Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Ко је зарадио седам милиона динара за преношење 15 вести и пет прилога
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

13. 03. 2018.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Ко је зарадио седам милиона динара за преношење 15 вести и пет прилога

Од седам милиона колико је београдска фирма “Open View” d.o.o. добила на Конкурсу за пројектно суфинансирање медија у Смедереву, око 4,5 милиона динара уплаћено је предузетницима који су регистровани у Агенцији за привредне регистре (АПР) неколико дана након регистрације ове београдске фирме, показало је истраживање Удружења новинара Србије (УНС).

Остатак новца, односно око 2,5 милиона динара, уплаћено је фирми која је требало да ангажује пет новинара за писање 300 оригиналних медијских садржаја, предузетници за ангажовање камерамана и фотографа, као и агенцији за књиговодствене услуге.

Градоначелница Смедерева: Проверавамо достављена документа

Након објављивања УНС-овог истраживања да фирма “Open View” d.o.o. није реализовала медијски пројекат, градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић рекла је за УНС инфо да ће почети са провером документације којом је ова фирма Граду Смедереву правдала пројекат.

“Тражићу документацију од своје службе, како бих преузела одговарајуће мере које су у складу са законом”, рекла је Аврамовић.

EPodunavlje је објавило 300 оригиналних медијских садржаја, стоји у наративном извештају о реализацији медијског пројекта београдске фирме, и то у “форми информативних прилога-новинарских текстова са пратећим фотографијама и опционо видео записима који су пласирани на друштвеним мражама”. Међутим, УНС  је утврдио да је ePodunavlje објавило 15 вести од којих је већина преузета са других сајтова.

Сарадња са фотографском радњом “Mango pro” из Беле Цркве

За реализацију пројеката „Регионални центар за јавно информисање грађана-интерес грађанског друштва“ фирма “Open View” d.o.o. сарађивала је са белоцркванском фотографском радњом “Mango pro”. За три фотографа и два камермана београдска фирма је фотографској радњи Аните Вотипке уплатила 1.600.000 динара.

Видео прилози настали пре оснивања ePodunavlja

Од 1.600.000 динара како стоји у финансијском правдању пројекта, 800.000 динара уплаћено је сниматељима. Како је "Open View" приложиo Граду пет видео прилога у укупном трајању од око 24 минута, сваки минут коштаo је грађане Смедерева око 33 хиљада динара.

Међутим, први видео запис који је достављен за правдање медијског пројекта Граду Смедереву, води ка Youtube каналу “ТВ Јасенице”, а запис је објављен у емисији ове телевизије „Добро из Шумадије“ 2015. године.

Следећи видео прилог преузет је са Youtube канала под називом “Смедеревска Паланка” који је овај канал поставиo  2014. године, а који је и емитован на Другом програму Радио-телевизије Србије.

Трећи видео прилог постављен на ePodunavlju води ка Youtube каналу “Фудбал Западне Србије”, а он је постављен у априлу 2017. године. Последња два видео прилога која су такође приложена уз извештаје,  преузета су са канала приватних лица, која су их постављала у 2011. и 2013. години.

Портал ePodunavlje уписан је у Регистар медија 25. маја 2017. године, што значи да су сви видео прилози настали пре покретања овог портала.

Непотписане фотографије у свим текстовима

У текстовима које je „Open View“ d.o.o. доставио Граду, су непотписане фотографије које су преузете са различитих сајтова. „Open View“ d.o.o. је фотографској радњи “Mango pro” уплатила 800.000 динара за три фотографа, која је требало да раде фотографије.

Текст са фотографијом који је достављен за „правдање вести“, чији је аутор “Стрељачки савез Србије” објављен је на ePodunavlju али без навођења извора, како фотографије, тако и текста.

Исти текст, као и фотографија, објављени су и на порталу savremenisport.com, који је навео аутора овог текста.

УНС инфу су у редакцији портала savremenisport.com рекли да су и текст и фотографију добили од “Стрељачког савеза Србије”, како је и наведено на њиховом сајту.

„Нико са портала ePodunavlje није нас контактирао у вези са било каквом дозволом“, рекли су из ове редакције.

За илустрацију текстова којим је правдало пројекат, ePodunavljе преузело је фотографију са Фејсбук налога навијачке групе “Ултра Семендриа” из Смедерева и са сајта „Народне библиотеке Смедерево“.


Такође, исте фотографије и текстови који су достављни Граду за правдање објављене су и на сајту  “Смедеревских новина” где, као и на ePodunavlju, нису потписани аутори. 

Када је УНС позвао власницу фотографске радње „Mango pro” из Беле Цркве Аниту Вотипку и питао о сарадњи са фирмом “Open View” d.o.o, она је замолила да је опет позовемо кроз неколико минута. Након тог позива, Вотипка се УНС-у није јављала.

Агенцији за дизајн 2.200.000 динара

Власнику панчевачке агенције за дизајн “Студио АРТ ” Мехмеду Кучевићу фирма „Open View“ d.o.o. је за послове менаџера и организатора медијског пројекта уплатила 600.000 динара, а за “накнаду за пројектни тим” 400.000 динара. За “студијске трошкове израде припреме и израде медијског садржаја” Кучевићу је уплаћено 1.200.000 динара.

Овај предузетник уписан је у Регистар привредних субјекта 25.7.2017. године. Претежна делатност ове агенције је “специјализована дизајнерска”, стоји на АПР-у. Контакт телефон ове агенције није наведен у извештајима за правдање пројекта, а на сајту АПР-а али и претрага на Google-u, не даје контакт ове фирме.

Новац за лектуру и коректуру фирми за рачунарско програмирање

Креативни студио за графички и веб дизајн из Влајковца (код Вршца) “Sn line desing” приходовао је од смедеревског Конкурса за пројектно суфинансирање медија 2.320.000 динара. 

Снежани Веселиновић власници Креативног студија за графички и веб дизајн “Sn line desing”, београдска фирма “Оpen View” d.о.о. уплатила је за одржавање и управљање друштвеним мрежама 120.000 динара, за „дизајн портала за потребе пројекта“ 1.200.000 динара, а за услуге коректуре и лектуре милион динара.

Ова предузетница је Креативни студио за графички и веб дизајн “Sn line desing” уписала у АПР-у 26.7.2017. године, односно дан након што је регистрована и панчевачка агенције за дизајн “Студио АРТ  ”предузетника Мехмеда Кучевића и менаџера овог пројекта. Претежна делатност овог студија је „рачунарско програмирање“, стоји на сајту АПР-а.

Веселиновић је УНС инфу рекла да ће на сва питања у вези са сарадњом са фирмом “Оpen View” d.о.о. одговорити за неколико минута, када пронађе сва документа. На други УНС-ов позив ни она се није јавила.

Без одговора у агенцији која је ангажовала новинаре

Фирма "Open View" склопила је споразум о сарадњи и са панчевачком Агенцијом за маркетинг “Глобал Медиа” која је требало да ангажује пет хонорарних новинара. Овој фирми је за ове услуге уплаћено 800.000 динара. Новинари су требали  да за потребе пројекта напишу 300 оригиналних медијских садржаја.

За УНС инфо се власница ове фирме, уједно и уредница портала “Pancevo.MOJKraj.rs” која је потписала налог за уплату, Виолета Јованов Пештанац, није јавила.

Књиговођа брише регистрациону пријаву из АПР-а

“Оpen View” d.о.о. је почетком октобра 2017. године фирми “M office” за књиговодствене и друге пословне активности из Вршца, односно предузетници Јасминки Бугарски уплатила 80.000 динара, за књиговодствене и рачуноводствене услуге.

У Регистар привредних субјекта Бугарски се први пут уписује 2004. године, да би се у фебруару 2018. године усвојила њена “регистрациона пријава брисања”.

Текст је настао у оквиру пројекта који је подржало Министарство културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари (3)

Остави коментар
сре

30.01.

2019.

Zoroxxx [нерегистровани] у 16:10

Pravda

Lopovi su medju nama!!!
obratite paznju!!!

Одговори
уто

13.03.

2018.

anonymous [нерегистровани] у 18:55

preispitati

Bilo bi zanimljivo da dobijemo izveštaj iz Šapca za prošlu godinu, gde je za medijske projekte iz budžeta plaćeno više od 40 miliona dinara. Tekstovi objavljeni u Blicu i Kuriru (tek neznatan broj), pisani su u kabinetu gradonačelnika Nebojše Zelenovića, što se da proveriti, isti tekstovi objavljeni i u jednom i drugom mediju, iste i fotografije. Takođe, proveriti koliko su i šta objavili Medija centar i Vreme, a koliko su novca dobili. Bili naprednjaci ili samozvane demokrate, princip je isti.

Одговори
уто

13.03.

2018.

anonymous [нерегистровани] у 18:48

preispitati

A ko su i gde su clanovi komisije? Ko ih je delegirao, mogu li posle ovakvih brljotina opet odlucivati ili postoji neka sankcija koja ce im ukinuti takvu mogucnost?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси