Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  НУНС и НДНВ: Карикатурализација и криминализација конкурсног суфинансирања у Бечеју
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

06. 12. 2017.

Аутор: НУНС, НДНВ Извор: НУНС

НУНС и НДНВ: Карикатурализација и криминализација конкурсног суфинансирања у Бечеју

Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) констатују да резултати конкурса за суфинансирање јавног интереса у сфери јавног информисања у општини Бечеј – представљају, у бескрајном низу, још један пример обесмишљавања, карикатурализације и криминализације тог законског решења.

Карактеристика злоупотребе конкурсног суфинансирања медијских садржаја, који се претворио у коруптивни механизам за финансирање властима блиских медијских кућа и разноразних посредничких агенција, јесте и организовано деловање са властима повезане групе тзв. медијских стручњака, који у појединим локалним самоуправама „одлучују“ о трошењу новаца грађана у медијској сфери, а у другим добијају новац за своју кооперативност.

У бечејском случају, тако је новац (250.000 динара) приходовао локални Радио Ацтиве, иза којег стоји Ференц Берчек, потпредседник удружења РАБ, познат по учешћу у многобројним комисијама за доделу средстава чије су одлуке биле бесрамне и противзаконите. Рецимо, он је – између осталог – био и члан комисије у Београду која је огромна средства доделила режимским медијима који свакодневно, на најдрастичнији начин, крше Кодекс новинара Србије, а управо је поштовање Кодекса један од основних критеријума за оцену предложеног медијског пројекта и капацитета апликанта. Чланица комисије у Бечеју била је  Катарина Филиповић, која је предложена испред РАБ-а, што евидентно говори о сукобу интереса.

Ипак, највећи део новца (1.500.000 од укупно два милиона опредељених средстава) добио је ТВ Бечеј, којем је оснивач ВТВ Комнет и који је такође имао члана у бечејској комисији, Владимира Павловића, такође „професионалног“ члана комисије које доносе скандалозне одлуке. Он је својевремено искључен из Независног друштва новинара Војводине, јер је његово деловање у комисијама „неспојиво са циљевима“ те организације. Иза ТВ Бечеј стоји Владан Стефановић, такође укључен о системско обесмишљавање конкурсног суфинансирање, који је близак СНС-у и у јавности познат по бројним политичко-медијским аферама.

Независно удружење новинара Србије
Независно друштво новинара Војводине

Београд-Нови Сад, 6. децембар 2017.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси