Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Наставићемо да пратимо информације које објављујете
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

07. 08. 2018.

Аутор: Татјана Лукић Извор: Данас

Поводом текста "Хитно испитати малверзације на медијским конкурсима"

Наставићемо да пратимо информације које објављујете

Поводом текста под насловом „Хитно испитати малверзације на медијским конкурсима“ објављеног у дневном листу Данас, 1. августа и на вашем интернет сајту: https://www.danas.rs/drustvo/hitno-ispitati-malverzacije-na-medijskim-konkursima/, који цитира протестно писмо једног броја новинарских и медијских удружења, наводно упућено Министарству културе и информисања, а у које је ваш лист, опет наводно, имао увид.

Не улазећи у тачност преноса информација из писма у које ми увид нисмо имали, морамо да укажемо да су оне у делу који се односи на друштво Essentis д.о.о. неистините и непотпуне. Да све буде још горе, нису ни нове, већином су преписане из саопштења интернет портала За медиа и Т1 телевизије из Мајданпека од пре пар недеља. Оно што је евентуално ново у вашој вести, јесте чињеница да поједина новинарска и медијска удружења поводом одлука на медијским конкурсима протестују некритички преписујући саопштења медија чији пројекти на тим истим конкурсима нису прошли, а оно што је још занимљивије је да, ако је и навод из вашег текста да је стручност чланова комисија за оцену пријављених пројеката била упитна, преузет из истог писма у које сте имали увид, да поједина новинарска и медијска удружења доводе у питање стручност чланова комисија које су сами у те комисије предложили. Јавност има право да зна зашто су их предлагали у комисије, ако већ не верују у њихову стручност.

Да сте иоле проверили информације које сте пренели, и сами би видели би се подаци који се у протестном писму новинарских и медијских удружења пореде, једноставно неупоредиви. Зашто би се уопште податак из АПР-а, о просечном броју стално запослених у једном предузећу на годишњем нивоу, али у претпрошлој години, поклапао са бројем из апликационог формулара, који не обухвата само стално запослене, већ и хонорарне сараднике, у текућој години? Зашто, такође, својим читаоцима нисте објаснили да се у Србији делатности уопште не региструју, осим претежне, као и да важећи Закон о привредним друштвима изричито прописује да свако предузеће може обављати и све друге делатности (поред претежне), под условом да нису законом забрањене. Зашто својим читаоцима нисте објаснили да производња медијских садржаја није забрањена, те да Essentis д.о.о., као и свако друго привредно друштво, има право да се њоме бави, а да околност пререгистрације претежне делатности друштва Essentis д.о.о. није ни на који начин могла да утиче на одлуку на конкурсу.

Објављујући нетачне и непотпуне информације о конкурсу Министарства културе и информисања, слепо верујући једној страни и не консултујући ни један други извор, грубо вређате права и интересе друштва Essentis д.о.о. Имајући наведено у виду, од Вас захтевамо:

* да спорни текст који је у директној супротности са одредбама Кодекса новинара Србије, те чије објављивање је и у складу са одредбама Закона о јавном информисању и медијима забрањено, без одлагања уклоните са свог сајта;

* да се суздржите се од сваког даљег објављивања текстова који садрже једностране, пристрасне и пре свега нетачне информације, неосноване оптужбе на рачун одговорних лица у Essentis д.о.о. и чланова нашег пројектног тима.

Упозоравамо да ћемо наставити да пратимо информације које објављујете, те да нећемо оклевати, за случај да не поступите у складу са горе наведеним захтевима, да против ваших новинара, уредника и издавача, покренемо све поступке који нам стоје на располагању а ради заштите наших права, укључујући како казнено правне, тако и оне за накнаду материјалне и нематеријалне штете.

За Essentis д.о.о. – Татјана Лукић, директорка

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси