Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Филм продукције „Еssentis“ која је добила највише новца на конкурсу МКИ скинут с програма
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

03. 01. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Филм продукције „Еssentis“ која је добила највише новца на конкурсу МКИ скинут с програма

Филм „Србија - 100 година након Солуна“ продукције „Еssentis“ није емитован на Радио-телевизији Србије (РТС), иако је то било предвиђено пројектом за који је ова продукција добила највише новца - 4,9 милиона динара, на конкурсу Министарства културе и информисања (МКИ) у 2018. години.

Наиме, прошле недеље, у програмској шеми објављеној на сајту РТС-а најављено је да ће филм у трајању од 45 минута бити приказан 27. децембра у 14.24 сати, на Другом програму РТС-а. То се није десило.

На питање УНС-а зашто филм „Србија - 100 година након Солуна“ није приказан, у РТС-у су рекли да „поменути садржај није, нити ће бити емитован, јер нису испоштоване интерне процедуре РТС-а“.

УНС-у у РТС-у није одговорено о којим процедурама је реч, ко их није испоштовао, као и да ли би филм "Србија - 100 година након Солуна" био емитован да су оне испоштоване.

 „По нашим сазнањима, то ће бити емитовано на другој телевизији“, речено је УНС-у у РТС-у.

У фирми не знају имејл, власник продукције не одговара на питања

На телефонски позив УНС-а, у фирми „Essentis“ речено нам је да нема никог ко би у име ове фирме одговарао на питања, да питања пошаљемо на имејл, али да они тренутно не знају тачно на који.

Осим фирме, УНС је позвао власника фирме „Essentis“ Владимира Ђурића, који се није јављао. УНС му је затим послао питања, на која ни четврти дан не одговара.

Потврда није доказ да ће медијски садржај бити емитован?

Како би доказала да ће филм „Србија-100 година након Солуна“ бити емитован на РТС-у, продукција „Essentis“ је уз пријаву на конкурс поднела и потврду РТС –а, коју је потписао тадашњи одговорни уредник редакције „Актуелности“ Драган Стојановић.

На питање УНС-а да ли је ова потврда довољан доказ да се филм „Србија-100 година након Солуна“ емитује, у РТС-у су рекли да то значи да су „заинтереовани“.

„Начелно смо дали сагласност, под условом да садржаји испуњавају програмске стандарде Јавног медијског сервиса“, речено је тада УНС-у у РТС-у.

Међутим, филм на РТС-у и уз њихову потврду, прошле недеље није емитован. Иначе, понедељак је био последњи дан да пројекат, који је на Конкурсу МКИ добио 4,9 милиона динара, буде завршен, а филм емитован.

Трајање филма четири пута краће

У пријави на конкурс продукције „Essenis“, у коју је УНС имао увид, наводи се да ће играно-документарни филм „Србија-након Солуна“ трајати 180 минута, као и да се очекује, након емитовања филма на РТС-у, „увећање знања и информисаности о улози српске државе у Првом светском рату, њеном развоју у периоду од сто година, као и њеној актуелоној улози у европској и међународној политици“.

Супротно томе, у програмској шеми РТС-а стоји да филм који је требало да буде емитован траје 45 минута, односно четири пута краће од онога што је стоји у пројекту продукције „Essentis“.

Редитељ не учествује у пројекту; Промењен власник продукције

Кључни учесници овог пројекта, како се наводи у пријави, су продуцент Татјана Лукић, сценариста Милош Рајковић и редитељ Иван Живковић.

Живковић је средином октобра рекао да неће учествовати у реализацији овог пројекта.

„Нисам више део тог пројекта, ми смо нашу сарадњу окончали, пре свега због немогућности усклађивања термина. Не знам тачно зашто, продукција је имала претпостављам своје турбуленције, ја сам у међувремену кренуо да радим своје ствари и неки прозор времена у коме је то било могуће је прошао. Вероватно сам и ја крив, једнако као и они, али растали смо пријатељски. Нисмо никада имали уговор, то је све више био договор и колико знам тај пројекат наставља да се ради“, рекао је тада Живковић.

Пре тога, почетком септембра, продукција „Essentis“ је променила власника.

Уместо досадашње власнице Татјане Лукић, уједно и продуцента пројекта, на сајту Агенције за привредне регистре (АПР), уписан је Владимир Ђурић, познатији као „Ђуро Морнар“.

Међутим, када га је УНС позвао,  Ђурић је негирао да је власник фирме „Essentis“.

Oсим Живковића и Лукић, кључни учесник пројекта је и Милош Рајковић, иначе некадашњи члан Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ).

„Еssentisне производи медијске садржаје, нема запослене, нити исплаћује хонораре

Подсетимо, УНС је након расподеле средстава пројектима на прошлогодишњем конкурсу МКИ утврдио да „Essentis“ не производи медијске садржаје. У пријави на Конкурс ове продукције стоји, да је у претходној години произвела „видео спотове и промо материјале“, али не и медијске садржаје.

Такође, УНС је утврдио да „Essentis“ од 2014. години није имао запослене, нити исплаћивао хонораре.

У пријави на конкурс ове фирме наводи се да је број запослених (укупан број стално запослених и хонорарних сарадника) 15.

Према евиденцији Агенције за привредне регистре (АПР), ова фирма је у 2014. била неактивна. Према финансијским извештајима са сајта АПР-а у 2015. и 2016. и 2017. години продукција "Essentis" није исплаћивала новац физичким лицима по основу ауторског и уговора о делу, што значи да није исплаћивала хонораре.

Још једна спорна чињеница је то што у пријави ове фирме стоји да, у делу „технички капацитети“ , поседује HD камеру Panasonic AF100, комплет Nicon и Laica оптику, нелинерну монтажу, расвету и тонску опрему.

Међутим, у истој пријави, у делу буџета „оперативни трошкови“, наведено је да ће фирма, како би реализовала пројекат,  потрошити више од 2 милиона динара за камеру, стативе, контролни монитор, тонску опрему, расвету, „специјалне ефекте“, „израду и најам сценографије и реквизита“, „специјалне ефекте“, „најам монтаже“…

Новинарска и медијска удружења су у августу прошле године послала писмо министру културе и информисања Владану Вукосављевићу и позвала га да испита да ли су оправдане њихове сумње да је било незаконитости у пријави и реализацији конкурса и расподеле.

Да би наводи из писма удружења „о потенцијалним недостацима и пропустима при додели средстава на конкурсу“ били проверени, Вукосављевић је почетком августа рекао да је формирана Радна група МКИ и да ће она сутрадан саопштити закључак.

До данас, закључак ове Радне групе није саопштен.

Повраћај новца, уколико „Essentis“ не оправда пројекат

У закључцима Радне групе МКИ, у које је УНС имао увид, наводи се да „приходи фирме нису део пројектне документације“, те да се у пријави на конкурс „тражи број стално запослених и хонорарних сарадника што значи да подаци у АПР-у и пријави не морају бити идентични“, као  да је „комисија могла да констатује да предлагач пројекта поседује високе стручне и професионалне референце“.

„Сва средства која је фирма ‘Essentis’тражила за производњу медијских садржаја, морају по реализацији пројекта бити правдана. У супротном, на основу потписаног уговора Министарство ће тражити повраћај средстава“, наводи се у закључцима Радне групе, који су достављени министру.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси