Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Младеновачки рекорди у кршењу закона: За три године четири нерегуларна конкурса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

19. 12. 2018.

Аутор: Марија Обреновић Извор: Цензоловка

Младеновачки рекорди у кршењу закона: За три године четири нерегуларна конкурса

Године праксе у кршењу закона током спровођења конкурса за пројектно суфинансирање медија у Младеновцу довеле су до тога да се општински већници законом више не оптерећују. Ове године им се није допала одлука комисије, па су је једноставно променили. Од 2015. године расписали су осам конкурса – половина је била нерегуларна.

Већницима Градске општине Младеновац није се допала одлука конкурсне комисије за суфинансирање медијских пројеката, а ни писање недељника Дневник младеновачки о свечаности обележавања стогодишњице Младеновца у Првом светском рату. Зато су одлучили да предлог комисије, супротно закону, преиначе и Дневнику младеновачком, који издаје предузеће Ева д.о.о., не доделе новац.

У решењу о расподели средстава наводи се да је Веће Градске општине Младеновац разматрало предлог конкурсне комисије и једногласно одлучило да пројекат подносиоца Ева д.о.о. „не треба суфинансирати, јер овај штампани медиј не информише објективно и непристрасно грађане Младеновца о дешавањима у Градској општини Младеновац, што је недопустиво“.

У образложењу се још наводи и да овакво информисање траје дужи период, и позива се на „последње писање овог медија поводом свечаности обележавања стогодишњице Младеновца у Првом светском рату“, на које је Градска општина упутила деманти.

Уместо овог, већници су подржали пројекат издавача ГИР МС Штампа. Позивајући се на дугогодишњу сарадњу, општинско веће, такође једногласно, оцењује да „овај пројекат спада међу најквалитетније“ и одлучује да га подржи са 100.000 динара.

Што више новца, то нерегуларније

Ово је само још једна у низу нерегуларности на конкурсима за суфинансирање производње медијских садржаја које је Градска општина Младеновац расписивала протекле четири године.

Од 2015. године, када је уведено пројектно суфинансирање медијских садржаја на локалу, па до данас, у Младеновцу је било осам конкурса. Половина је садржала различите неправилности или је окончана нерегуларно. Како су расле суме које је ова општина опредељивала медијима, тако је растао и степен нерегуларности.

Први конкурс, на коме је медијима расподељено 800.000 динара, Младеновац је расписао у новембру 2015. године. Спроведен је и окончан без проблема.

У фебруару наредне године расписан је други. Младеновац тада прави први гаф. Позив за чланове комисије био је ограничен само на удружења и медијске стручњаке са територије општине Младеновац. Након реаговања Коалиције новинарских и медијских удружења овај пропуст је исправљен и првих 450.000 динара за ту годину је расподељено.

До краја 2016. године у Младеновцу су расписана још два локална конкурса. Мајски, на коме је медијима расподељено 200.240 динара, био је исправан. Али је зато већ у октобарском поново направљен пропуст у самом тексту конкурса, јер није наведен најмањи и највећи износ који се по пројекту може определити.

Медијска коалиција је реаговала и у овом случају тражећи од Младеновца да усклади конкурс са законом и правилником. Челници ове општине, међутим, одлучују да се оглуше о Закон о јавном информисању и медијима и о Правилник о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања и ову неправилност не исправљају.

Коалиција новинарских и медијских удружења заузврат не шаље своје кандидате у комисију која ће одлучивати о расподели 650.000 динара, колико је овим конкурсом опредељено.

Наредне 2017. године Градска општина Младеновац за суфинансирање производње медијских садржаја издваја 1,67 милиона динара. Конкурс овога пута протиче регуларно.

Селективно обавештавање

За текућу 2018. годину Младеновац из буџета опредељује четири милиона динара за медијски конкурс који расписује у мају. Комисија одлучује да се кроз конкурс, са укупно 2,6 милиона динара, подржи пет медијских пројеката.

Међутим, из решења о расподели средстава лако се може уочити да су поједини медији дисквалификовани пошто им тражена документа нису била оверена од стране јавног бележника.

Коалиција новинарских и медијских удружења поново реагује тражећи да се решење о расподели средстава поништи.

„Из поменутог решења уочава се технички пропуст општинске службе која је проверавала документацију. Наиме, општинска служба је селективно, телефоном, обавестила пет медија о уоченим недостацима, док од преосталих седам то није захтевала, иако је према Закону о јавном информисању и медијима и Правилнику о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања то била дужна да учини“, наводи се у саопштењу Коалиције.

Градска општина Младеновац на ово одговара својим саопштењем у коме каже да је конкурс спроведен и окончан „у складу са позитивним прописима који регулишу ову материју“.

Ни у овом, као ни у многим сличним случајевима, Министарство културе и информисања, које је дужно да надзире спровођење Закона о јавном информисању и медијима, чији је део и пројектно суфинансирање, није се огласило. Тако је читав случај окончан са два саопштења и – „појео вук магарца“.

Када се све узме у обзир, не чуди што су већници Градске општине Младеновац на последњем конкурсу решили да ствар узму у своје руке – да сами оцењују пројекте и новац додељују по свом нахођењу.


Овај текст настао је у оквиру пројекта „Јавни новац за јавни интерес“, који спроводе БИРН, НУНС и СЋФ, а финансира Европска унија. Ставови изречени у овом тексту представљају ставове аутора и не одсликавају ставове ЕУ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси