Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Чудо у Алибунару: Листу Данас милион на медијском конкурсу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

09. 07. 2018.

Аутор: Денис Колунџија Извор: Цензоловка

Чудо у Алибунару: Листу Данас милион на медијском конкурсу

Прошле године 90 одсто конкурсног новца завршило је на рачунима два прорежимска портала чији су оснивачи Брифинг Банат (три милиона) и Е-Вршац (скоро милион и по). Ове године пак у Општини Алибунар потпуни обрт: од распоређених 1,6 милиона динара чак милион је припао листу Данас и порталу овог дневника.

Општинско веће Алибунара донело је на седници одржаној 5. јула Одлуку о расподели средстава из буџета Општине Алибунар за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања на територији општине Алибунар у 2018. години, по којој ће са 1,6 милиона динара бити суфинансирано укупно шест пројеката.

Мање је то новца него што је предвиђено да се потроши (седам милиона), но у случају овог конкурса нешто друго одудара од „нормалности“ на коју су нас конкурсне комисије протеклих година научиле. Елем, за разлику од прошлогодишњег конкурса, када је 90 одсто новца завршило на рачунима прорежимских портала чији су издавачи конкурсне легенде – Брифинг Банат (који је добио три милиона) и Е-Вршац (скоро милион и по), ове године гро новца припало је – за власт „неподобном“ листу Данас.

Комисија није састављена од послушника

Портал данас.рс добио је за пројекат „Питајте danas.rs, а ми ћемо питати надлежне у Општини Алибунар“ 400.000 динара, док је за пројекат „Туризам као највећи потенцијал Алибунара“ лист Данас награђен са 642.000 динара.

Такође, са 100.000 динара биће суфинансирани пројекти „Дневник–Пољопривредник“, односно Удружења грађана „У мрежи“ из Београда, за пројекат Радио ФАР из Алибунара одвојено је 335.000, а за Културно-информативно просветно удружење „Просперитет“ из Беле Цркве 97.000 динара.

У листу Данас потврдили су за Цензоловку да је конкурс у Алибунару први у Војводини (од преко 30 завршених у текућој конкурсној сезони) на којем им је прошао пројекат. У остатку земље, наводе, имају нешто бољи скор – свеукупно, од педесетак пријављених пројеката „на локалу“ прихваћен им је тек сваки пети.

Како се ово уопште догодило, и то у 2018. години? Тајна, сва је прилика, лежи у саставу комисије, и то је још једна необичност конкурса у Алибунару.

Кад је објављен састав стручне комисије, многи су морали добро да протрљају очи: Миодраг Мандић, као представник АНЕМ-а, Кристина Ковач, у име Удружења новинара Србије, и Ненад Живковић, као заједнички представник НДНВ и НУНС!

Готово нико се више не сећа када је последњи пут нека комисија радила у оваквом саставу.

Прошле године у алибунарској комисији седели су представници Асоцијације електронских медија Војводине (АЕМВ), наравно, Удружења туристичких новинара и писаца у туризму – ФИЈЕТ Србија, наравно, и, наравно, Удружења радио-станица РАБ Србија.

Двоструко хапшење председника општине

А у питању је општина, као уосталом и 99 одсто других, у којој је на последњим изборима највише мандата освојила Српска напредна странка. Али, Алибунар ни у том смислу није обична локална самоуправа.

Њен председник Предраг Белић спада у ред најконтроверзнијих локалних челника у Србији, а пре неколико дана је ухапшен, по други пут за пола године. Овога пута је привођен због наводних претњи смрћу и убрзо је пуштен. Зимус је у притвору провео 30 дана након хапшења под сумњом да је злоупотребио службени положај у вези са пољопривредним земљиштем.

Белић је, иначе, прошлог месеца искључен из СНС и од тада се, према писању медија, у Алибунару води „специјални рат“ око политичке контроле над том општином.

Добро обавештени извори Цензоловке наводе да је „рат“ Белића с бившом му странком највише и допринео његовој одлуци да, вероватно из чистог ината, у комисију за оцену медијских пројеката позове представнике властима неомиљених новинарских удружења.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

09.07.

2018.

Realan [нерегистровани] у 12:26

Ah...

Kakve li patološke euforije "demokratije" i "nezavisnosti". Lajte kere Jakobsfelda!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси