Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Пожаревац поништио конкурс у коме је донето незаконито решење о именовању комисије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

23. 05. 2018.

Аутор: У. Урошевић Извор: Boom 93

Пожаревац поништио конкурс у коме је донето незаконито решење о именовању комисије

Град Пожаревац поништио је конкурс за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја за остваривање јавног интереса у области информисања који је објављен 6. фебруара и расписао нови конкурс.

Оба документа објављена су данас у листу "Реч народа".

У званичном образложењу за укидању претходно расписаног конкурса Град Пожаревац се позвао на чињеницу да је један члан комисије која је именована да оцењује пројекте поднео писану оставку, а да у року од 90 дана није именовано друго лице.

"Разлог за доношење овог закључка којим би се поништио Конкурс састоји се у чињеници да поменути Конкурс није реализован, јер је један члан комисије од укупно три члана, предложен од стране независних новинарских удружења дао писану оставку, пре почетка рада комисије, а друго лице није именовано, те је истекао рок од 90 дана за реализацију конкурса".

У закључку нема ни речи о томе да је именовање комисије било незаконито јер је то управо био разлог због кога је Петар Јеремић, именован испред УНС-а, поднео оставку на чланство у комисији.

Јеремић је још почетком априла обавестио актуелног градоначелника Банета Спасовића о својој оставци и разлозима за тај чин.

Наиме, према Закону о јавном информисању и медијима (Члан 24, став 4) прописано да се већина чланова комисије именује на предлог новинарских и медијских удружења, а у случају Пожаревца закон је очигледно прекршен јер је од свих предложених чланова удружења, само он именован испред УНС-а.

"У вашем решењу, супротно закону, ја сам једини кандидат новинарских и медијских удружења који је именован, иако су постојала још најмање два кандидата који су самном предложени на заједничком предлогу. Уместо њих, именовали сте два кандидата која нису предложена од стране новинарских и медијских удружења, чиме сте очигледно прекршили Закон о јавном информисању и медијима", навео је Јеремић у писму које је УНС упутио Граду Пожаревцу.

У решењу о именовању комисије које је Град Пожаревац донео 19.марта, у ово тело су поред Петра Јеремића, кога је предложио УНС, именовани Предраг Животић из Пожаревца и Звонко Дамњановић из Бора.

У решењу Градског већа није било наведено ко је предложио Животића и Дамњановића. У истом документу, веће је одбило предлог новинарске коалиције УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес који се односи на Зорана Гавриловића, кандидата АНЕМ-а и Локал преса и Љубомира Ђорђевића, кандидата НУНС-а и НДНВ-а.

Уместо да измени или поништи решење, град Пожаревац је ћутао и чекао да истекне рок од 90 дана за реализацију конкурса.

Такође, закључак о поништавању конкурса није могуће нађи међу документацијом која је везана за конкурсе на интернет сајту Града Пожаревца.Иначе, АНЕМ је од града затражио да решење које иначе није било јавно објављено на сајту локалне самоуправе буде измењено, у складу са Законом о јавном информисању и медијима. Такође је затражено да сва документација буде објављена на сајту Града Пожаревца, што није учињено.

У поновљеном конкурсу објављеном данас, рок за подношење пројеката је 15 дана.

Из буџета је за суфинансирање медијских пројеката од јавног интереса опредељено свега 3.420.000,00 динара. Најмањи износ средстава који се може одобрити по пројекту износи 100.000 динара, а највећи износ 500.000 динара.Одлука о расподели средстава доноси се најкасније у року од 90 дана од дана закључења конкурса, најкасније до 6. септембра 2018. године.

С обзиром да је последњи рок за реализацију пројеката крај године, Град Пожаревац је својим ранијим поступањима и нечињењем медије довео у незавидан положај у погледу времена за реализацију пројеката са којима аплицирају, а грађанима је ускратио могућност да благовремено задовоље своје потребе да буду информисани.           

Коментари (1)

Остави коментар
сре

23.05.

2018.

Stojan [нерегистровани] у 10:31

Javne nabavke

Da se zna i da Grad Požarevac kroz Javnu nabavku finansira svoje miljenike i ta sredstva su veća od onih za projekte.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси