Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  СД: Суфинансирање медијских пројеката
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

28. 06. 2017.

Аутор: Д.Ђ. Извор: Данас

СД: Суфинансирање медијских пројеката

Градско веће у Смедереву донело је Решење о образовању Комисије за оцењивање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања за 2017. годину који се финансирају из буџета града Смедерева и именовању чланова Комисије, преноси регионални информативни портал Подунавље инфо.

Комисију чине представници новинарских организација - Милорад Тадић (за АНЕМ и Локал прес), Петар Јеремић (УНС) и Владо Мареш (НУНС и НДНВ).

Задатак Комисије је да изврши оцену пројеката поднетих поводом расписаног Јавног позива за учешће на конкурсу за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања за 2017. годину, скраћено, да оцени предлоге медија за пројектно суфинансирање.

Такође, Комисија треба да донесе и достави образложени предлог о додели средстава за суфинансирање ових пројеката Градском већу у Смедереву на даље поступање у складу са Правилником и Јавним позивом.

Члановима Комисије утврђена је једнократна надокнада за овај посао у нето износу од три хиљаде динара.

Одлуку о расподели средстава са образложењем доноси Градско веће града Смедерева, у форми решења, на основу образложеног предлога комисије о расподели средстава, а најкасније у року од 90 дана од дана закључења конкурса.

Прошле године је за ове намене било опредељено око 3,6 милиона динара, али конкурс није реализован, што не значи да буџетска средства за услуге информисања нису расподељена и то само једном медију.

Овлашћено лице за информације од јавног значаја доставило је податке порталу Подунавље инфо за око 3,2 милиона динара исплаћених у 2016. фирми Респецт медиа доо („Наше новине“ Смедерево), при томе не наводећи и децембарски уговор закључен са истом фирмом, вредан око 1,6 милион динара, што је укупно око пет милиона динара опредељених средстава, не преко конкурса за суфинансирање медијских пројеката од јавног значаја, већ преко јавних набавки мале вредности.

Град Смедерево објавио је у априлу овај позив за суфинансирање медијских пројеката за 2017. годину, са укупно предвиђеним средствима од 1.000.000 динара за све медије чији предлози добију „прелазну оцену“ за остваривање јавног интереса грађана током ове године.

Подељено на број месеци, па са бројем медија, то само говори о онима који планирају и извршавају буџет и њиховом односу према медијима и новинарима, док одређеним медијима паре буџетских корисника деле “и шаком и капом”.

“Омаловажавање тако важног посла као што је информисање од јавног значаја, са понижавајуће опредељеним средствима само потврђује тезу да су актуелни доносиоци одлука у Смедереву одавно изгубили политички компас, морнарским речником, већ су се насукали а да тога можда и нису свесни…”

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси