Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Ужице ће догодине издвојити 13 милиона динара за медијске пројекте
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

19. 09. 2018.

Аутор: Н. Ковачевић Извор: Данас

Ужице ће догодине издвојити 13 милиона динара за медијске пројекте

Уместо прошлогодишњих осам милиона динара, наредне године Град Ужице издвојиће 13 милиона динара за суфинансирање медијских пројеката.

То је саопштио градоначелник Ужица Тихомир Петковић и објаснио да је то обећао Славици Трифуновић, помоћници министра за културу и информисање, која је била у посети Ужицу.

– Оно што је најрадоснија вест је обећање градоначелника да ће издвајање за конкурсно финансирање ужичких медија идуће године бити за 50 одсто веће него прошле године, казала је помоћница министра након састанка одржаног у понедељак по подне са представницима ужичке власти и локалних медија.

Она је рекла и да су учесници констатовали „да постоји доста добра сарадња између ужичких медија и локалне самоуправе“, те да Ужице, за разлику од неких других градова, расписује конкурс за суфинансирање медијских пројеката на почетку сваке године“. Пре посете Ужицу, она је у Чачку и Горњем Милановцу разговарала са тамошњим представницима локалних власти и медија и навела да су проблеми слични у свим локалним срединама и да су то углавном финансијски проблеми. Према писању локалних медија, Општина Горњи Милановац ће наредне године увећати средства за медије са садашњих 3,5 милиона на осам милиона динара, док ће Чачак, уместо овогодишњих 12 милиона, издвојити више од 20 милиона динара.

Наводећи да су власници ужичких медија указали и на кадровске проблеме и да новинари, због лошег материјалног положаја, одлазе у веће градове, она је навела да ти проблеми годинама „притискају и већину других локалних средина“.

– Ипак, и у локалним медијима остају добри новинари и не можемо рећи да су добри новинари само у Београду, али је потребно да се подмлађују кадрови у локалним медијима. Младе људе можемо да их привучемо да се врате у своје средине тако што ће им бити обезбеђен добар материјални положај и омогућено добро функционисање медија у којима ће радити, поручила је помоћница министра.

Петковић је ојаснио да ће од најављених 15 милиона динара у наредној години за пројектно суфинансирање медијских пројеката, уместо овогодишњих осам, бити издвојено 13 милиона динара, док ће остатак бити планиран за конкурс за преносе седница градске скупштине. Он је оценио и да су „критике рада локалне власти у медијима драгоцене и за грађане и за људе у градској управи“.

Пракса у корист „послушника“

Стање у ужичким медијима није никако „ружичасто“, јер су редакције десетковане и финансијски исцрпљене, а већина њих избегава да се критички осврће на рад власти. И поред тога што се градски буџет увећавао, последње три године за медијске пројекте је издвајано по осам милиона динара. Примера ради, из овогодишњег буџета то је свега 0,34 одсто. Тим износом и начином на који се он расподељује већина ужичких медија није задовољна. Има и оних власника медија који се залажу за потпуно укидање пројектног суфинансирања, уз објашњење да је тај концепт добро замишљен, али да се у пракси обесмишљава и да највећи део новца добијају медији који су блиски власти.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси