Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Смедерево: Милион динара за суфинансирање медијских пројеката
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

15. 04. 2017.

Аутор: Д. Ђ. Извор: Данас

Смедерево: Милион динара за суфинансирање медијских пројеката

Град Смедерево објавио је јавни позив за учешће на конкурсу за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања за ову годину.

Као што је портал Подунавље. инфо објавио још крајем прошле године, предвиђена су средства у укупном износу од милион динара.

Конкурс је отворен осам дана (прошле године 20 дана) од дана објављивања у дневним, односно у недељним новинама "Наше новине", које се дистрибуирају на подручју града Смедерева и на веб-сајту Града Смедерева.

Најмањи износ средстава који се одобрава по пројекту за остваривање јавног интереса у области јавног информисања који ће бити суфинансирани средствима из буџета града Смедерева за 2017. годину износи 100.000 динара, а највећи износ средстава који се одобрава по наведеном пројекту износи 1.000.000 динара.

Оцену пројеката поднетих на конкурс, као и предлог о додели средстава са образложењем доноси комисија, коју ће решењем именовати Градско веће града Смедерева.

Позвана су новинарска и медијска удружења, која су регистрована најмање три године пре датума расписивања конкурса, да предложе чланове Комисије, као и медијски стручњаци, да предложе своје чланство у комисији, у року од 20 дана од дана објављивања конкурса.

Одлуку о расподели средстава са образложењем доноси Градско веће града Смедерева, у форми решења, на основу образложеног предлога комисије о расподели средстава, а најкасније у року од 90 дана од дана закључења конкурса.

Прошле године је за ове намене било опредељено око 3,6 милиона динара, али конкурс није реализован, што не значи да буџетска средства за услуге информисања нису расподељена и то само једном медију. Овлашћено лице за информације од јавног значаја нам је доставило податке за око 3,2 милиона динара исплаћених у 2016. фирми Respect media doo ("Наше новине" Смедерево), при томе не наводећи и децембарски уговор закључен са истом фирмом, вредан око 1,6 милион динара, што је укупно око пет милиона динара опредељених средстава, не преко конкурса за суфинансирање медијских пројеката од јавног значаја, већ преко јавних набавки мале вредности.

Државни секретар у Министарству културе и информисања Нино Брајовић сагласио се недавно са делом стручне јавности да пројектним суфинансирањем није постигнуто довољно, посебно када су у питању локалне самоуправе. Зато, каже, треба мењати закон.

"Због злоупотреба у саставу комисија, због праксе да значајан број локалних самоуправа не расписује конкурсе за пројектно суфинансирање или за ту намену издваја симболична средства, мораћемо да мењамо Закон о јавном информисању и медијима", закључио је Брајовић, који све време, као и Удружење новинара Србије (УНС) инсистира да локалне самоуправе издвајају најмање два одсто буџета за суфинансирање медијских пројеката.

У случају Смедерева, то би износило скоро 70 милиона динара на годишњем нивоу, што су значајна средства за омогућавање нормалног рада професионалним локалним медијима, за разлику од задовољавања форме и симболичних издвајања. То упућује на сумњу о искреним намерама представника власти да се улаже у објективно, истинито и информисање у интересу свих грађана, а не само појединих интересних група, политичких или других.

Што се тиче опредељених средстава у 2017. години, поређења ради, Општина Лебане је недавно објавила позив за суфинансирање медијских пројеката у истом износу од милион динара, али са мањим буџетом од смедеревског за око пет пута!

Буџет Општине Лебане за 2017. годину износи 787,4 милиона динара, док је буџет Града Смедерева процењен на око 3,4 милијарде.

Регионални портал Подунавље.инфо је још крајем прошле године (26. децембра) објавио да је пројектовани смедеревски буџет за 2017. годину за 2 милијарде "јачи" од нпр. Општине Неготин, која је за информисање определила осам пута више новца, иако је по броју становника толико пута мања општина од Смедерева.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси