Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Из буџета, с љубављу: Промоцију функционера у Бору поново плаћају грађани
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

04. 06. 2019.

Аутор: Данијел Апро Извор: Цензоловка

Из буџета, с љубављу: Промоцију функционера у Бору поново плаћају грађани

Градоначелник Бора и ове године организује јавну набавку, према којој ће он и други функционери купити 56 сати телевизијског програма за „обавештавање грађанства о својим активностима, плановима и намерама“

Један од најбизарнијих тендера на медијској сцени Србије – онај по којем телевизијску промоцију локалних функционера на приватној телевизији плаћају сами грађани – расписан је и ове године.

У новој верзији јавне набавке, коју је наручио градоначелник Бора Александар Миликић (СНС), отишло се и корак даље. Овог пута од понуђача услуга очекује се да у наредних 12 месеци, уместо досадашњих 2.600, јавности испоручи и до 3.380 минута – илити више од 56 сати нарученог програма.

Познаваоци прилика на терену оцењују за Цензоловку да је тешко замислити сценарио у којем вишемилионски посао неће поново припасти Радио-телевизији Бор, чији је директор Владан Нововић одборник СНС-а у Градској скупштини.

Промоција и честитке грађанима

Но, кренимо редом. Шта се то од идеалног „извођача радова“ овде очекује?

Као и лане, то је пре свега „израда и емитовање емисија и осталих медијских садржаја“, а који ће служити као својеврсна промоција градских функционера. У тим емисијама ће, наводи се дословце у конкурсној документацији, градоначелник, његов заменик, чланови Градског већа, „као и друга лица, по налогу градоначелника града Бора, на телевизији обавештавати грађанство града Бора и ширу јавност о својим активностима, плановима и намерама“.

Цензоловка се и прошле године бавила овим случајем и тада су стручњаци упозоравали да је ово вишеструко проблематичан тендер. То, међутим, није спречило власти у Бору да и у мају 2019. распишу конкурс у суштински неизмењеном облику (Бор је у међувремену добио статус града и терминологија се донекле разликује; с тим што претходни текст није баш најдетаљније пречешљан, те се, ту и тамо, провуче термин „општина“).

И даље се од телевизије захтева „извештавање о важним догађајима у вези са капиталном изградњом и одржавањем“, као и о „значајним привредним, културним, спортским и другим активностима на територији општине Бор“. У тексту је и даље апсолутни хит техничке спецификације конкурса: „емитовање честитки грађанима поводом државних, верских и других празника“.

Коме би ова незахвална дужност могла да припадне? Према сазнањима Цензоловке, одговор на ово питање унапред је познат јер прописане техничке и пословне услове (број новинара, техничке опреме и возила; регионална покривеност сигналом кроз дигитални и кабловски систем најмање десет оператера; успешна реализација најмање два уговора на истим или сличним пословима) у Бору задовољава само једна медијска кућа – регионална Радио-телевизија Бор.

Подсећамо, директор РТВ Бор је Владан Нововић, градски одборник, а функцију главног и одговорног уредника обавља његова супруга Данијела. Телевизија емитује програм од 1993. године, као део јавног система „Штампа, радио и филм“ (приватизован 2016. године), и има сложену новију историју односа с локалним властима.

Градско правобранилаштво у Бору, наиме, раније ове године по други пут је Привредном суду у Зајечару поднело тужбу против фирме „Штампа, радио и филм“ и затражило враћање скоро девет и по милиона динара додељених 2015. на конкурсу за суфинансирање медија из локалног буџета. У правобранилаштву тврде да је тај новац ненаменски потрошен.

С друге стране, у октобру 2017. године Агенција за борбу против корупције изрекла је директору Нововићу меру јавног објављивања одлуке о повреди Закона о Агенцији за борбу против корупције.

Агенција је утврдила да је Нововић између 2014. и 2016. истовремено био одборник и директор ЈП „Штампа, радио и филм“ и да је након приватизације тог предузећа, као директор и одборник, током 2016. и 2017. године са Општином потписао шест уговора о јавним набавкама. Нововић се жалио на одлуку Агенције и поступак је у току.

Вишегодишњи плес власти и телевизије

Најновији тендер за „услуге информисања јавности“, расписан у мају, најављује наставак вишегодишњег плеса локалних власти и телевизије.

Истина, у конкурсној документацији инсистира се на извештавању „у складу са свим професионалним критеријумима и етичким стандардима који важе за новинарство“, међутим, из остатка текста ишчитава се да наручилац јавне набавке – у овом случају градоначелник Миликић – има фактичку моћ да уређује и цензурише садржај емисија. Он самостално бира и писменим путем наручује теме „у складу са исказаним потребама“ наручиоца, дакле њега самог. Уколико он није задовољан квалитетом и квантитетом телевизијског садржаја, новинарима се оставља рок од три дана да га учине задовољним. У складу са свим професионалним критеријумима, дакако.

Јавно отварање понуда заказано је за 24. јун, тачно у подне, сат времена након што истекне крајњи рок за њихово достављање.

ИСТМЕДИА: ПОНИЖЕЊЕ И СРАМОТА

Наставила се пракса да новац за суфинансирање медијских пројеката у Бору добијају медији који подржавају власт, без обзира на њихов квалитет, оценио је портал ИстМедиа у тексту под насловом „Суфинансирање медија у Бору 2019: Понижење и срамота“.

Исти извор наводи да су у 2019. години чланови комисије Миљан Витомировић (председник) и Миодраг Миљковић новац доделили себи блиским медијима: ТВ Мајданпек (650.000) и Helloanimation (250.000).

Такође, по решењу Градске управе Бора, највише новца (700.000 динара) припало је ТВ Мото Боем Транс у власништву Драгослава Богдановића који је током 2017. године био повереник СНС у Неготину. У образложењу одлуке од 24. маја стоји да је овај пројекат „написан веома широко“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси