Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  За медијске пројекте сада 13 милиона динара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

11. 01. 2019.

Аутор: Н. Ковачевић Извор: Данас

У Ужицу повећан медијски буџет за пет милиона динара

За медијске пројекте сада 13 милиона динара

Уместо прошлогодишњих осам милиона динара, за суфинансирање медијских пројеката биће издвојено 13 милиона динара из овогодишњег ужичког буџета.

Додатна два милиона динара су планирана за пренос седница локалне скупштине и оглашавање градске управе.

У односу на градове сличне величине, Ужице је годинама за ту намену издвајало веома мали износ, док се на конкурсима за суфинансирање пријављивало све више медијских пројеката. И нови износ, иако је повећан за пет милиона динара и представља око 0,4 одсто ужичког буџета који је планиран у износ од 2,9 милијарди динара, далеко је мањи од препоруке новинарских удружења да та сума буде два одсто буџета локалних самоуправа.

– Износ смо повећали, пре свега, због вишегодишњих захтева медија, али и предлога Министарства за културу и информисање које нас је суочило са поређењима са градовима сличне величине по којима је Ужице издвајало много мање новца за ту намену, рекао је за Данас ужички градоначелник Тихомир Петковић. Подсетивши на то да је Ужице прошле године било међу првим локалним самоуправама које су расписале конкурс за суфинансирање медијских пројеката почетком године, он је додао да ће и ове године тај конкурс бити расписан до краја јануара или почетком фебруара.

Наводећи да је „у принципу задовољан начином на који се реализују медијски пројекти који су подржани буџетским новцем“, он је навео да би то „могло да буде и квалитетније и да би квалитет требало да буде и последица активности локалне самоуправе, односно да се заједно са медијима осмишљавају начини информисања који ће за грађане бити најкориснији“. О утиску да већина медија избегава критички однос према градској власти и да конкурише са пројектима којима афирмишу њен рад, Петковић је рекао да „није сигуран да је то баш тако“.

– Медији конкуришу са пројектима којима желе да покажу да ће бити корисни за грађане Ужица и због тога се издваја новац у буџету. Чини ми се да, протеклих година, у Ужицу то није значило да није било критика локалне власти управо од медија који су добијали највише новца на конкурсима, навео је Петковић и додао да се суфинансирају они пројекти који се баве темама које су важне за ужичку јавност.

О притисцима на локалне медије, на шта незванично указују њихови власници и новинари, од захтева да се прате свакодневне активности градског руководства, преко изражавања незадовољства начином на који извештавају о појединим догађајима, до тога да се медијима који критикују власт додељују изузетно мала средства на конкурсима за суфинансирање пројеката, Петковић каже да „локална власт у Ужицу то не чини“.

– Нисмо политички наивни. Умели бисмо да предупредимо неке медије који најоштрије пишу о нама и да са много више новца „купимо“ њихову подршку, али ми то не радимо. Чињеница да у Ужицу имамо локалне медије који озбиљно критикују власт, говори о томе да ми то не радимо, тврди Петковић.

Осам милиона за 20 пројеката

Прошле године, од 42 пристигла пројекта, од којих један није испунио услове конкурса, на предлог стручне комисије (Горан Рековић, Удружење спортских новинара Србије, Игор Костић, Удружење радио-станица РАБ Србија, и Иван ДЖодић, новинар БКТВ Неwс) подржано је 20 пројеката са осам милиона динара, колико је било планирано за ту намену у ужичком буџету. Половина тог износа је додељена двема телевизијама – ужичкој ТВ5 и чачанској ТВ Лав плус, док је друга половина расподељена на четири радио-станице, два штампана медија и 12 сајтова.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси