Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  За осам месеци 114 локалних самоуправа расписало конкурсе за медијске пројекте
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

02. 08. 2017.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

За осам месеци 114 локалних самоуправа расписало конкурсе за медијске пројекте

Од децембра претходне године до данас, према подацима Удружења новинара Србије, конкурсе за суфинансирање производње медијских садржаја у области јавног информисања расписало је 114 локалних самоуправа.

Конкурсе за 2017. годину нису расписале 52 локалне самоуправе.

Укупно је за текућу годину расписано 120 конкурса, а шест општина и градова расписало је конкурсе по два пута.

Министарство културе и информисања у марту ове године расписало је седам конкурса за суфинансирање медијских садржаја од јавног значаја.

Војвођански секретаријат за културу и јавно информисање расписао је конкурсе у две наврата, у марту четири и у јулу још два.

Према евиденцији УНС-а, од укупног броја расписаних конкурса у општинама и градовима у посматраном периоду, у тренутку објављивања, њих 46 није било у складу са Законом о јавном информисању и медијима и Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

Коалиција новинарских и медијских удружења (УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес) реаговала је у свих 46 случајева и затражила од локалних самоуправа да конкурсе ускладе са прописима. То је урадило 39 локалних самоуправа.

У седам локалних самоуправа, због одбијања надлежних да конкурсе ускладе са Законом и Правилником, Коалиција није предложила кандидате за чланове комисија за оцењивање пројеката.

У три општине Пожаревацу, Новом Кнежевцу и Апатину конкурси су поништени, јер нису били у складу са Законом и Правилиником. У Апатину и Пожаревцу накнадно је расписан други конкурс, усклађен са прописима, па је Коалиција у тим општинама предложила кандидате за чланове комисија.

Текст је настао у оквиру пројекта који је подржало Министарство културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси