Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Од почетка године 55 одсто мање новца за медијске пројекте него пре годину дана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

14. 03. 2019.

Аутор: В. Новковић Извор: УНС

Од почетка године 55 одсто мање новца за медијске пројекте него пре годину дана

Од почетка 2019. године до данас расписана су 44 медијска конкурса, док су у истом периоду лане локалне самоуправе, Покрајински секретаријат и Министарство културе и информисања (МКИ) објавили 74 конкурса. Ове године општине и градови издвојили су око 440 милиона динара за суфинансирање медијских садржаја, а пре годину дана у истом периоду медији су добили око милијарду динара.

За разлику од претходне године када су МКИ и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама у фебруару расписали конкурсе за суфинансирање медијских пројеката вредне 324 милиона динара, ове године их нису објавили са објашњењем да се чека нови Правилник о пројектном суфинансирању.

Крајем децембра 2018. године државни секретар за информисање Александар Гајовић рекао је УНС-у да очекује усвајање Правилника до краја године, након чега је требало да буду расписани конкурси МКИ за који је, према буџету Републике Србије издвојено око 292 милиона динара, а Покрајинског секретаријата у износу од око 60 милиона динара.

Најмање конкурса од почетка године до данас расписано је у Војводини, свега пет, док је прошле године у овом периоду 26 војвођанских општина и градова објавило јавне позиве за суфинансирање пројеката.

Највише новца за медијске пројекте издвојио је град Ниш – 79 милиона динара, што је 25 милиона више у односу на прошлогодишњи износ. Осим Ниша, још 13 општина је увећало износ намењен финансирању медијских садржаја. Тако су, на пример, Врњачка Бања и Ћуприја за пројектно суфинансирање издвојиле из буџета по три милиона динара више.

Са друге стране, девет општина је умањило износе намењене локалним медијима. Сремска Митровица и Трстеник ће, на пример, медијске пројекте суфинансирати са по три милиона динара мање. Износ намењен суфинансирању пројеката у области јавног информисања остао је исти у 11 општина и градова.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси