Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Гајовић тврди да МКИ није одговорно за истинитост нечијих награда, сниматељ фирме „Г.Ф.Ц.“ демантује Савковића, а његова директорка не одговара на питања УНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

12. 07. 2018.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Гајовић тврди да МКИ није одговорно за истинитост нечијих награда, сниматељ фирме „Г.Ф.Ц.“ демантује Савковића, а његова директорка не одговара на питања УНС-а

„Изнете примедбе господина Савковића, закључујем, не односе се на конкурсно поступање Министарства културе и информисања (МКИ) већ на учесника конкурса, са којим ће он изгледа водити судски поступак.

МКИ није одговорно за истинитост референци учесника конкурса“, рекао је Удружењу новинара Србије (УНС) државни секретар у МКИ Александар Гајовић коментаришући јучерашње саопштење директора агенције "Алтернатива" Бошка Савковића да ће тужити фирму „Г.Ф.Ц.“ која је у пријави на Конкурс МКИ за телевизије и продукције  "искористила референтне филмове и филмске награде" ове агенције.

Продукција „Г.Ф.Ц.“ је у пријави на конкурс пројекта за који је добила 3,7 милиона динара навела да је 2017. године за филм „У име живота (1999)“ добила награду „Златни медвед“  у Берлину. С друге стране Савковић као редитељ и аутор овог филма наводи да је једини продуцент „У име живота (1999)“ агенција „Алтернатива“ и да је „потпуна лаж“ да је филм добио ову награду.

Гајовић је поводом ових тврдњи рекао УНС-у да ће МКИ позвати на састанак одговорне за пројекат фирме „Г.Ф.Ц.“ и питати их да ли је истина оно што су навели у пројекту, јер су референце сигурно утицале на суд комисије, али да сада МКИ „не може да им одузме оно што су им дали“.

Он каже да је у овом случају реч о “етичком кодексу оних који су конкурушући потписали изјаву да под моралном и кривичном одговорноћу гарантују да су достављени подаци тачни.“

Савковић у саопштењу наводи и да је награду „Сребрни делфин“ у Кану, за коју фирма „Г.Ф.Ц.“  у пријави на конкурс тврди да је добитник, „лично он“ добио у Кану 2013. године за филм „После бомби“.

„Увидом у регистрацију фирме „Г.Ф.Ц.“ д.о.о. Београд може се видети да јој је ПИБ додељен 20. септембра 2013. године, само 27 дана пре него што смо моја кћерка Емилија Савковић, која глуми у филму, и ја лично, примили награду у Кану. Остаје мистерија како је могуће за 27 дана продуцирати, снимити, измонтирати, и пласирати филм – и стићи у Кан?“, тврди Савковић.

Директорка предузећа „Г.Ф.Ц.“ Данка Милошевић данас УНС-у није одговорила на питање да ли је ова фирма добила награде "Златни медвед" у Берлину, "Сребрни делфин" у Кану и "Златна арена" у Пули, што је оспорио Бошко Савковић у писму јавности, најављујући тужбу због неовлашћеног коришћења његових награда зарад стицања користи.

Сниматељ фирме „Г.Ф.Ц.“: Неистините тврдње Савковића

Као један од кључних учесника пројекта фирме „Г.Ф.Ц.“ сниматељ Слободан Чулић послао је УНС-у писмо у којем наводи да су тврдње господина Савковића „да је он само један у тиму сниматеља који су учествовали на поменутим филмским остварењима нестините“.

Бошко Савковић је у изјави за Инсајдер рекао да је Слободан Чулић био један од укупно шест сниматеља са којима је сарађивао на овом остварењу као и да филм није освојио награду за камеру.    

Чулић наводи да је са Савковићем заједно радио филмове „У име живота (1999)“ и „После бомби“, као и да су оба филма реализована коришћењем његове видео опрема коју поседује у личном власништву.

„Оптужбе против привредног друштва ‘Г.Ф.Ц.’, у коме сам запослен, о фалсификовању пројектне документације за серијал  ‘Чувари нашег неба’ , односно лажном представљењу постигнутих награда су потпуна неистина, јер сам ја као кључни део пројектног тима један од носилаца наведених наградних остварења“, наводи Чулић.

Гајовић дан раније: Не обраћам пажњу на неутемељене тврдње фрустрираних појединаца

На УНС-ово питање о наградама фирме „Г.Ф.Ц.“ за које су медији тврдили да је упитно да ли их је добила, државни секретар за информисање Александар Гајовић рекао је дан пре него што је Савковић саопштио да су награде његове, да је реч о „неутемељним тврдњама појединаца“.

„Већ дуже време не обраћам пажњу на неутемељене тврдње фрустрираних (и незадовољних) појединаца чије реченице започињу са ‘скандaлозно’, ‘сумњиво’, ‘компромитовано’, ‘спорно’, ‘блиски властима’, ‘нестручњаци’, ‘медијска дискриминација’, ‘злоупотреба актуелног режима’“, тврдио је тада Гајовић.

Међутим, дан касније УНС-у је Гајовић говорио другачије.

 „Дилеме нема да господин Савковића не припада, нити ће икада припадати онима који износе ’неутемељене тврдње фрустрираних појединаца’, пошто се то ипак односи на све оне који увек у сличним  ситуацијама постављају питање:  зашто он, а не ја?“, каже Гајовић.

Гајовић: Није било жалби на расподелу новца пројектима

Гајовић је дан раније за УНС коментарисао и  пројекте агенције „RayDream production“ која није доставила доказ да ће пројекат реализовати путем медија и продукцијама „Г.Ф.Ц.“ и „Essentis“ чији се подаци у пријавама драстично разликују од евиденције Агенције за привредне регистре (АПР).

Он је одговорио  УНС-у да на расподелу новца медијским пројектима на свих осам конкурса „није било ниједне примедбе или жалбе што сматра, с обзиром на претходне године, успехом овог министарства“.

„Упркос опструкцији појединих удружења, ова околност можда најбоље указује да су чланови комисија коректно обавили посао који им је министарство поверило“, рекао је УНС-у Гајовић и додао да „ако је неко имао било какву примедбу или уочио некакву неправилност у реализацији поменутих конкурса на располагању му је била могућност да своје право заштити у судском поступку, о чему су сваког учесника поменутог конкурса обавестили, чиме су испунили законску обавезу.“

Он каже да aко „учесник конкурсa не реализује пројекат за који је добио средства, мора да их врати, а да министарство против таквог покреће поступак“.

Шта је спорно у пројектима који су добили око 13 милиона на Конкурсу МКИ

Продукције „RayDrema produkction“, „Essentis“ и „Г.Ф.Ц.“ су на Конкурсу МКИ за телевизије и продукције добиле 12, 8 милиона динара, што је око 18 одсто новца расподељеног на том конкурсу.

Агенција за услуге рекламе и маркетинга „RayDream production“ добила је четири милиона динара за пројекат иако нема доказа да ће га реализовати путем медија, о чему је УНС раније писао.

Уз пријаву на конкус, у коју је УНС имао увид, продукција „RayDream production“ доставила је допис РТВ-а као потврду да ће пројекат „Трагом времена“ бити реализован на овој телевизији.

Међутим, у допису РТВ-а се наводи „да постоји програмски интерес“ за емитовање серијала.

Главни и одговорни уредник Првог програма РТВ-а Ненад Ћаћић који је потписао овај допис рекао је УНС-у  да „документ који је послат агенцији није обавезујући, већ само наговештава могућност да ће серијал бити емитован“, као и да је изненађен што је агенција „RayDream production“ доставила тај документ МКИ као доказ да ће серијал бити емитован на РТВ-у.

Агенција „RayDream production“ је у пријави на конкурс, поред дописа РТВ-а, као медиј преко којег ће пројекат бити реализован навела и апликацију за мобилне уређаје, Јутјуб, Фејсбук, Вимео, 2Д телевизијски садржај и ВР садржај, иако Правилник за суфинансирање медијских пројеката прописује да, осим медија уписаних у Регистар медија, на конкурсу може учествовати искључиво „правно лице, односно предузетник, који се бави производњом медијских садржаја и који има доказ да ће суфинансирани медијски садржај бити реализован путем медија који је уписан у Регистар медија".

Продукције „Г.Ф.Ц.“ и „Essentis” пријавиле су већи број запослених у пријавама на конкурс од званичне евиденције у АПР-у.

Продукција „Г.Ф.Ц.“ у пријави на конкурс навела је да има 28, а фирма „Essentis“ 15 запослених.

Међутим, на сајту АПР-а „Г.Ф.Ц.“ је уз финансијски извештај пријавио да у 2014. није имао запослених, у 2015. једног, а у 2016. години два запослена. На сајту АПР-а нема финансијског извештаја овог предузећа, нити броја запослених за 2017. годину .

Фирма „Essentis“ у 2015. и 2016. години према евиденцији АПР-а није имала запослених, а на сајту АПР-а нема података за 2017. годину.

Обе фирме су у пријавама на конкурс потписале изјаву, под кривичном и материјалном одговорношћу, да су сви подаци истинити и тачни.

На питање како објашњавају разлику у броју запослених у пријавама на конкурс у односу на стање у АПР-у директорке фирми „Г.Ф.Ц.“ и „Essentis“ Данка Милошевић и Татјана Лукић данас УНС-у нису одговориле.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси