Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Прешево: Пројектно (не)финансирање медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

17. 01. 2019.

Аутор: С. Димитријевић Извор: УНС

Прешево: Пројектно (не)финансирање медија

Општина Прешево доделила је прошле године 3.5 милиона динара медијима без конкурса, а у јавном предузећу РТВ Прешево кадрирају, али га не финансирају. Шћипри Арифи, председник Општине Прешево објавио је на свом Фејсбук налогу 27. децембра 2018. године да је Oпштина доделила порталу presheva.com два милиона динара, а РТВ-у Алди 1.5 милона динара.

У овој информацији не би било ништа чудно да је Oпштина Прешево прошле године расписала конкурс за суфинансирање медијских пројеката. Али, није. У објави на Фејсбуку, Арифи се за доделу 3.5 милона динара буџетских средстава Oпштине позвао на Закон о информисању. Међутим, по овом Закону додела средстава медијима могућа је само конкурсним суфинансирањем, којег у овом случају није било.

По ком основу су доделили средства поменутим медијима Висар Мемети, шеф кабинета председника Oпштине, одговара: „По Закону о јавним набавкама“.

Како каже, у питању је члан седам, у коме се иначе дефинише шта није предмет јавне набавке: „куповина, развој, продукција или копродукција радио и телевизијског програма или времена за емитовање програма“. Овим чланом, као изузетак на који се закон примењује су „набавке добара, услуга или радова потребних за продукцију, копродукцију или емитовање таквих програма“. Шта су тачно набављали од ова два медија Висар Мемети није знао да каже, правдајући се да је тек неколико месеци на месту шефа кабинета и да није упућен у сва дешавања у Скупштини.

На телефон ТВ Алди данима се нико не јавља. У presheva.com су кратко одговорили да су се „јавили на конкурс, био је то обиман пројекат, односио се између осталог на праћење седница Скупштине“. На питање када је тај конкурс расписан, упутили су нас на Општину.

Општина Прешево је за 2018. годину определила новац за информисање, али без одговора је остало и питање због чега конкурс није расписан. Добили смо једино уверавање од Висара Меметија да ће ове године „конкурса сигурно бити“.

Додељивање буџетског новца за информисање, без конкурса, није једини проблем са медијима у Прешеву. Крајем прошле године, на седници Скупштине, разрешен је, по сопственом захтеву, и в.д. директора Радио-телевизије Прешево Рамиз Мемети, а нови директор није постављен. Као што смо већ писали, РТВ Прешево је и даље јавно предузеће. Општина је 2015. године била против одлуке да се овај медиј прода, па је одлучено да се приватизује поделом бесплатних акција запосленима. Право на акције, по одлуци Министарства привреде је имала само Ардита Саћипи, јер су остали запослени узели бесплатне акције државних предузећа. Незадовољни решењем, 14 од 26 радника је тужило Министарство привреде, а Управни суд у Нишу донео је одлуку да Министарство привреде размотри своју одлуку. Министарство је поново донелу исту одлуку, а запослени поново тужили. Судски спор је у току.

По речима Зејнула Даутија, новинара РТВ Прешева, они од децембра 2017. године не примају плате. Општина, по његовим речима, тврди да „нема никакве обавезе према овом медију, јер је приватизован“.

„Скупштина Прешева је усвојила захтев за разрешење в.д. директора Рамиза Меметија. Током 2017. су такође смењивали и постављали директоре у РТВ Прешево, иако је, како како тврде, приватизован. У 2017. години су сменили и поставили нове чланове Надзорног одбора. Формирали су и комисију која треба да се бави проблемима у РТВ Прешево, на чијем челу је садашњи председник Скупштине Семи Салихи. Усмено су тражили да им доставимо сву документацију у вези са нашим проблемом, што смо и учинили. Када тражимо да нас финансирају, или да распишу конкурс, кажу да нису надлежни“, додаје Зејнула.

Авни Алити, секретар СО Прешево потврђује да су постављани и разрешавани директори, али додаје и да су се консултовали са Министарством за државну управу и локалну самоуправу, које им није дозволило да доделе средства РТВ Прешево.

„Скупштина има право да именује директора, не и да финансира рад овог медија. Проблем са РТВ Прешевом је компликован и потребно је да се укључе и Минстарство привреде и Министарство културе да би се он решио“, каже Алити.

На питање зашто није расписан конкурс за суфинансирање медијских садржаја и по ком основу су додељена средства РТВ Алди и presheva.com, упућује нас на поново на председника општине, додајући, као и сви осталии са којима смо причали, да је „све то политичко питање“.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси