Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Новац за информисање одобрен и Пи-Ар агенцијама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

02. 10. 2017.

Аутор: Ј. Ћоцин Извор: Вечерње новости

Новац за информисање одобрен и Пи-Ар агенцијама

Град Ниш је за суфинансирање локалних медија ове године определио 20,5 милиона динара, а - због тога што је, како тврде, чак 72 одсто тих средстава додељено гласилима блиским актуелној власти - власници новинских кућа чији пројекти нису прошли гласно негодују. Кажу, део новца је отишао у руке и новооснованим удружењима, па и агенцијама за односе са јавношћу које су нишкој јавности апсолутно непознате...

Највише новца из градске касе ће, тако, добити медији у власништву Витка Радомировића - "Народне новине" и ТВ Белами - а ту су још Телевизија и портал Зона плус, те ТВ Коперникус.

Телевизији Зона плус су одобрена 3,4 милиона, уз још 400.000 динара за портал. Нишка телевизија, која је делом у власништву Зоне плус, добила је 3,7 милиона динара - што је безмало петина конкурсних средстава. ТВ Коперникус је добила два и по милиона динара, али се овим не исцрпљује финансирање ових медија из градске касе, с обзиром на то да су новац добила удружења и пи-ар агенције које ће садржаје пласирати - а где би друго - него управо посредством њих. Новац ће, дакле, стизати и по том основу...

Председник петочлане комисије Зоран Величковић из Врања тврди да је све урађено по Закону и да су пресудни оили проЈекти, односно да се одлучивало искључиво по основу њиховог садржаја. Има, међутим, и другачијих ставова.

- На конкурсу није прошао наш пројекат који је требало да се бави корупцијом. Градске власти Ниша, Лесковца, па и само Министарство информисања су раније игнорисали чак и судске пресуде по нашим тужбама, којима је утврђено да је конкурс спроведен противзаконито, али је очигледно то да свако наставља да ради као и до сада - каже уредник портала Јужне вести Предраг Благојевић.

Главни и одговорни уредник "Нишких вести" Виолета Милићевић тврди да медији заправо нису добили новац...

- Град ће финансирати пројекте разноразних удружења и пи-ар агенција, за које Нишлије нису ни чуле, а није прецизирано у којим ће медијима пласирати садржаје. Тако ће нас убудуће информисати мистериозна Ветрењача и агенције за производњу кинематографских дела које су, највероватније, основане непосредно пред расписивање конкурса - сумња Виолета Милићевић.

Одговарајући на ове тврдње, председник Комисије Зоран Величковић - уз напомену да су за сваки пројекат који је одобрен, баш као и за оне који нису прошли, дали и образложење, па је све доступно јавности - каже да Закон није прописао било какве неопходне референце за учесника на конкурсу, па су легално могла да се пријаве и новооснована удружења, односно пи-ар агенције!*

На овогодишњи конкурс у Нишу пријавила су се 62 издавача медија, а подржана су 22 пројекта. Одбијено је чак 35 њих, међу којима су и пројекти Банкер радија и портала Јужне вести - једини којима је било предвиђено информисање јавности о корупцији у граду на Нишави.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

04.10.

2017.

anonymous [нерегистровани] у 13:50

/НЕ/ДОСЛЕДНОСТ

Необично је Јужне вести и Сити радио немају ништа против расподеле средстава на медијаком конкурсу у Нишу лада за своје пројекте добију по пар милиончића.Тада им је све потаман, не галаме и не воде управне спорове.А иначе их у граду све више бије глас да су рекеташи који раде по систему - плати па те нећу дирати!Иначе, остају спорни састави нишких комисија које оцењују медијске пројекте јер у њима често седе лабави професионалци и измишљени "медијски експерти"!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси