Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Професионални стандард испунило 87 одсто медијских пројеката
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

26. 04. 2017.

Извор: Танјуг

Професионални стандард испунило 87 одсто медијских пројеката

Анализа медијских садржаја суфинансираних од стране Министарства културе и информисања током 2015. године, коју је израдио Медијски архив "Ебарт", показала је да око 83 одсто реализованих пројеката задовољава постављене критеријуме, попут испуњености професионалних стандарда, остварености циљева или одрживости.

Министарство сваке године издваја значајна средства намењена медијима у Србији, а први пут је урађено истраживање и еваулација око 20 одсто (55 од 228) свих реализованих садржаја у области штампе, телевизије, радија, медијске продукције и интернета, саопштио је Медијски архив "Ебарт".

Већина медија, како је наведено, садржаје је реализовала у оквиру професионалних стандарда (87,27 одсто), разумљиви су просечном гледаоцу (94,55 одсто) и највећи део био је у складу са наменом конкурса (89,09 одсто).

Циљеве постављене у пројектном задатку испуњава три четвртине апликаната (око 76 одсто), а са друге стране одрживост није била остварива у четвртини пројеката.

Када се сагледају сви резулатати према врсти медија, највише испуњених критеријума одликује садржаје/пројекте телевизијских станица (89,29 одсто), следе штампани медији (86,9 одсто), продукције (85,71 одсто), радио станице (83,13 одсто), а најлошији резултат забележен је када је у питању интернет - 68,25 одсто.

Ова анализа представља својеврсну "личну карту" медија, односно медијске продукције, и из Медијског архива "Ебарт" истичу да ће помоћи успостављењу прецизних и чврстих критеријума за даље суфинансирање пројеката у области јавног информисања ради остваривања јавног интереса.

Један од критеријума који је најмање испуњен - унапређење капацитета медија истовремено је и добар показатељ проблема у медијској сфери - финансијских, кадровских и организационих, за медије широм Србије, а посебно оне изван великих центара као што су Београд и Нови Сад.

Овај пројекат суфинансиран је из буџета Републије Србије - Министарства културе и информисња, а изнети ставови, како је наведено, нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси