Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Преко 60 милиона динара Ниш дао медијима блиским и наклоњеним власти
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

23. 05. 2019.

Аутор: С. М. Извор: Јужне вести

Преко 60 милиона динара Ниш дао медијима блиским и наклоњеним власти

Од скоро 79 милиона динара колико је Ниш наменио за суфинансирање медијског садржаја за ову годину, више од 60 милиона или скоро три четвртине од укупне суме отишло је медијима блиским Српској напредној странци. Највише пара, као и претходних година, узеле су породице Радомировић и Гашић. Новинарка Раскрикавања Марија Вучић каже да не изненађује да највише пара добија екипа блиска СНС и да би била мања штета да се те паре бацају у бунар.

Власник ТВ Белами Видосав Радомировић је, пише у резултатима, за пројекат који би требало да се емитује на овој телевизији добио 13,5 милиона динара, али и 12,5 милиона за Народне новине.

Ту није крај парама за Радомировића. Наиме, на конкурсу је за свој пројекат добила 3 милиона динара агенција Дени видео, која је, према подацима са АПР-а, у власништву Данијеле Вуковић, законске заступнице ТВ Белами.

Цифра која са већ побројаним пројектима износи око 30 милиона динара, увећана је за вишемилионску суму која је одобрена још једном медију у вези са Радомировићем. Наиме, Нишка телевизија, у којој је Радомировић директор, према резултатима конкурса за суфинансирање медијског садржаја у Нишу, ове године добила је 14,4 милиона динара.

Телевизија Зона плус у власништву Владана Гашића, иначе сина директора Безбедносно инфотмативне агенције (БИА) Братислава Гашића, од Града је за медијски садржај укупно добила више од 14 милиона динара.

За те паре требало би до краја године да реализују пројекат “Будућност у рукама грађана”, који, како пише у образложењу Комисије за додељивање новца, подразумева директно укључивање грађана у рад локалне самоуправе.

Од телевизија блиских власти, најмање пара - 3,5 милиона динара, отишло је Коперникусу који је у власништву повереника нишког СНС Звездана Миловановића.

Поред поменутих медијских магната, "ситније" суме добили су још понеки медији блиски власти. Власнику Бум Радија и Градског портала 018, иначе члану СНС Николи Панићу, за медијске садржаје додељено је око 2,5 милиона динара.

1,1 милион динара добио је Милош Стошић власник фирме Цлоудцоде. Ова фирма има управљачка права на порталу Нишки портал, који је у власништву Јелене Ђорђевић супруге директора нишке Тржнице Горана Ђорђевића (СНС).

Новинарка Раскрикавања која је радила на бази података која се бави суфинансирањем медијског садржаја Кешформисање Марија Вучић, каже да оваква расподела новца уопште не изненађује.

Не знам да ли се ико више нада непристрасној расподели новца на овим конкурсима који су се одавно показали као потпуно бесмислени (са аспекта јавног интереса јер су са аспекта власти и њихових медијских послушника итекако смислени). Боље да бацамо милионе евра у бунар сваке године, мања би штета била - истиче Вучићева.

Иначе, ове године за медијске садржаје Ниш је издвојио рекордних 79 милиона динара. Они који су учествовали на конкурсу могли су да траже максимално до 15 милиона по пројекту, што је такође рекордна цифра.

Јужне вести су због начина на који се распоређује новац за медијске садржаје, спорне комисије која одлучује о пројектима и чији се председник већ трећу годину не мења, ове године одлучиле да не учествују на градском конкурсу.

Подсетимо, прошле године Ниш је максимално по пројекту плаћао више од Министарства информисања, а паре су, као и претходних година, углавном подељене породицама Радомировић и Гашић, који су власници медија блиских власти.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси