Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Грађани Горњег Милановца: Новац на конкурсу треба да буде расподељен локалним медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

19. 02. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Грађани Горњег Милановца: Новац на конкурсу треба да буде расподељен локалним медијима

Желимо да новац из буџета буде расподељен локалним, а не медијима чијим смо радом незадовољни, затражили су на протесту грађани Горњег Милановца.

У захтевима грађана који су објављени у Фејсбук групи „Горњи Милановац“ стоји да локална самоуправа приликом расподеле новца из буџета намењених медијима треба да се руководи јавним интересом.

„Комисија за доделу средстава пројектима треба да се формира од представника репрезентативних новинарских и медијских удружења, а не од кадрова из удружења која су блиска владајућој гарнитури. Грађани желе јаке и независне медије у локалној средини“, наводи се у захтевима грађана Горњег Милановца, објављених на Фејсбуку.

Иначе, на Конкурсу за суфинансирање медијских пројеката у 2017. и 2018. години у Горњем Милановцу од укупно 3,5 милиона динара, трећину новца добили су локални медији.

Подсетимо, Коалиција новинарских и медијских удружења, коју чине УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал Прес је јуна 2018. године протестовала због одлуке председника општине Горњи Милановац Дејана Ковачевића да у Комисију за оцену медијских пројеката изабере радника општинске службе за информисање, формално ангажованог у Културном центру Горњег Милановца Бојана Нешковића.

Коалиција је у саопштењу навела да Нешковић није није независни медијски стручњак и медијски радник, како је наведено у Решењу о формирање комисије у 2018. години, већ „ПР општинске управе кога новинари сваки дан срећу на догађајима и који им снимке прослеђује са званичне имејл адресе општинске управе“.

Иначе, Нешковић је и 2017. године, осим Драганe Чабаркапе (ПРОУНС) и Миладина Вукосављевића (Удружење спортских новинара) био члан комисије за оцењивање пројеката у Горњем Милановцу која је „поделила новац грађана по вољи локалне самоуправе“, навела је Коалиција у саопштењу. Ово је потврдио и члан комисије за суфинсирање медијских пројеката Миладин Вукосављевић, гостујући у емисији чачанског радија Џенарика.

Због незаконито формиране комисије, портал ГМ инфо из Горњег Милановца 2017. и 2018. године није прихватио додељени новац на Конкурсу за суфинансирање медијских пројекта.

Иначе, у Горњем Милановцу локални медија који производе информативни програм су недељник „Таковске новине“, портал „ГМ инфо“ и регионална телевизија „Телемарк“ која има дописништво у Горњем Милановцу. Осим ових медија, у Горњем Милановцу постоји и радио „Гоги“ који осим музичког програма, објављује и сервисне информације.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси