Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Шта је кандидат УНС-а подржао у нишкој комисији за медијске пројекте
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

13. 10. 2017.

Аутор: Д. Бјелица, К. Ковач Извор: УНС

Шта је кандидат УНС-а подржао у нишкој комисији за медијске пројекте

Будимир Ничић, потпредседник УНС-а и члан Комисије за оцењивање медијских пројеката у Нишу стрпљиво је сачекао да после жестоких критика на одлуке комисије стигне и званични записник о њеном раду. Ничић је добро знао да је за јавност најбоље да о одлукама сваког члана Комисије суди након увида у чињенице.

Било је потребно чекати законски рок како би Записник, иако је био члан Комисије, имао у рукама. 

Из Записника се види да је Ничић имао потпуно различито мишљење од чланова комисије у седам случајева, када су новац пореских обвезника дали пројектима ТВ КЦН, продукција “Дени видео”, “Angel production” и „Sale video production“, удружења „Културно ослободилачки покрет“, односно новац није дат пројектима продукције „South side“ и „Сити” радија.

„Kао члан комисије оцењивао сам пројекте, а не правни, политички или друштвени статус учесника на конкурсу. У одлучивању сам се руководио искључиво условима конкурса и петнаестогодишњим новинарским искуством“, рекао је за сајт УНС-а Ничић.

Решење о расподели средстава за суфинансирање медијских пројеката у Нишу објављено је 26. септембра. У комисији која је одлучивала о 20.500.000 динара, колико је било одређено Конкурсом, били су Зоран Величковић, председник комисије, на предлог Друштва новинара Ниша, Будимир Ничић, на предлог УНС-а, Ференц Берчек, као предлог РАБ Србија и медијски радници Душан Стојановић и Владимир Вељковић.

На конкурс расписан у јулу ове године пристигло је, како стоји у Записнику, 62 пројекта, а Комисија је одлучивала о њих 57.

Критике

Учесник конкурса „Сити“ радио, НУНС и НДНВ, али и други критичари, навели су да је новац додељен прорежимским медијима. 

„Сити“ радио најавио је кривичне пријаве против чланова Комисије, градоначелника Ниша, начелника Градске управе и Секретаријата за културу и информисање, „за злоупотребу положаја, трговину утицајем, сумњу у коруптивно деловање, конфликт интереса и покушај економског убијања медија који нису у директној служби владајуће странке“.

НУНС и НДНВ протестовали су због „скандалозно спроводеног конкурса“.

„Милионским износима подржани су пројекти неколико ПР агенција блиских породици Радомировић која поседује већину нишких медија нескривено блиских владајућој партији СНС. Такође, новцем грађана Ниша биће подржана ТВ Зона плус чији је власник Владан Гашић, син потпредседника СНС и директора БИА Братислава Гашића. Финансијску подршку је добила и Нишка ТВ у сувласништву породице Радомировић, као и ИН радио, у породичном власништву Маје Раковиц, председнице удружења РАБ, која руководи и Naxi мрежом“, пише у саопштењу.

„'Критеријуме' нишке комисије нису задовољили пројекти угледних и друштвено одговорних медија“, навела су новинарска удружења, „као што су информативни портал Јужне вести, 'Сити' радио и новинска агенција Бета“.

Глас против

Ничић је тражио да у записник буде унесено његово издвојено мишљење са  образложењем за сваки од пројеката који је оценио другачије од осталих чланова комисије.

Из Записника који је Град Ниш доставио УНС-у види се да Ничић о пројекту ТВ КЦН „Ниш - Град правих вредности“, за који су остали чланови комисије гласали да буде подржан, каже супротно.

Пројекат не треба подржати, сматра Ничић, јер „није предвиђена конкретна производња новог или проширење постојећег програмског садржаја (како је наведено у Конкурсу), већ је предложени садржај редовна активност ТВ Коперникус“.

„Представљено је уобичајено информисање без икакве новине. Средства која се буџетом траже за реализацију овог пројекта од органа који је расписао Конкурс односе се на емитовање произведеног програмског садржаја, што је супротно правилима Конкурса, јер се Конкурс односи на производњу нових, побољшање или проширење програмских садржаја“, рекао је Ничић.

За пројекат “Енергетске вести“ продукције „Дени видео“ Ничић није гласао с образложењем да није добро дефинисан.

„Нејасна je форма медијског садржаја, као и број медијских садржаја. Веома лоше су  дефинисани и циљеви пројекта. Буџет је нереално висок“, пише у мишљењу Ничића.

Ничић је био против подршке пројекту “Angel production” „За јачи нишки спорт“ јер „нема јасно дефинисаних пројектних тема“.

„Пројектом је предвиђена производња 20 петоминутних репортажа, а тражени буџет је 3. 920.000 динара, односно  по једној репортажи износи 196.000 динара, што је нереално висок износ“, образложио је Ничић.

Против додељивања новца пројекту „Амфитеатар“ продукције „Sale video production“ Ничић је био из разлога што се део пројекта своди на редовно извештавање са културних догађаја.

„Пројектом је предвиђена производња 20 петоминутних репортажа а тражени буџет је 3.880.000 динара, односно по једној репортажи износи 194.000 динара, што је нереално висок износ“, навео је Ничић у својој одлуци.

Пројекат „Историја Ниша“ удружења „Културно ослободилачки покрет“ Ничић је сматрао да не треба подржати јер „није у складу са критеријумима Конкурса“.

„Буџетом  пројекта предвиђено да највећи део средстава, која су тражена од органа који расписује Конкурс, буду утрошена на најам опреме. Укупан буџет за овај пројекат износи 3.510.000 динара, а за, како је наведено, најам опреме за снимање, траже се средства у износу од 3.300.000 динара, што није у складу са критеријумима конкурса“, навео је Ничић у образложењу своје одлуке.

Ничић је, за разлику од осталих чланова комисије, сматрао да треба подржати пројекат „Млади лидери руралног развоја Ниша“ продукције „South side“.

„Теме су јасно дефинисане, као и планирани медијски саджаји. Буџет је у складу са активностима. Подршка пројекту је значајна јер има информативно-едукативни карактер за пре свега пољопривреднике и оне који планирају да се баве пољопривредом“, навео је Ничић.

Други пројекат који је Ничић, за разлику од осталих чланова комисије, предложио да буде суфинансиран је пројекат Сити Радија „Ризница сеоског народног блага, традиција и модерна времена“.

„Пројекат треба подржати јер испуњава критеријуме Конкурса. Пројекат је добро постављен и има заокружену медијску целину. Подносилац пријаве има капацитете за реализацију пројекта. Подршка пројекту је значајна за очување локалних традиција, промоцију културних, туристичких и привредних потенцијала 50 нишких села“, навео је Ничић у издвојеном мишљењу.   

Текст је настао у оквиру пројекта који је подржало Министарство културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси