Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Поново незаконит конкурс Министарства: Два милиона државном листу Новости
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

31. 07. 2019.

Аутор: С. Р. Извор: НУНС

Поново незаконит конкурс Министарства: Два милиона државном листу Новости

На недавно завршеном конкурсу Министарства културе и информисања за суфинансирање производње медијских садржаја у штампи највећи износ од 1.995.000 динара одобрен је Вечерњим новостима за пројекат “Осам векова Српске православне цркве”. Конкурсом је предвиђено да максимални износ за суфинансирање по једном пројекту може бити 2 милиона динара, а поменути пројекат Новости стручна комисија је, судећи по одобреном износу, оценила као убедљиво најбољи.

Ако и занемаримо то што је “Осам векова Српске православне цркве” пре историографско-културни него медијски пројекат, уз то преамбициозан за “извештавање” таблоидних новина, поставља се питање зашто се јавним новцем финансира медиј који је готово потпуно у државној својини иако то недвосмислено забрањује Закон о јавном информисању и медијима којим је уређено буџетско суфинансирање медијских пројеката.  

Подсетимо да је Законом, у поглављу Јавни интерес у јавном информисању, прописано да “Република Србија остварује јавни интерес у области јавног информисања”, између осталог, “суфинансирањем пројеката у области јавног информисања ради остваривања јавног интереса”. Међутим, у члану 21 Закона прецизирано је да “право учешћа на конкурсу немају издавачи који се финансирају из јавних прихода. Упрошћено, на конкурсима не могу ни да учествују а камоли да буду финансирани медији у државном власништву.

Безмало једини власник (98 одсто) компаније НИД Новости А.Д. која је издавач Вечерњих новости је Штампарија Борба која је већински у државном власништву (79 одсто).

На сајту државног Централног регистра хартија од вредности (www.crhov.rs

доступни су подаци о структури власниства Стампарије Борба. На истом сајту лако је пронаћи и податке о структури власниства Вечерњих новости.

Како је државна Штампарија Борба постала власник 98 % компаније НИД Новости А.Д. објаснио је недавно БИРН: “Компанија Новости отишла је у стечај 2017. године а већ наредне је пред Привредним судом усвојен план реорганизације којим је омогућено да повериоци уместо наплате дуга могу да постану власници ове компаније. Ово је отворило врата за преузимање Новости од стране државе с обзиром да је њен највећи поверилац државна Штампарија Борба, што је потврђено од стране Скупштине Компаније Новости у мају ове године”.

Сасвим је могуће да чланови стручне комисије Министарства која је оцењивала пројекте штампаних медија нису знали да противно Закону предлажу суфинансирање државног медија. Али како је и зашто то промакло самом Министарству културе и информисања?

И шта ће тим поводом предузети?  

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси