Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  И у Врању: Провладиним медијима највећи део новца из градске касе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

09. 05. 2018.

Извор: Јужне вести

И у Врању: Провладиним медијима највећи део новца из градске касе

Чланови конкурсне комисије, углавном непознати чак и дугогодишњим медијским упосленицима, највише пара на тек окончаном градском Конкурсу за финансирање медиијског садржаја у Врању доделили су медијима блиским локалним властима, док су предлози два најнаграђиванија и најчитанија портала са југа Србије - Врањских и Јужних вести, оцењени као лоши, па и остали без новца.

На конкурсу који је расписао Град Врање за суфинансирање пројеката у области јавног финансирања одобрен је новац за 17 пројеката, од 42 колико је стигло на конкурс.

По другу годину заредом, чланови конкурсне комисије у Врању су се определили да углавном подрже пројекте којима су аплицирали медији који важе за "лојалне властима", а без новца су остали они који у свом извештавању имају критички осврт на рад локалне самоуправе, а са друге стране по свим релевантним параметрима спадају у најчитаније на југу Србије, попут портала Инфо Врањске и Јужне вести.

Конкурс у Врању од самог почетка прате сумње у нерегуларност. Наиме, најпре је одлука да се за телевизије унапред одвоји 13,5 милиона динара, а за остале радио станице, штампане медије и портале укупно 3,5 милиона динара, наишао на бројне дискусије.

Затим је уследио избор чланова комисије, која по закону предлаже расподелу новца на конкурсу. За председницу је именована Данијела Ивановић, заменица главног и одговорног уредника нишке ТВ Зона плус, која је у власништву породице директора БИА Братислава Гашића, а за чланове Емил Ивановић из прилично непознатог Удружења грађана "Нова Мрежа Србије" и Ђорђе Ковачевић за кога у Градској управи Врања кажу да је "независни медијски стручњак", мада његово име није познато ни медијским посленицима са вишедеценијским стажом.

Врањски новинар Радоман Ирић, који се новинарством бави преко 40 година, каже да није изненађен резултатима конкурса, с обзиром на то, како каже, ко је седео у комисији која је одлучивала. Без идеје да неког увредим, али тамо је било људи који у животу нису написали једну вест. Ако је било десет критеријума по којима се одлучивало, они су су се придржавали једанаестог. Сва друга мерила су била у оптицају осим оног најважнијег, а то је - квалитет пројекта - каже Ирић.

Иначе, у конкурсној комисији се није нашао ниједан од кандидада које су предложила највећа национална новинарска и медијска удружења - Независно удружење новинара Србије (НУНС), Удружење новинара Србије (УНС), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) и Локал Прес. Притом, градске власти нису дале никакво образложење у вези са избором чланова конкурсне комисије, па тако грађани не знају по којим критеријумима је било ко изабран.

Подсетимо, слична ситуација се већ неколико година понавља у многим градовима и општинама на југу Србије. Уз Ниш и Лесковац, где судови већ неколико пута поништавају конкурсе, сценарио скоро идентичан садашњем се десио у Врању и прошле године. Тада су представници неколико независних медија јавно протестовали испред Скупштине града, а највећа новинарска и медијска удружења конкурс оценила као "скандалозан".

Пракса скривања критеријума избора чланова конкурскних комисија је такође све распрострањенија. Најновији случај је пример Градске управе Ниша која, и поред јасног обећања да ће то урадити, није објавила образложење, али ни критеријуме по којима су именовани "стручњаци" који ће одлучивати о резултатима конкурса. Да се проблем не зауставља на локалном нивоу, показује и пример скандалозног конкурса који у овом тренутку спроводи и Министарство културе и информисања.

Коме иде новац грађана?

Новац пореских обвезника Врања ће, одлуком градских власти, бити додељен за 17 медијских пројеката - од 42 колико је стигло на конкурс.

Реч је о пројектима који се односе на интернет, радио и штампане медије, као и новинске агенције, док је за телевизије Град расписао посебан конкурс, за који је издвојено 4 пута више пара. Са по 100.000 динара суфинансираће се пројекти интернет портала Vranje.net, Бујановачких, Адриа Медиа груп Београд, Новости дана, портала Чувари Србије и Информативног пресс Центра Владичин Хан.

Пројекат портала ОК радија подржан је са 350.000, портала ТВ Врањска плус са 400.000, лесковачких портала Југмедија и ЈУГпресс са по 150.000, док су пројекти портала Радио телевизије Врање и Врање Неwс подржани са по 250.000. Од радио станица суфинансираће се пројекти медијске куће Радио Ритам Врањска Бања са 200.000 динара, ОК радија са 550.000 динара, а Радио Врања са 400.000 динара.

Што се тиче штампаних медија, новац пореских обвезника Врања ће бити дат и за реализацију пројеката Српског венца и Слова југа са по 100.000 динара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси