Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Хитно испитати малверзације на медијским конкурсима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

01. 08. 2018.

Аутор: А. Поповић Извор: Данас

Хитно испитати малверзације на медијским конкурсима

Новинарска удружења Удружење новинара Србије (УНС), Независно удружење новинара Србије (НУНС), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) и Локал прес (ЛП) наредних дана ће како сазнаје Данас, упутити протестно писмо Министарству културе и информисања са позивом да се испитају сумње да су, служећи се малверзацијама, компаније „Essentis“ и Г.Ф.Ц. д.о.о. добиле укупно 8,6 милиона динара државног новца на медијском конкурсу.

Овогодишњи конкурс за суфинансирање медијских садржаја намењених телевизији који је спровело Министарство културе и информисања већ је изазвао бурне реакције стручне јавности због сумњи да су средства додељивана супротно процедури, да фирме које су добиле новац не испуњавају све потребне услове а да је упитна стручност чланова комисија за оцену пријављених пројеката.

Критике се настављају позивом новинарских удружења да, уколико се испостави да су сумње оправдане, Министарство искористи сва правна средства како би поништило уговоре о суфинансирању пројеката са фирмама „Essentis“ и Г.Ф.Ц. д.о.о.

Прва нерегуларност, према оцени медијских удружења, односи се на фирму „Essentis“ којој је на конкурсу додељен највећи износ, 4,9 милиона динара. У апликационом документу „Essentis“-а наводи се да има 15 запослених, иако у извештају АПР-а стоји да нема запослених, а чак ни оснивачица и директорка предузећа Татјана Лукић није запослена у том предузећу. Поред тога, „Essentis“ је за производњу медијских садржаја регистрован дан пред закључење конкурса, а до тада су се бавили „Консултантским активностима у вези са пословањем и осталим управљањем“.

О референцама „Essentisа“ д.о.о говори и то што је у 2014. години имао статус неактивног предузећа, у 2015. години имао промет од само 2.000 динара, а у 2016. години 1.000 динара. Финансијски извештај за 2017. није објављен на сајту АПР-а иако је законом прописан рок пријављивање извештаја истекао 30. јуна 2018, наглашава се у писму у које је Данас имао увид.

„У пројектној апликацији „Essentis“ је приложио буџет који не садржи персоналне, већ само оперативне трошкове у износу од 10 милиона динара, што изазива сумњу да ће њихов рачун бити „проточни бојлер“ за испумпавање новца кроз надуване буџетске ставке. „Essentis“ у апликацији даје изјаву да поседује потребне техничке и кадровске капацитете, док у буџету тражи више од два милиона динара за изнајмљивање комплетне продукционе опреме (камера, статив, објективи, контролни монитор, тон, расвета, монтажа…)“, указују удружења.

Друга нерегуларност односи се на фирму Г.Ф.Ц. д.о.о којој је на конкурсу додељено 3,7 милиона динара. Г.Ф.Ц. д.о.о у апликационом документу наводи да има 22 запослена док се увидом у извештаје АПР-а за 2017. годину види да имају четири запослена. Поред поменутог, Г.Ф.Ц. д.о.о у буџету пројекта наводи вишемилионске трошкове иначе непознате у телевизијској продукцији попут „трошкови екстерне евалуације пројекта“, или „трошкови другог особља ангажованог на пројекту“ (иако су трошковима већ обухваћени пројектни тим, продукција и постпродукција). За поменуте ставке у буџету Г.Ф.Ц додељено је чак 3.7 милиона динара, што је идентично укупно траженом износу.

„Увидом у апликације „Essentisа“ и Г.Ф.Ц стиче се утисак да постоји организовани наступ поменутих фирми. То се може закључити на основу неколико идентично попуњених делова пријавних документа (тачке: 3.13; 3.16; 4.2…). Посебно је занимљиво што обе фирме приказују потпуно идентичну опрему у тачки 4.2, па се поставља питање која фирма има ту опрему, а која је лажно представља као своју“, закључује се у заједничком писму које ће удружења упутити министарству културе.

Представили туђе филмове као референце

Поред свих пропуста, Г.Ф.Ц д.о.о наводи туђе међународне награде и признања као своје, што је већ објављено у медијима. Наиме, Г.Ф.Ц је као своју референцу навела кинематографско остварење редитеља Бошка Савковића, који је изјавио да за поменуту фирму никада није чуо и да она ни на који начин није учествовала у продукцији његових филмова. Бошко Савковић, директор агенције за производњу кинематографских дела Алтернатива, тврди да је компанија Г.Ф.Ц. ДОО искористила филмове и филмске нагаде Агенције Алтернатива, представљајући и их као сопствено дело, као референцу за учешће на конкурсу за пројектно суфинансирање, на основу чега је добила 3,7 милиона динара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси