Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Рекордерима у кршењу кодекса новинара новац у 12 локалних самоуправа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

29. 05. 2018.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Рекордерима у кршењу кодекса новинара новац у 12 локалних самоуправа

Листови „Информер“, „Српски телеграф“ и портал srbijadanas.com, рекордери у кршењу новинарског кодекса, на овогодишњим конкурсима за медије до сада су добили око седам милиона динара у 12 локалних самоуправа, показало је истраживање Удружења новинара Србије (УНС). У Сомбору, Панчеву, Белој Цркви, Вршцу, Ковину, Кули, Суботици, Пландишту, Сремским Карловцима, Кикинди, Бачкој Паланци и Старој Пазови „Информер“, „Српски телеграф“ и srbijadanas.com добили су укупно 6.650.000 динара.

Према прошлогодишњем истраживању Савета за штампу, лист „Српски телеграф“ био је шампион у кршењу новинарског кодекса са 1.282 прекршаја, док је „Информер“ био на четвртом месту са 953 прекршаја. За девет недеља праћења утврђено је, у истраживању Савета, да је портал srbijadanas.com у прошлој години 938 пута прекршио новинарски кодекс.

Подсетимо, у Правилнику за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, које је донело Министарство културе и информисања, један од критеријума које комисија приликом одобравања пројеката мора да има у виду јесте да ли је медиј који конкурише у последњих годину дана поштовао етичке и професионалне стандарде.

У комисијама које су подржале таблоиде представници истих организација

Комисије које су ове године оцењивале пројекте у Сомобору, Панчеву, Белој Цркви, Вршцу, Ковину, Кули, Суботици, Пландишту, Сремским Карловцима, Кикинди, Бачкој Паланци и Старој Пазови, а које су „Информеру“, „Српском телеграфу“ и порталу srbijadanas.com доделиле новац, биле су формиране од представника истих организација.

У 12 комисија које су одлучивале у овим локалним самоуправама, било је девет представника удружења Нова мрежа Србије (НМС) и по три представника Асоцијације електронских медија Војводине (АЕМВ) и Удружења електронских медија (ComNet).

„Информер“ на конкурсу и у Новом Саду

По сазнањима УНС-а, на овогодишњем конкурсу за медије у Новом Саду пријављен је и лист „Информер“.

Међутим, комисија за оцењивање пројеката тражила је извештај о правдању пројекта реализованог преко „Информера“ за који је прошле године „Инфо ИТ медиа“,  добила милион динара и још није одлучила да ли ће и ове године „Информеру“ доделити новац.

Како УНС сазанаје, комисија треба да одржи још један састанак и коначно одлучи коме ће средства бити додељена. 

Где су рекордери добили новац на овогодишњим конкурсима

Фирма „Медијска мрежа“ д.о.о, издавач листа „Српски телеграф“ је на медијским конкурсима у овој години добила 2,2 милиона, док је „Инфо ИТ медиа“ чији је оснивач издавач „Информера“, фирма „Инсајдер тим“, добила 2,5 милиона динара.

„Инфо ИТ медиа“ и „Медијска мрежа“ добиле су новац на истим конкурсима - у Старој Пазови, Кикинди, Вршцу, Панчеву и Сомбору. Поред ових локалних самоуправа, фирма „Инфо ИТ медиа“ добила је новац и у Кули и Суботици.

Фирме „АБ медиа“ и „News media team“ у Ковину, Белој Цркви, Бачкој Паланци и Пландишту добиле су око два милиона динара за пројекте који ће се реализовати на порталу srbijadanas.com.

Власница фирме „АБ медиа“ је Ана Абрамовић која је ову фирму регистровала у децембру прошле године.

Фирма „News media“ регистрована је када и „АБ медиа“, а њен власник је Страхиња Вујадиновић, стоји на АПР-у.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси