као и пренос рада скупштинских заседања, две емисије недељно по 30 минута".

Са милион динара биће финансирано "праћење и видео извештавање о раду месних заједница, као и рада одборника на матичним теренима. Недељна емисија у трајању од најмање 20 минута".

Са пола милиона динара биће финансирано "праћење и видео извештавање, односно припрема и реализација сервисних информација о раду јавних предузећа и јавних служби чији је оснивач Град. Недељна емисија 15 минута".

Са пола милиона динара биће плаћено "аудио-радијско извештавање о раду Скупштине града и аудио-радијски пренос скупштинских заседања у информативном програму".

Овај јавни позив за прикупљање понуда, који је расписао председник Скупштине града Милорад Илић, је у свему у супротности са Законом о јавном информисању, којим је регулисано да се медијски садржаји искључиво пројектно суфинансирају.

С обзиром на то да су предмет јавног позива медијски садржаји, конкурс је морао бити расписан по Закону о јавном информисању и по Правилнику Министарства културе и информисања.

Законом и Правилником је предвиђено да конкурс расписује "орган надлежан за област јавног информисања", што председник Скупштине града сигурно није. Предвиђено је да медији конкуришу са пројектима, а не да председник Скупштине града сачињава пројекте, (као што је у позиву одређена тема, садржај и минутажа емисије). Пројекте оцењује стручна комисија "и то из реда независних стручњака за медије и медијских радника који нису у сукобу интереса и не обављају јавну функцију".

Такође Законом и Правилником је прописано да се пројекти из области јавног информисања суфинансирају из буџета у износу највише 80 посто вредности пројекта, да се документација подноси на одговарајућим образцима и да се након завршетка пројекта, наративним и финансијским извештајем оправдају утрошена средстава. Ништа од овога се не налази у јавном позиву који је расписао председник Скупштине града Милорад Илић, а требало би.

Председник Скупштине града Милорад Илић расписујући овај јавни позив позвао се на одредбе Статута Ваљева и Правилника Скупштине града који се односе на "јавност рада Скупштине" и у којима стоји да су седнице Скупштине града јавне и да се "председник Скупштине стара о остваривању јавности рада Скупштине".

А о томе шта је јавност рада Скупштине говори члан 11 Закона о државној управи у коме пише "рад државне управе је јаван. Органи државне управе дужни су да јавности омогуће увид у свој рад према Закону којим се уређује слободан приступ информацијама од јавног значаја". У наведеном Закону нигде не стоји да рад органа државне управе треба да се директно преноси у ТВ и радио програму, нити пак да се о томе праве специјалне емисије, како то председник Скупштине схвата .

Политичка пропаганда

За суфинансирање медијских пројеката у 2017. години из буџета биће издвојено пет милиона динара, што је дупло мање него прошле године. На питање Колубарских.рс због чега су средства за медије преполовљена, из Градске управе је одговорено да је износ исти као и прошле године, с тим да ће са пет милиона динара бити суфинансирани пројекти из области јавног информисања, а са других пет милиона динара преноси седница Скупштине града.

Сада, после расписивања јавног позива јасна је намера градске власти да кршењем Закона и Правилника из области јавног информисања обезбеди себи, поред преноса седница Скупштине града, и промоцију кроз специјализоване ТВ емисије и то не само о активностима Скупштине, него и о раду одборника, месних заједница, јавних предузећа и служби.

Медији не продају медијске услуге већ искључиво рекламни простор и време, тако да овакве емисије спадају у класичну политичку пропаганду, која се у овом случају недозвољено финансира новцем свих грађана.

Дискриминација медија

Оваквим јавним позивом, који је расписао председник Скупштине града Милорад Илић, градска власт показује свој дискриминаторски однос према медијима, ставља их у неравноправан положај, елиминише конкуренцију и на тај начин гуши слободу јавног информисања.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси