Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Савковић: Владин службеник Ђура Морнар купио фирму која је добила новац Министарства
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

11. 10. 2018.

Аутор: А. Поповић Извор: Данас

Медијска удружења открила нове спорне информације о конкурсу за суфинансирање медија Министарства културе и информисања

Савковић: Владин службеник Ђура Морнар купио фирму која је добила новац Министарства

Фирма „Ессентис“, која је добила највише државног новца, односно 4,9 милиона динара на овогодишњем спорном конкурсу Министарства културе и информисања, недавно је добила новог власника, Владимира Ђурића, за кога медијска удружења указују да је био члан једне од комисија која је одлучивала о додели средстава медијима.

Док медијска удружења износе нове спорне чињенице у вези са доделом средстава за суфинансирање медијских садржаја на конкурсу који је спровело Министарство културе и информисања, сви који су добили новац негирају да су било какве пропусте направили, а надлежни не реагују на очигледне злоупотребе и кршења закона.

Овогодишњи конкурс за суфинансирање медијских садржаја намењених телевизији већ је изазвао бурне реакције стручне јавности због сумњи да су средства додељивана супротно процедури, да фирме које су добиле новац не испуњавају све потребне услове и да је упитна стручност чланова комисија за оцену пријављених пројеката.

Прва нерегуларност, према оцени медијских удружења, односи се на фирму „Ессентис“ којој је на конкурсу додељен највећи износ, 4,9 милиона динара. “У апликационом документу „Ессентис“-а наводи се да има 15 запослених, иако у извештају АПР-а стоји да нема запослених, а чак ни оснивачица и у том тренутку директорка предузећа Татјана Лукић није се водила као запослена у предузећу. Поред тога, „Ессентис“ је за производњу медијских садржаја регистрован дан пред закључење конкурса, а до тада су се бавили консултантским активностима у вези са пословањем и осталим управљањем”, стоји у анализи медијских удружења.

Док су удружења чекала обећани одговор Министарства на критике поводом конкурса, фирма “Ессентис” добила је новог власника. Према подацима Агенције за привредне регистре, 5. септембра ове године 100 одсто власништва у овој фирми од Лукићеве је откупио извесни Владимир Ђурић, за кога медијска удружења указују да је јавности познатији као Ђура Морнар, кантаутор, сценариста, писац, новинар. Осим тога, Ђура Морнар је био и члан комисије која је додељивала средства за штампане медије на конкурсу Министарства културе.

Полемика се повела и око фирме Г.Ф.Ц. д.о.о којој је на конкурсу додељено 3,7 милиона динара. Ипак, из ове фирме негирају све оптужбе које су изнете на њихов рачун. Они Најављују и кривичне пријаве против Бошка Савковића, директор агенције за производњу кинематографских дела Алтернатива, тврди да је компанија Г.Ф.Ц. ДОО искористила филмове и филмске награде Агенције Алтернатива, представљајући их као сопствено дело, као референцу за учешће на конкурсу.

Савковић је за наш лист навео да је овакав пропуст био довољан да Министарство поднесе кривичну пријаву против ове фирме, а уместо тога они су им доделили новац. Он још и додаје да су се појавиле нове информације које бацају сумњу на фирму “Ессентис”.

– То што је Владимир Ђурић, познатији као Ђура Морнар, купио ову фирму, јесте нови моменат у ово причи. Треба испитати то што је он, као Владин службеник, запослен у Владиној канцеларији за људска и мањинска права као ПР, неко време запослен у Министарству културе, и члан комисије која је ове године додељивала средства за штампане медије, одједном постао власник фирме која прошле године није имала промет, а сад добија од истог тог министарства 4, 9 милиона”, навео је Савковић.

Ипак, тај Владимир Ђурић за наш лист је изјавио да он нема никакве везе са овом фирмом, а чак и да има, не види ништа спорно у томе, а чак и ако “узме” наведену фирму, он верује да ће она пословати регуларно.

“Ја не знам о чему се ради, ваљда знате колико година се бавим разним стварима тако да бих волео о томе да се пише. Јесам, био сам у комисији за конкурсе за дневне новине, ове године, али то није проблем. Чак и да сам преузео ту фирму, то није било у време кад су рађени конкурси нити имам било какве везе са тим конкурсима. Фирма је регуларно добила средства. Чак и ако је ја преузмем, ја ћу то да узмем зато што мислим да може добро да ради, да буде све како треба”, навео је за наш лист Ђурић. Он је одбио да нам каже свој датум рођења како бисмо упоредили са матичним бројем власника фирме који је наведен у подацима АПР-а.

О овој теми и другим неправилностима у вези са спровођењем конкурса за доделу средстава за медијске садржаје који је спровело Министарство културе и информисања представници медијских удружења данас ће говорити на конференцији за медије.

Фирма Г.Ф.Ц. негира и најављује кривичне пријаве

Компанија Г.Ф.Ц. доо која је добила новац за суфинасирање пројекта на наведеном конкурсу најоштрије је демантовала наводе Бошка Савковића најављујући кривчну пријаву због, како су навели, изношења неистина. Нјихов одговор преносимо у целости:

“Г.Ф.Ц. није навео да је аутор филмског остварења господина Бошка Савковића, већ да је добитник награда и признања господин Слободан Чулић. Ради се о међународним наградама и признањима које је добио филм чији је главни сниматељ био Слободан Чулић, који је код нас у сталном радном односу и један од главних носилаца пројекта Г.Ф.Ц. доо на овогодишњем конкурсу. И да бисмо објаснили мало детаљније. Према члану 11 Закона о ауторским и сродним правима, господин Слободан Чулић поседује иста права у својству аутора на награде и признања која су наведена у конкурсној документацији. У члану 11 Закона о ауторским и сродним правима наводи се да су редитељ, сценариста и главни сниматељ (ко)аутори једног филмског остварења.

Додатно, а у складу са Уредбом о критеријумима, мерилима и начину избора пројеката у култури који се финансирају и суфинансирају из буџета Републике Србије, на основу које је расписан конкурс, уредна пријава морала је да садржи, између осталог, податке о стручним, односно уметничким капацитетима подносиоца пријаве, односно реализатора пројекта; Отуда не стоје оптужбе да подносилац пријаве (Г.Ф.Ц.) није учествовао у остварењима наведеним у пријави, зато што су у пријави наведени уметнички капацитети (остварења) главних реализатора пројекта, што је у потпуности у складу са Уредбом.

Привредно друштво Г.Ф.Ц. доо и поред изнетих неистинитих информација од стране Бошка Савковића, изражава спремност да одговори на питања свим заинтересованим професионалним новинарима, новинарским удружењима и штампаним и електронским медијима која се односе на делокруг и начин рада, као и на пласирање бројних неистина поводом конкурсне документације на овогодишњем конкурсу Министарства културе и информисања.

Због изношења неистина, које нарушавају пословни углед и вређају част привредном друштву Г.Ф.Ц. доо ангажован је адвокатски тим. Правни експерти ће путем правосудних органа Републике Србије да истакну ширење лажи и нетачних информација у односи на нашу фирму и на тај начин суоче одређене новинаре, новинарска удружења и медијске куће са правним последицима због ширења неистинитих информација. За сада, адвокати су указали да се манир у коме су изнети ставови појединих аутора и медијских кућа у својим саопштењима, нипошто не може подвести под озбиљну критику у вршењу новинарског позива, већ је очигледно посреди намера омаловажавања, због чега ће бити поднете одговарајуће кривичне пријаве због повреде угледа и части. Ово пре свега, јер нико од појединаца и удружења којима се није допала одлука Комисије није користио редовна правна средства против поменуте одлуке Комисије, што директно указује да је посреди мотив личног дискредитовања и наношења материјалне и нематеријалне штете победницима конкурса. Додатно, тенденциозним навођењем неистинитих података о пословању друштва Г.Ф.Ц. доо потенцијално се нарушава пословни углед и тржишна позиција овог друштва, које сарађује између осталог и са страним клијентима. Као последица наведеног, у процесу је припрема кривичних пријава за кривично дело Нарушавање пословног угледа и кредитне способности из Кривичног законика Републике Србије”.

Борба за место државног секретара?

На нашу констатацију да је интересовање за пословање фирме “Ессентис” оправдано због бројних информација о злоупотребама која су приложила удружења, Ђурић одговора да постоје другачији мотиви и интереси. “То је све направио Нино Брајовић (бивши државни секретар за медије, прим аут.), он је дао ту информацију УНС-у зато што хоће место државног секретара за информисање Александра Гајовића. Он њега напада да му оспори конкурс, то је главни разлог”, закључује Ђурић.

 

Коментари (1)

Остави коментар
суб

13.10.

2018.

zbunjena [нерегистровани] у 02:12

kuku i lele

Svaki dan sam sve zbunjenija i pitam se ko nas sve smatra naivcima koji su pali s Marsa i dokle misle da će to da im prolazi?


Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси